Το στοίχημα της εξοικονόμησης ενέργειας αναμένεται να κάνει ακόμη πιο δύσκολο τον προσεχή χειμώνα για τα ελληνικά νοικοκυριά, εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Το ποσοστό της εξοικονόμησης που πρέπει να επιτυγχάνουν οι καταναλωτές σε σχέση με τις καταναλώσεις του 2021, προκειμένου να εξασφαλίζουν πρόσθετη έκπτωση, φθάνει το 15%. Το ύψος της κρατικής επιδότησης θα συνδεθεί με το ύψος της κατανάλωσης ρεύματος. Δηλαδή, όσο μικρότερη είναι η κατανάλωση τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιδότηση και αντίστροφα.
Ωστόσο, το ερώτημα που γεννάται είναι, ελλείψει «έξυπνων» μετρητών, πώς θα γίνεται η σύγκριση για να διαπιστωθεί η μείωση στην κατανάλωση ρεύματος;
«Αυτό είναι και το αντιφατικό της διαδικασίας και το ανέφικτο ταυτόχρονα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τρόπος, εκτός από πολύ λίγες περιπτώσεις ανά την επικράτεια, όπου υπάρχουν έξυπνοι μετρητές, που γίνονται οι καταμετρήσεις για κάθε μήνα από απόσταση και θα μπορούσαμε να έχουμε συγκριτικά στοιχεία. Για όλους τους άλλους, εκατομμύρια καταναλωτές, δεν μπορεί να γίνει αυτό», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα μαζί», στο Open TV.
Όπως είπε ο ίδιος, «αυτή τη στιγμή, έρχονται ακόμη τιμολόγια ρεύματος με τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέσα. Καθυστερεί ακόμη κι έναν χρόνο να γίνει η καταμέτρηση στους αναλογικούς μετρητές».
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιπλέον εκπτώσεις, ελλείψει «έξυπνων» μετρητών, θα χορηγούνται αναδρομικά μετά την καταμέτρηση της κατανάλωσης η οποία πρέπει να γίνεται ανά τετράμηνο.
«Το πρόβλημα θα είναι τεράστιο τον χειμώνα. Αν δεν έχεις τη λύση για να ζεσταθείς, πάντα υπάρχει πρόβλημα. Πολύ δε περισσότερο φέτος, που τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, γιατί επιβάλλεται ένα είδος δελτίου στους καταναλωτές, με την έννοια ότι θα πρέπει να μειώσουν πολύ την κατανάλωση σε σχέση με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι πολύς κόσμος θα κρυώσει», τόνισε ο κ. Αδαμίδης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!