Στο ποσό των 91,5 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του στεγαστικού προγράμματος αιτούντων άσυλο στην χώρα μας για το 2021, που θα υλοποιήσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με ευρωπαϊκούς πόρους. Σκοπός του προγράμματος «ESTIA 2021», που θα «τρέξει» από την 1 Ιανουαρίου 2021 είναι η εξασφάλιση ενός επαρκούς βιοτικού επιπέδου για τους αιτούντες διεθνή προστασία, μέσω της στέγασης και παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών.
Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι ενήλικες αιτούντες διεθνή προστασία (συμπεριλαμβανομένων και των ανήλικων μελών της οικογένειάς τους) και με προτεραιότητα τα ευάλωτα πρόσωπα καθώς και αιτούντες διεθνή προστασία που κατά την ενηλικίωσή τους διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων ή θέσεις προσωρινής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.
Στους παραπάνω ωφελούμενους θα παρέχεται δωρεάν στέγαση σε ιδιωτικές κατοικίες και διαμερίσματα, καθώς και υπηρεσίες με στόχο την ταχύτερη αυτονόμησή τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την επέκταση των υφιστάμενων 22.246 θέσεων φιλοξενίας, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2021 θα αναλάβει επιπλέον 6.500 θέσεις στέγασης, που λειτουργούν υπό τη διαχείριση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Βάσει της σχετικής πρόσκλησης υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης από το υπουργείο Μετανάστευσης, το στεγαστικό πρόγραμμα μπορούν να υλοποιήσουν:
- Εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου αυτών, αυτοτελώς ή σε διαδημοτική συνεργασία.
- Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας.
- Διεθνείς Οργανισμοί, που έχουν έδρα, παράρτημα ή αντιπροσωπεία στην Ελλάδα
- Σωματεία, Αστικές Εταιρείες Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, Ενώσεις, Κοινωφελή Ιδρύματα, Ιδρύματα που έχουν συσταθεί με ειδικό νόμο, ειδικώς αναγνωρισμένοι φορείς (με ειδική νομοθετική ρύθμιση), Παραρτήματα διεθνών οργανώσεων και αλλοδαπών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην Ελλάδα.
Οι φορείς, αυτοί μπορούν να λειτουργούν μία ή περισσότερες μονάδες στέγασης, με χώρους ύπνου, δυναμικότητας έως 6 ωφελούμενων έκαστος χώρος ύπνου. Σε περίπτωση που οι ωφελούμενοι είναι μέλη της ίδιας οικογένειας η δυναμικότητα δύναται να είναι μεγαλύτερη. Μεταξύ των παρεχόμενων υποστηρικτικών υπηρεσιών του προγράμματος περιλαμβάνονται:
- Βασικός πολιτισμικός προσανατολισμός,
- διερμηνεία και συνοδεία,
- παροχή ή παραπομπή σε υπηρεσίες εξειδικευμένης υποστήριξης σε άτομα με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας και με αναπηρίες,
- παροχή κοινωνικών, ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των κονδυλίων και τις δυνατότητες του δικαιούχου.
Οσον αφορά στις μονάδες στέγασης, χωρίζονται σε 3 κατηγορίες ανάλογα με τη δυναμικότητά τους αλλά και τις υπηρεσίες που παρέχουν:
- ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ Α: θέσεις στέγασης σε μεμονωμένα διαμερίσματα.
- ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ Β: θέσεις στέγασης σε κτιριακές εγκαταστάσεις, με τουλάχιστον 20 ωφελούμενους ανά κτήριο-σίτιση και φύλαξη.
- ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ Γ: θέσεις στέγασης για εξαιρετικά ευάλωτες περιπτώσεις ωφελούμενων σε οργανωμένη εγκατάσταση, με τουλάχιστον 20 ωφελούμενους ανά κτήριο-αυξημένες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, αυξημένες απαιτήσεις σε αριθμό προσωπικού, αυξημένες ανάγκες ιατρικής παρακολούθησης των ωφελούμενων ή/και αυξημένος αριθμός παιδιών λόγω της σύστασης των νοικοκυριών των ωφελούμενων.
Το ύψος του μοναδιαίου κόστους, διαφοροποιείται ανάλογα με τη γεωγραφική χωροθέτηση των μονάδων στέγασης καθώς και την κατηγορία τους. Ενδεικτικά, στην Αττική το ημερήσιο κόστος φιλοξενίας ανά άτομο σε διαμέρισμα ανέρχεται σε 7,8 ευρώ ενώ η στέγαση και σίτιση σε οργανωμένο κτίριο 14,75 ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη τα αντίστοιχα ποσά είναι 8,2 ευρώ και 15,15 ευρώ και στο Βόρειο Αιγαίο 8,6 ευρώ και 15,35 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, προτάσεις για ένταξη στη πρόγραμμα και χρηματοδότηση δεν γίνονται δεκτές:
- στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου,
- στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Ροδόπης & Ξάνθης,
- στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου,
- στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου,
- στον Δήμο Λέρου και
- στον δήμο Κω.