Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιδόματα ΔΥΠΑ - ΟΠΕΚΑ: Ερχεται η προπληρωμένη κάρτα - Τι αλλάζει το 2023

Πιστωτική κάρτα
Πηγή: Eurokinissi

Nέο μοντέλο πληρωμής επιδομάτων από ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ είναι στα σκαριά για το 2023 με βάση τις προτάσεις που έχει εισηγηθεί η επιτροπή Πισσαρίδη.

Το νέο μοντέλο προβλέπει την πληρωμή των επιδομάτων (με εξαίρεση τα αναπηρικά) με άυλη προπληρωμένη κάρτα, όπως συμβαίνει τώρα με το μισό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, καθώς το άλλο μισό καταβάλλεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Το σύστημα της άυλης προπληρωμένης κάρτας θα επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στο ύψος των επιδομάτων που θα μπορούν να δίνονται αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε οριζόντιες επιδοτήσεις που είχαν δοθεί μέχρι σήμερα, όπως η επιταγή ακρίβειας. Στόχος είναι να δίνονται «όσα πρέπει, σε αυτούς που πρέπει, ακριβώς για ό,τι πρέπει» προκειμένου να καταπολεμηθεί παράλληλα και η φοροδιαφυγή.

Στην πράξη, τα ποσά των επιδομάτων, με εξαίρεση τα αναπηρικά επιδόματα, θα μπαίνουν σε προπληρωμένη κάρτα και όχι σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Με αυτό τον τρόπο οι περίπου 2 εκ. δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν την προπληρωμένη κάρτα για να κάνουν τα ψώνια τους. Επίσης ο κάτοχος της κάρτας θα συναλλάσσεται άυλα, ηλεκτρονικά, μέσω e- shopping, e- banking και άλλες on line υπηρεσίες.

Πότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο

Η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη για το είδος των επιδομάτων που θα ενταχθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προπληρωμένες κάρτες θα χρησιμοποιηθούν πιθανότατα για το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ, στέγασης και ανεργίας. Το σίγουρο είναι ότι θα εξαιρεθούν τα αναπηρικά επιδόματα.

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει όταν εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ στις αρχές του 2023.  

Επίσης, από το 2023 όλο το ποσό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα μπαίνει στην προπληρωμένη κάρτα.

Σύμφωνα με το σχέδιο εξετάζεται να καθιερωθούν όρια ανάληψης μετρητών για τις προπληρωμένες κάρτες και το ποσό που θα μένει πέραν του ορίου θα μπορεί να δαπανάται μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές, δηλαδή με αγορές μέσω POS, αγορές μέσω e-banking κ.ά.

Θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή για τον τοκετό) και θα απαγορευτούν άλλες δαπάνες, όπως για τζόγο.

Κόστος 10 εκατ. ευρώ

Την υλοποίηση των νέων καρτών θα αναλάβουν οι τράπεζες και το κόστος θα ανέλθει σε 10 εκατ. ευρώ. Στη φάση της προεργασίας τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεργάζονται με τις τράπεζες προκειμένου μέσα στο φθινόπωρο να γίνει ο διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου.

Τα επιδόματα που καταβάλλονται σήμερα και πολλά από αυτά θα ενταχθούν σε προπληρωμένη κάρτα είναι:

  • Επίδομα Γέννησης: Επίδομα των 2.000 ευρώ που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Με την κάρτα αυτή οι δικαιούχες μητέρες θα μπορούν να αγοράζουν οποιοδήποτε προϊόν τους χρειάζεται από οποιοδήποτε κατάστημα της χώρας με βρεφικά ή παιδικά είδη. Αντίθετα, με βάση το υφιστάμενο σύστημα, το ποσό των 2.000 ευρώ κατατίθεται σε έναν τραπεζικό λογαριασμό της μητέρας και αυτή μπορεί να κάνει άμεση ανάληψη ακόμα και όλου του ποσού μέσω του ΑΤΜ ή τραπεζικού υποκαταστήματος.
  • Επίδομα Παιδιού (Α21): Χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων παιδιών και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.
  • Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων: Χορηγείται σε όσους δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο για την συνταξιοδότηση ασφαλιστικό χρόνο και ανέρχεται σε 360 ευρώ.
  • Αγροτική εστία: Πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ). Το πρόγραμμα αφορά στην καταβολή χρηματικού βοηθήματος ύψους 700 ευρώ σε 4.000 τρίτεκνες μητέρες και 1.000 ευρώ σε 1.000 πολύτεκνες μητέρες.
  • Επίδομα αναδοχής: Για κάθε παιδί που τοποθετείται σε αναδοχή χορηγείται στους ανάδοχους γονείς ή στο ίδιο μετά την ενηλικίωσή του, οικονομική ενίσχυση, για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών διαβίωσης του αναδεχόμενου ατόμου. Το ποσό που καταβάλλεται ξεκινάει από 325 ευρώ και κλιμακώνεται στα 375 ευρώ και πάνω για παιδιά με παθήσεις.
  • Ενίσχυση σε Οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών: Το ποσό ξεκινάει από 300 έως 600 ευρώ με τη χρήση εισοδηματικών κριτηρίων.
  • Επίδομα ανεργίας: Διαμορφώνεται από 219 ευρώ έως 438 ευρώ το μήνα για έως ένα έτος, ανάλογα με το χρονικό διάστημα ασφάλισης του ανέργου και των αποδοχών του.
  • Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας.
  • Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων.
  • Επίδομα επίσχεσης.
  • Ειδικό βοήθημα σε αποφυλακισθέντες.
  • Ειδικό εποχικό βοήθημα.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