Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ασφαλιστικές εταιρείες: Ο «δεκάλογος» του καλού οδηγού

Οδηγός σε αυτοκίνητο / Πηγή: AP
Οδηγός σε αυτοκίνητο / Πηγή: AP

Οι ασφαλιστικές εταιρείες διαμορφώνουν κώδικες οδικής συμπεριφοράς μέσα στο πλαίσιο της επιχειρηματικής τους δράσης, υιοθετώντας πλήρως τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και βάζοντας μερικές φορές και δικές τους αυξημένες προδιαγραφές  καθώς βέβαια και των δράσεων κοινωνικής προσφοράς. 

Για τις ασφαλιστικές η σωστή οδήγηση είναι η προσεκτική οδήγηση. Η προσεκτική οδήγηση είναι αυτή που μπορεί να μειώσει τα ανθρώπινα δράματα στην άσφαλτο αλλά και να δημιουργήσει λιγότερες ζημιές γι’ αυτές.

Όσον αφορά στην επιλογή της ασφαλιστικής, χρειάζεται προσεκτική μελέτη των εναλλακτικών δυνατών επιλογών, κάτι που στο www.gowise.gr γίνεται εύκολα και γρήγορα. Ασφάλεια οχήματος online, γρήγορα και εύκολα, με σύγκριση έως 27 ασφαλιστικών εταιρειών και με εγγύηση χαμηλότερης τιμής.  

Ενεργητική προώθηση κανόνων πραγματικής οδικής ασφάλειας

Οι ασφαλιστικές εταιρείες πάντα έδιναν σημασία στην τήρηση των κανόνων ασφαλούς οδήγησης. Όμως η μεγάλη αύξηση στην κυκλοφορία των οχημάτων τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα καθιστά την έννοια της ασφαλούς οδήγησης πρωταρχική για την μείωση των τροχαίων και ειδικά των τροχαίων με ανθρώπινα θύματα (νεκρούς ή τραυματίες).

Η στάση που κρατούσαν οι ασφαλιστικές πριν 20 χρόνια ήταν να ελέγχουν τους πελάτες τους για  την τήρηση των κανόνων Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. 

Μάλιστα η παλαιότερη εφαρμογή του Bonus Malus ουσιαστικά επιδοτούσε όσους δεν δημιουργούσαν ατυχήματα. Όμως εδώ και 20 χρόνια οι ασφαλιστικές έχουν εισέλθει στην διαδικασία της άμεσης επιβράβευσης των ασφαλισμένων και της ενεργούς προώθησης της έννοιας της ασφαλούς οδήγησης. 

Η δημιουργία τηλεοπτικών spots, τα ενημερωτικά σεμινάρια σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η προώθηση άμεσων μηνυμάτων προς τους ασφαλισμένους, η επιβράβευση με χαμηλότερα τιμολόγια των ασφαλισμένων που δεν δημιουργούν ατυχήματα, η δημιουργία προγραμμάτων ασφάλισης που ουσιαστικά ελέγχουν τις κινήσεις των οδηγών και τους επιβραβεύουν με χαμηλά ασφάλιστρα αποτελουν ορισμένες κινήσεις ενεργητικής προώθησης της ασφαλούς οδήγησης από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Τα SOS μέτρα που προωθούν οι ασφαλιστικές 

Οι ασφαλιστικές ουσιαστικά ακολουθούν τα μέτρα του Κ.Ο.Κ αλλά τα προεκτείνουν κιόλας σε μέτρα που οι ίδιες κρίνουν ότι προφυλάσσουν τους ασφαλισμένους τους αλλά και αυτές από τις ζημιές.  Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι εάν μία ασφαλιστική κρίνει ότι ο ασφαλισμένος της ακόμη και εάν δεν έχει δημιουργήσει ατύχημα, οδηγεί παράτολμα και παράνομα μπορεί να αρνηθεί να τον ασφαλίσει ή να τον ασφαλίσει με επισφάλιστρο (μεγαλύτερο ασφάλιστρο) προκειμένου να καλυφθεί από πιθανές μελλοντικές ζημιές τους.

Οι ασφαλιστικές διατηρούν φακέλους ατυχημάτων και ειδικά μηχανογραφικά συστήματα που μπορούν να τους δείξουν ποιοι οδηγοί είναι επίφοβοι και σε ποιες περιοχές έχουν τους μεγαλύτερους δεικτες ατυχημάτων.

