Σε επιφυλακή βρίσκεται ο υγειονομικός μηχανισμός της χώρας, ύστερα από την ανίχνευση στελέχους της νοτιο-αφρικάνικης μετάλλαξης του νέου κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2021, όπου μετέβησαν εκτάκτως για το θέμα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ, ο πρώτος άνθρωπος στη χώρα μας που νοσεί από την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, είναι ο 36χρονος διάκονος από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Ο ιερέας είχε νοσήσει και πριν από δύο μήνες, από το βασικό στέλεχος του ιού. Τώρα, βρέθηκε θετικός στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και βρίσκεται σε απομόνωση, ενώ η κατάσταση της υγείας του είναι καλή.
Στη σημερινή ενημέρωση για τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού στην Ελλάδα. ο ΕΟΔΥ αναφέρθηκε στα στοιχεία του Eθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.
►Κορονοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα της μετάλλαξης του ιού - Η κατανομή στη χώρα
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, από τη γονιδιωματική ανάλυση 200 δειγμάτων που αναλύθηκαν και αφορούν στην περίοδο 12-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις Πύλες Εισόδου, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία και την Πάτρα, αναδείχθηκαν συνολικά 108 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από αυτά, 107 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και ένα δείγμα ήταν θετικό για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).
Σχέση μετάλλαξης - εμβολίων
Η μετάλλαξη πρωτοεντοπίστηκε στη Νότια Αφρική από τοπικούς ερευνητές σε δείγματα που χρονολογούνται από τον Οκτώβριο και σήμερα συνιστά την πλειοψηφία των κρουσμάτων στη χώρα.
Η νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη ονομάζεται 501.V2, παρουσιάζει πολλές μεταλλάξεις στην ακίδα πρωτεΐνης και ειδικότερα στην εξωτερική γλυκοπρωτεΐνη του βασικού στελέχους του ιού που αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο του ανοσοποιητικού συστήματος. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν η «N501Y», που υπάρχει ήδη στην αγγλική παραλλαγή, αλλά και η «K417N», και ειδικά η «E484K», η οποία ανησυχεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα.
Η συγκεκριμένη παραλλαγή είναι ακόμη πιο μεταδοτική από εκείνη της Βρετανίας, η οποία είναι κατά 70% πιο μεταδοτική από το βασικό στέλεχος του ιού, αλλά και πιο ανθεκτική στα εμβόλια και τις θεραπείες αντισωμάτων, σύμφωνα με ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ.
Βασικό ερώτημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα είναι εάν η ορμητική εξάπλωση του 501Y.V2 αντισταθμίζεται από τη δραστικότητα της υφιστάμενης ανοσίας στον πληθυσμό.
Η Moderna ανακοίνωσε πρόσφατα ότι επιταχύνει τις προσπάθειές της για τη βελτιστοποίηση του εμβολίου της κατά του κορονοϊού, ώστε να παρέχει προστασία και από την πρόσφατη μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική. Λιγότερο αποτελεσματικό, αλλά επαρκές, το εμβόλιο έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, δηλώνει η εταιρεία.
Στο ίδια περίπου κατεύθυνση κινείται και η Johnson & Johnson, η οποία δηλώνει πως το εμβόλιό της είναι λιγότερο αποτελεσματικό στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.
Αμφότερες Pfizer και BioNTech θεωρούν το εμβόλιό τους αποτελεσματικό κατά των μεταλλάξεων της Βρετανίας και της Νότιας Αφρικής. Όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ο εταιρείες, μελέτες του Πανεπιστημίου του Τέξας έδειξαν ότι το εμβόλιο καλύπτει το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, αν και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των μελετών, όπως τονίζουν, δεν έχουν συμπεριλάβει όλο το φάσμα των μεταλλάξεων της αφρικανικής χώρας.
Σχετικά με το θέμα ο καθηγητής κ. Γώγος ανέφερε σε συνέντευξή του ότι δεν έχουμε ακόμη σαφή δεδομένα, ωστόσο, τα δύο εμβόλια που έρχονται, της Johnson & Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με πολύ λιγότερη όμως αποτελεσματικότητα. "Το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο κατά 49% έως και 55%", είπε και τόνισε πως "υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη συγκεκριμένη μετάλλαξη".
Προειδοποίησε, επίσης, πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για περισσότερα μεταλλαγμένα κρούσματα. Σημαντικό, όπως ανέφερε, είναι να κάνουμε το γρηγορότερο δυνατό τους εμβολιασμούς "για να μην έχουμε στελέχη διαφυγής". Όσον αφορά τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, ο καθηγητής είπε ότι καλύπτουν τις μεταλλάξεις από τη Βρετανία, όμως για τη νοτιοαφρικανική δεν έχουμε τέτοια δεδομένα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!