Δεν είναι εύκολο από τη μία μέρα στην άλλη να αλλάξει η κατάσταση και μάλιστα μέσα σε ένα δαιδαλώδες υγειονομικό σύστημα. Προβλήματα θα υπάρχουν, αλλά αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι θα δούμε την ολοκληρωμένη φροντίδα των πολιτών. Έως τα Χριστούγεννα θα πάμε σε ένα διάστημα προσαρμογής, δηλώνει για τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δρ Ανάργυρος Μαριόλης.
Ο κ. Μαριόλης μιλά στο Πρακτορείο FM με αφορμή διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Προσωπικός Ιατρός & Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Η Επικαιρότητα της Μεταρρύθμισης» που διοργάνωσαν η Ελληνική Ακαδημία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας.
Ο γιατρός της Μάνης, παραδέχεται ότι ο χρόνος των ραντεβού -δηλαδή τα 15 λεπτά- είναι λίγος και αυτό θα πρέπει να αλλάξει, όπως και οι απολαβές των προσωπικών γιατρών θα πρέπει να βελτιωθούν, έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον συμμετοχής, για να καλυφθεί ένα 60-80% της Επικράτειας, που είναι και ο στόχος της Πολιτείας. Παράλληλα αναφέρεται σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα γίνεται στους ιατρούς που θα συμμετέχουν στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, παράλληλα με την εργασία τους.
Αυτή η νομοθετική ρύθμιση έρχεται πιο κοντά στον άνθρωπο
Ουσιαστικά σε αυτή την πανδημική εποχή οι προσωπικοί γιατροί θα αναλάβουν έναν ηγετικό ρόλο. Και για αυτό όλοι πρέπει να κατανοήσουμε τη σπουδαιότητα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, λέει ο δρ Ανάργυρος Μαριόλης. Για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «η πανδημία ανέδειξε πολλά ζητήματα. Και θα πρέπει τώρα να θέσουμε τον πολίτη στο επίκεντρο, τόσο στη διαχείριση των χρονίων νοσημάτων του, όσο και στην πρόληψη, αλλά και στα επίπεδα της φροντίδας. Αυτή η νομοθετική ρύθμιση έρχεται πιο κοντά στον άνθρωπο. Και πιστεύω ότι τα προβλήματα που ανακύπτουν, είτε για το μικρό χρονικό διάστημα των ραντεβού, είτε με την οικονομική παροχή στους ιδιώτες συμβεβλημένους, σιγά σιγά θα ομαλοποιηθούν». Για το θέμα του χρόνου των ραντεβού που συζητείται ευρέως σε επιστημονικούς και όχι μόνο κύκλους ο κ. Μαριόλης διευκρινίζει: Ο χρόνος των 15 λεπτών είναι μια παγκόσμια πρακτική. Σίγουρα για κάποιες σύνθετες περιπτώσεις να χρειάζεται περισσότερος χρόνος και εκεί θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα. Η αύξηση του αριθμού των γιατρών που συμμετέχουν στον θεσμό είναι δυνατόν να επιτρέψει και την αύξηση του χρόνου επίσκεψης μελλοντικά. Επίσης, από τους 2.200 γιατρούς (εκ των 3.400 που συμμετέχουν) που είναι δημοσίων δομών, το υπουργείο Υγείας κατανοώντας το πρόβλημα που δημιουργούν οι πολλαπλοί ρόλοι τους (εφημερίες, κάλυψη επειγόντων, διευθυντικά καθήκοντα, κλπ), ζήτησε διαθεσιμότητα τουλάχιστον 21 ωρών την εβδομάδα- 3 ημερών την εβδομάδα, έναντι των 35 ωρών την εβδομάδα που προβλέπονται για τον προσωπικό γιατρό. Και οι άλλες δύο μέρες κατανέμονται στις υπόλοιπες δραστηριότητες του γιατρού σε μία δημόσια μονάδα ή για να πάρει ρεπό μετά από εφημερία.
Διεκδικούμε καλύτερες απολαβές και ειδικά για τους προσωπικούς γιατρούς των απομακρυσμένων περιοχών
«Όσον αφορά τις απολαβές των γιατρών, το πλάνο σύμφωνα με τα όσα ανέφερε τόσο ο υπουργός Υγείας, όσο και ο ΓΓ στη διαδικτυακή συζήτηση, είναι ότι θα υπάρχει σταθερή χρηματοδοτική βάση, κάτι που βλέπουμε να αποτελεί και πολιτική δέσμευση». Διεκδικείτε καλύτερες οικονομικές απολαβές οι προσωπικοί γιατροί, προκύπτει εύλογα το ερώτημα, καθώς μέχρι ώρας εξ αυτού του λόγου δεν υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής ιδιωτών γιατρών, με αποτέλεσμα κάποιες περιοχές όπως πχ η Αττική να καλύπτεται μόλις στο 50%. «Βεβαίως διεκδικούμε καλύτερες απολαβές. Θεωρούμε πως μια αύξηση του μέσου ποσού που λαμβάνει ο γιατρός ανά ασθενή το έτος, που τώρα υπολογίζουμε περί τα 27 ευρώ, κατά 10 ευρώ, θα μπορούσε να δώσει το έξτρα κίνητρο που χρειάζεται για να αγκαλιάσουν οι συνάδελφοι το εγχείρημα. Ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρξει για τους προσωπικούς γιατρούς των απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών, καθώς ο κίνδυνος αποστελέχωσης των δημόσιων δομών τους είναι ορατός».
Οι δέκα ειδικότητες που θα πλαισιώσουν το θεσμό έχουν κάνει παθολογία δύο χρόνια - Προβλέπεται μετεκπαίδευση εκ του νόμου
Για τις δέκα παθολογικές ειδικότητες που θα πλαισιώσουν εντός των ημερών το θεσμό του προσωπικού γιατρού, και πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσον ένας νευρολόγος, ή ένας ενδοκρινολόγος ή ένας αιματολόγος θα μπορεί να διαχειριστεί ένα περιστατικό αντίστοιχα όπως ένας παθολόγος ή ένας γενικός γιατρός, ο κ. Μαριόλης απαντά: «Αυτές οι ιατρικές ειδικότητες που θα προστεθούν στον θεσμό είναι ειδικότητες που έχουν ως βάση την παθολογία με τουλάχιστον δύο χρόνια εκπαίδευσης σε αυτή. Και θα πρέπει να επισημάνουμε ότι κάτι αντίστοιχο έχει ξαναγίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στο ξεκίνημα των αντίστοιχων μεταρρυθμίσεων, όταν δεν επαρκούσαν οι γιατροί της ΠΦΥ. Η διαφορά σε εμάς είναι πως εμείς έχουμε τους γιατρούς που χρειάζονται και θα πρέπει να κάνουμε τη συμμετοχή τους στον θεσμό επαρκώς ελκυστική. Στην έσχατη λύση χρήσης γιατρών εκτός ειδικοτήτων της ΠΦΥ απαραίτητη θα είναι η μετεκπαίδευσή τους στις αρχές και τις δεξιότητες της ΠΦΥ. Άλλωστε ο νόμος περιγράφει την εφαρμογή παράλληλης με την εργασία εκπαίδευσης, "οn the job", όπως ονομάζεται. Η εκπαίδευση αυτή θα είναι για όλους τους γιατρούς που θα αναλάβουν τον ρόλο του προσωπικού γιατρού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και για τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας της ΠΦΥ, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας κοινωνικούς λειτουργούς. Κύριος στόχος είναι να αλλάξουμε την κουλτούρα των επαγγελματιών υγείας». Ο προσωπικός γιατρός ουσιαστικά θα αναλάβει τον ρόλο του καθοδηγητή του ασθενούς εντός του συστήματος υγείας, τονίζει ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης.
Σχεδόν 7 στους 10 εγγεγραμμένους πολίτες άνω των 65 ετών
«Αυτή τη στιγμή στο σύστημα είμαστε περί τους 3.400 προσωπικούς γιατρούς. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι πολίτες αγκαλιάζουν αυτή την προσπάθεια, καθώς έχουν γίνει περίπου 4,5 εκατ. εγγραφές, εκ των οποίων το 65% είναι άνω των 65 ετών, δηλαδή αυτοί που κυρίως κάνουν χρήση του συστήματος υγείας και έχουν και μεγαλύτερη ανάγκη περίθαλψης». Πρέπει να δούμε την ανταπόκριση και τις ανάγκες των πολιτών. Για αυτό χρειαζόμαστε ενίσχυση και αναβάθμιση της ΠΦΥ. Οι αποφάσεις των χρηστών θα καθορίσουν και το μέλλον του Προσωπικού Γιατρού, καταλήγει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δρ Ανάργυρος Μαριόλης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!