Θεωρείται δεδομένο ότι για κάθε ατύχημα που έχει προκληθεί από παράβαση κανόνων ΚΟΚ, οι ασφαλιστικές δεν αποζημιώνουν πάντα τους ασφαλισμένους τους ακόμη και εάν δεν φταίνε αυτοί για το ατύχημα. Για παράδειγμα εάν ένας ασφαλισμένος αποδειχθεί ότι έχει υποστεί ατύχημα εξ’ υπαιτιότητας άλλου,  οδηγώντας όμως ο ίδιος μεθυσμένος, τότε η ασφαλιστική δεν θα προχωρήσει στην αποζημίωση ούτε αυτού ούτε του άλλου γιατί ουσιαστικά θα πρόκειται για παράνομη πράξη.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό στα τροχαία ατυχήματα να καλείται η τροχαία η οποία θα πρέπει να ελέγχει όχι μόνο τις συνθήκες του τροχαίου αλλά και την κατάσταση των οδηγών. 

Γι’ αυτό ο ενδιαφερόμενος (ασφαλιζόμενος) θα πρέπει να λάβει πολλές παραμέτρους υπόψιν του κάτι που καθιστά μια επίσκεψη στο www.gowise.gr επιβεβλημένη: 

Αποφύγετε να οδηγήσετε κάτω από την επήρεια αλκοόλ

Ο νόμος ορίζει τις ποσότητες του αλκοόλ που μπορεί να θεωρηθούν ένοχες για ατύχημα. Ο απλός καθημερινός οδηγός γνωρίζει τις δικές του αντοχές.  Τυπικά 1 ή 2 (μάξιμουμ και υπο προυποθέσεις) μικρά ποτήρια κρασί ορίζουν το μέγιστο της δυνατής κατανάλωσης πριν ξεπεράσετε το όριο. Το καλύτερο όμως είναι για τον οδηγό μόλις αισθανθεί ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην οδήγηση ή θέλει να πιεί είναι να δώσει το τιμόνι σε κάποιον νηφάλιο οδηγό ή να πάρει ταξί ή να επιβαστεί σε άλλο αυτοκίνητο της παρέας για να πάει στον προορισμό του.

Αποφύγετε την οδήγηση με κόπωση ή υπνηλία

Τα ατυχήματα που προέρχονται από κόπωση των οδηγών είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα αναφέρονται στα επίσημα στοιχεία της τροχαίας.  Πάρα πολλοί οδηγοί κάνουν το λάθος να υποτιμούν την κόπωσή τους ή την υπνηλία τους και να παίρνουν το αυτοκίνητό τους. Με δεδομένο ότι τα αντανακλαστικά μειώνονται πάρα πολύ σ’ αυτές τις καταστάσεις, μία καθυστερημένη αντίδραση μερικών δευτερολέπτων μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά τροχαία ατυχήματα. Επίσης η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων (οι οδηγίες τους αναφέρουν αντενδείξεις για οδήγηση) μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα αντανακλαστικά και ατυχήματα. Στις ανωτέρω περιπτώσεις, δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί η υπαιτιότητα τους σε ατύχημα αλλά ένας προσεκτικός οδηγός που γνωρίζει τις αντοχές του θα αποφύγει να οδηγήσει ή θα ξεκουραστεί σε ένα πάρκινγκ πριν συνεχίσει το ταξίδι  του.

Αρκετά αυτοκίνητα νέας γενιάς, έχουν ειδικούς δείκτες που δείχνουν- από την κίνηση στον δρόμο- εάν ο οδηγός είναι κουρασμένος και δεν μπορεί να μείνει στη λωρίδα κυκλοφορίας του και είτε συμβουλεύουν (συνήθως με ένα σήμα καφέ) να κάνει στάση είτε μειώνουν αυτομάτως ταχύτητα.

Μη μεταφέρετε τα προβλήματά σας στην οδήγηση

Οι καυγάδες μέσα στο αυτοκίνητο είναι σημαντικοί παράγοντες ατυχημάτων.  Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα (επαγγελματικό, οικογενειακό ή άλλο) πηγαίνετε στην άκρη του δρόμου σε ένα πάρκινγκ και συζητήστε το χωρίς να οδηγείτε.  Και εδώ είναι μία παράμετρος ατυχημάτων που η τροχαία δεν μπορεί να ανιχνεύσει, όμως είναι πολύ βασική και εκτιμάται ότι πάρα πολλά ατυχήματα οφείλονται σε μη νηφάλιες αντιδράσεις οδήγησης. 

