Η Θεσσαλονίκη κάνει το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλάζοντας το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.
«Το ωράριο αλλάζει κατά έξι ώρες την εβδομάδα, 25 ώρες τον μήνα. Είναι ακριβώς αυτό το οποίο ζητά όλη η Ευρώπη, όλος ο κόσμος, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης (ενέργειας)», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος», στο Open TV.
Το νέο ωράριο των καταστημάτων διαμορφώνεται ως εξής:
- Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο 10π.μ.-4μ.μ (δεν αλλάζει)
- Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 10π.μ. - 7μ.μ. (αντί για 10π.μ.-9μ.μ.)
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση, αλλά όπως είπε «έπρεπε να βρεθεί μία λύση για να μην ξεφτιλιστούμε και για να μην βλέπετε στους δρόμους σβησμένες βιτρίνες, σβησμένες φωτεινές επιγραφές των καταστημάτων και αλλοιωθεί τελείως η αγορά».
«Θα κάνουμε οικονομία, θα μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας κατά 15% που ζητά η κυβέρνηση, γιατί θα κλείνουμε την αγορά δύο ώρες νωρίτερα, στις ώρες αιχμής της κατανάλωσης ρεύματος, δηλαδή μεταξύ 7-9μ.μ.», πρόσθεσε.
Μισθοί εργαζομένων
Ερωτηθείς πώς θα επηρεάσει αυτή τη απόφαση τους μισθούς των εργαζομένων, ο κ. Φιλιππίδης διαβεβαίωσε ότι «Δεν σημαίνει τίποτα απολύτως για τους εργαζόμενους, γιατί η αγορά παραμένει ανοιχτή 45 ώρες, ενώ ο εργαζόμενος εργάζεται 40 ώρες την εβδομάδα. Άρα, δεν έχει τίποτα να χάσει ο εργαζόμενος».
Σούπερ μάρκετ
Η απόφαση του Συλλόγου αφορά όλα τα εμπορικά καταστήματα και όχι τα σούπερ μάρκετ. «Εμείς ανοίγουμε έναν δρόμο. Βάζουμε πλάτη σε αυτό που ζητά όλη η Ευρώπη: μείωση της κατανάλωσης. Καλό είναι να δούμε τι θα κάνουν όλοι αυτοί που αν μη τι άλλο βρίσκονται στην επικαιρότητα της οικονομίας και κερδίζουν χρήματα, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ, οι πολυεθνικές εταιρείες, οι πολυχώροι. Θα πρέπει επιτέλους να αποδείξουν κι αυτοί για ποιον λόγο ζούμε στον ίδιο τόπο».
Αντιδράσεις
Το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου των καταστημάτων και στην Αττική εξετάζει να βάλει στο τραπέζι το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, μιλώντας αργά χτες βράδυ σε δημοσιογράφους τόνισε ότι «οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια», είπε, παραθέτοντας, όμως, τέσσερις προϋποθέσεις για την εφαρμογή του μέτρου και ζητώντας επιπλέον μέτρα στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων.
Αντίθετα, δεν φαίνεται να το «βλέπουν με καλό μάτι» οι μεγάλες επιχειρήσεις -ελληνικές και ξένες- και ειδικά οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, θεωρώντας ότι το όφελος θα είναι ελάχιστο και οι συνέπειες ιδιαίτερα αρνητικές σε μια σειρά πράγματα, όπως η απασχόληση, ο τζίρος των επιχειρήσεων και η εξυπηρέτηση των πολιτών.
Σειρά συναντήσεων
Ολα θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες και μετά από συναντήσεις που θα έχει ο υπουργός Ανάπτυξης με φορείς του εμπορίου. Η πρώτη θα γίνει σήμερα το μεσημέρι με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και των πολυκαταστημάτων και αντικείμενο θα είναι εκτός του ωραρίου και οι ανατιμήσεις που υπάρχουν στην αγορά, με τον Αδωνι Γεωργιάδη να ζητάει αυτοσυγκράτηση και περιορισμό των αυξήσεων στις απολύτως απαραίτητες.
Αναφορικά με το ωράριο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξετάζεται το ενδεχόμενο περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό το εύρος της παρέμβασης –αν γίνε – αλλά και του αριθμού των επιχειρήσεων που εν δυνάμει θα μπορούσε να συμπεριλάβει.
Ο υπουργός θα βάλει στο τραπέζι μία σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν με τον περιορισμό της κατανάλωσης στην ενέργειας, τη μείωση του ενεργειακού κόστους και βέβαια τον περιορισμό των αυξήσεων.
Πρόεδρος ΕΣΑ: Προϋποθέσεις για το μέτρο
Με αφορμή την δημόσια συζήτηση σχετικά με την πιθανή μείωση του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, απαντώντας χτες βράδυ σε δημοσιογράφους δήλωσε τα εξής:
«Οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα απαιτούν αδιαμφισβήτητα γενναίες παρεμβάσεις. Το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα θα μπορούσε να αποτελεί μια τέτοια, όμως θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί αφενός με γνώμονα την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και αφετέρου με τις ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργώντας λιγότερες ώρες θα πρέπει να ανταπεξέλθουν στις ίδιες υποχρεώσεις.
Με αυτά τα δεδομένα και επειδή την πρόταση αυτή την έχουμε συζητήσει προ εβδομάδος στο ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, θεωρούμε απαραίτητο αν ληφθεί αυτό το μέτρο:
- να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.
- να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας.
- να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.
- να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους.
Για άλλη μια φορά ο εμπορικός κόσμος της χώρας δείχνει διατεθειμένος να βάλει πλάτη στα δύσκολα, συμβάλλοντας στο κρίσιμο πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι όμως απαραίτητο η πολιτεία να στηρίξει στοχευμένα το ελληνικό εμπόριο με την επιδότηση της ενεργειακής και ψηφιακής του αναβάθμισης και το πάγωμα κάθε πιθανής αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών βαρών. Επίσης είναι απαραίτητη η δημιουργία μια τελευταίας γενναίας ρύθμισης όλων των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, με ταυτόχρονη επιβράβευση των συνεπών, ώστε όποιος θέλει και μπορεί να ενισχύσει με την εργασία του τα δημόσια ταμεία».