Τηρείτε τα προβλεπόμενα όρια ταχύτητας & αποστάσεις ασφαλείας

Πρέπει πάντα να τηρείτε τις αναγραφόμενες ταχύτητες στις πινακίδες που βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου στον οποίο οδηγείτε. Το όριο ταχύτητας στην Ελλάδα σύμφωνα με το Άρθρο 20 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας είναι 50 χιλιόμετρα μέσα στην πόλη και στις κατοικημένες περιοχές όπως ορίζεται στη παρ.1, ενώ για τους δρόμους εκτός κατοικημένων περιοχών όπως ορίζεται στη παρ. 2 για τα επιβατηγά είναι : 110χλμ σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, 130χλμ σε αυτοκινητόδρομους και 90χλμ στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο. Το όριο ταχύτητας ελέγχεται σε πολλές περιοχές μέσω δορυφόρου και βιντεοκάμερας, οπότε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να διατηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Ένα αυτοκίνητο που τρέχει με 70χλμ/ώρα χρειάζεται 100 μέτρα για να ακινητοποιηθεί.

Αυτά λέει ο Νόμος. Όμως στην πράξη οι περισσότεροι οδηγοί στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι η οδήγηση μέσα στα αστικά κέντρα απαιτεί ακόμη μικρότερες ταχύτητες ειδικά σε στενά δρομάκια κατοικημένων περιοχών όπου ανά πάσα στιγμή ο οδηγός μπορεί να βρεθεί απέναντι σε έναν πεζό.  Γι’ αυτό και πέρασε η διάταξη για οδήγηση με 30 χλμ/ώρα σε αστικές περιοχές, κοντά σε σχολεία κλπ.

 Φοράτε πάντα Ζώνες Ασφαλείας και στους επιβάτες στα πίσω καθίσματα

Τα παιδιά πρέπει να κάθονται σε παιδικά καθίσματα και να συγκρατούνται με ζώνες ασφαλείας. Παρόλη την τεχνολογική πρόοδο στην ασφάλεια των αυτοκινήτων και ιδιαίτερα με τη χρήση των αερόσακων, εξακολουθεί να κρίνεται απαραίτητη η χρήση των ζωνών ασφαλείας. Η Τροχαία διενεργεί αυστηρούς ελέγχους για τη χρήση ζωνών ασφαλείας και επιβάλει αντίστοιχα πρόστιμα καθώς και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης. Προσοχή, οι ζώνες ασφαλείας είναι απαραίτητες και για τους πίσω επιβάτες.

Χρήση κινητού τηλεφώνου

Η χρήση κινητού τηλεφώνου, κατά την οδήγηση, απαγορεύεται, ρητά ή έμμεσα, σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., καθώς έχει αποδειχθεί ότι πενταπλασιάζει τον κίνδυνο πρόκλησης θανατηφόρων ατυχημάτων. Στην Ελλάδα, είναι αποδεκτή η χρήση εξοπλισμού ανοικτής ακρόασης ή εξοπλισμού (Bluetooth), που επιτρέπει την επικοινωνία, χωρίς τη χρήση των χεριών. Απαγορεύεται η χρήση εξοπλισμού hands-free.

Οδήγηση μετά μουσικής αλλά σε χαμηλή ένταση

Η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της οδήγησης, τόσο στην πόλη όσο και εκτός πόλης. Όμως, αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι οδηγοί είναι ότι, κάποιες φορές, η μουσική επηρεάζει την ικανότητά μας να οδηγήσουμε σωστά και ασφαλώς. Απολαμβάνοντάς την λοιπόν με μέτρο και όχι με υπερβολική ένταση, η μεταφορά γίνεται ιδιαίτερα ευχάριστη.

Ασφαλής οδήγηση τη νύχτα

Η νυχτερινή οδήγηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη αφού αλλάζουν οι ρυθμοί του ανθρώπινου οργανισμού και οι αντιδράσεις του είναι πιο καθυστερημένες.  Μερικές χρήσιμες οδηγίες για την νυκτερινή οδήγηση είναι οι εξής:

  • Αν βγαίνετε από κάποια εκδήλωση ή το φωτισμένο σπίτι σας, περιμένετε ένα ή δύο λεπτά μέχρι τα  μάτια σας να προσαρμοστούν στο στο σκοτάδι.
  • Αλλάξτε τη γωνία του πίσω καθρέφτη, ώστε να μη σας τυφλώνουν τα αυτοκίνητα που έρχονται πίσω σας. Εναλλακτικά ρυθμίστε τον στην αντιθαμβωτική θέση αν το αυτοκίνητο σας έχει αυτή την επιλογή.
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε την άμεση έκθεση στα φώτα των αυτοκινήτων που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση.
  • Μην οδηγείτε πολύ γρήγορα. Η ορατότητα είναι μειωμένη τη νύχτα και είναι δύσκολο να βλέπετε το δρόμο μπροστά σας.
  • Μην ξεχνάτε ότι μέσα στο σκοτάδι είναι δύσκολο να υπολογιστεί η ταχύτητα. Πολλά ατυχήματα στο σκοτάδι προκαλούνται από την αδυναμία του οδηγού να υπολογίσει την ταχύτητα του αλλου οχήματος. Πχ βλέπεις στην διασταύρωση κάποιον που νομίζεις ότι κινείται με 90 χλμ /ώρα και αυτός κινείται με 120 χλμ /ώρα. Αυτή η διαφορά στην εκτίμηση μπορεί να κοστίσει ζωές.

Προστατέψτε τους μοτοσικλετιστές και τους ποδηλάτες 

Μην οδηγείτε επιθετικά. Οι μοτοσικλετιστές πολλές φορές κινούνται στο ενδιάμεσο των λωρίδων κυκλοφορίας, προκειμένου να αποφύγουν την κίνηση. Ακόμη κι αν σας εκνευρίζει αυτή η τακτική, μην κάνετε ενέργειες που μπορεί να ανακόψουν την πορεία τους και να οδηγήσουν σε ατύχημα.

Μην πιέζετε τους μοτοσικλετιστές θέλοντας να φτάσετε πρώτοι σε κάποιο φανάρι. Μπορεί έτσι να αναγκαστούν να επιταχύνουν, για να μπορούν να φύγουν μπροστά.

Τηρείτε απόσταση ασφαλείας. Κρατήστε πάντα τη σωστή απόσταση ασφαλείας από έναν μοτοσικλετιστή που προπορεύεται. Μπορεί να χρειαστεί να κάνει κάποιον ελιγμό η να φρενάρει απότομα, ή ακόμα και λόγω απειρίας να αντιδράσει σπασμωδικά.

Δώστε όσο χώρο θα δίνατε σε ένα αυτοκίνητο. Όταν προσπερνάτε κάποιον μοτοσικλετιστή, δώστε όσο χώρο θα δίνατε αν προσπερνάγατε αυτοκίνητο. Μπορεί εκείνη την ώρα να κάνει κάποιον ελιγμό ώστε να αποφύγει κάποια λακκούβα ή ανώμαλη επιφάνεια.

Μην προσπερνάτε όταν δεν υπάρχει αρκετός χώρος για ασφαλή προσπέραση ή όταν πλησιάζετε σε διασταύρωση.

Προσοχή: όταν πνέουν πλευρικοί άνεμοι οι μοτοσικλετιστές μπορεί να ταλαντεύονται, αφήστε μεγαλύτερη πλευρική απόσταση όταν τους προσπερνάτε.

Πάντα ελέγχετε τον καθρέφτη σας για μοτοσικλέτες, πριν αλλάξετε λωρίδα ή πριν στρίψετε. Θυμηθείτε να ελέγχετε δύο φορές τον καθρέφτη σας και να βγάζετε φλας σε κάθε αλλαγή λωρίδας ή στροφής. Θυμηθείτε ότι υπάρχει ένα νεκρό σημείο στον καθρέφτη σας το<< οποίο το καλύπτετε με μία γρήγορη ματιά πάνω από τον ώμο σας>> και μπορεί να μην δείτε τη μοτοσικλέτα που κινείται κοντά σας.

Ελέγχετε καλά κάθε στροφή. Ειδικά όταν η οπτική σας γωνία δεν είναι ελεύθερη και σας εμποδίζουν παρκαρισμένα φορτηγά ή οχήματα.

Ελέγχετε τις διασταυρώσεις

Οι μοτοσικλετιστές μπορεί να σας προσπεράσουν και από τις δύο πλευρές. Ελέγχετε λοιπόν πριν στρίψετε, είτε δεξιά είτε αριστερά.

Μην πετάτε σκουπίδια ή τσιγάρα από το παράθυρο του αυτοκινήτου σας. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει απώλεια ελέγχου του μοτοσικλετιστή με τραγικές συνέπειες.

Παρκάρετε με ασφάλεια. Πάντα ελέγχετε για μοτοσικλετιστές πριν ανοίξετε την πόρτα του αυτοκινήτου σας και βεβαιωθείτε ότι όλοι οι συνεπιβάτες σας θα κάνουν το ίδιο. Όταν ξεπαρκάρετε ελέγξτε καλά και θυμηθείτε ότι οι μοτοσικλέτες είναι πιο μικρές και πιο δύσκολο να εντοπιστούν απ’ ό,τι ένα αυτοκίνητο.

Σε κάθε περίπτωση η ταχύτερη και ασφαλής επιλογή είναι το www.gowise.gr, για να συγκρίνετε άμεσα τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες, με ανταγωνιστικές τιμές, να μειώσετε το κόστος σας και να βγείτε κερδισμένοι. 

Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης

Σε όλη την Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα, ο αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης είναι το 112 (από κινητό τηλέφωνο) και μπορείτε να καλείτε δωρεάν όταν υπάρχει επείγουσα ανάγκη.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