Νέα
  • ΓΔ: 1449.15 -0.65%
  • Τζίρος: 75,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Παλατάκι του φιλότεχνου Τήνιου τραπεζίτη Νικόλαου Νάζου μετατρέπεται σε μουσείο

Το ιστορικό Παλατάκι στο Χαϊδάρι, στο σημείο που το 1826 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης πολέμησε τον Κιουταχή, γίνεται μουσείο, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό πολιτιστικό πόλο της δυτικής Αττικής. Η αποκατάσταση και επανάχρηση των διατηρητέων κτιρίων, Πύργος «Παλατάκι», κτίριο Νικολάου Γύζη και κτίριο Στάβλων, τα οποία βρίσκονται επί της λεωφόρου Αθηνών, εντάχτηκε σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Η αρχιτεκτονική, ιστορική και καλλιτεχνική αξία των κτιρίων αναδεικνύεται μέσω του εν λόγω έργου και η πολιτιστική δραστηριότητα του δήμου Χαϊδαρίου συνδέεται στενά με τα διατηρητέα αυτά μνημεία της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας. Στόχος είναι η αποκατάσταση των κτιρίων (οικοδομική, μορφολογική, λειτουργική) και ο εκσυγχρονισμός τους από πλευράς ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, προκειμένου να δεχθούν συγκεκριμένες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, με τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, επιδιώκεται και η προβολή των εικαστικών – μορφολογικών χαρακτηριστικών των κτιρίων, όπως ο πλούσιος ζωγραφικός και μορφολογικός διάκοσμος του Πύργου «Παλατάκι και ο ζωγραφικός διάκοσμος, του κτιρίου «Ν. Γύζη», που φιλοτέχνησε ο γνωστός νεοέλληνας ζωγράφος Νικόλαος Γύζης.

Οι εργασίες, που βάσει του χρονοδιαγράμματος του έργου αναμένεται να ολοκληρωθούν το Δεκέμβριο του 2022, αφορούν σε επεμβάσεις στο εσωτερικό των κτιρίων, στις όψεις των κτιρίων και στις στεγάσεις τους.

Το Παλατάκι περιβάλλεται από μικρό άλσος και αποτελεί τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής ρομαντικού ιστορισμού με νεογοτθικά στοιχεία. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι η μορφή φρουρίου με επάλξεις, γωνιακούς πύργους και στενά παράθυρα.

Κατασκευάστηκε κατά τις πρώτες μετεπαναστατικές δεκαετίες και η παράδοση το έχει συνδέσει με την Δούκισσα της Πλακεντίας ή με τον βασιλιά Όθωνα. Ο πύργος διαθέτει δυο ορόφους, δώμα και ημιυπόγειο ενώ τα ταβάνια είναι διακοσμημένα με οροφογραφίες εξαιρετικής ποιότητας.

Μετά τα μέσα του 19ου αιώνα πέρασε στην ιδιοκτησία του φιλότεχνου Τήνιου τραπεζίτη Νικόλαου Νάζου, ο οποίος κατά καιρούς φιλοξενούσε στον πύργο τους μεγάλους Έλληνες ζωγράφους Νικηφόρο Λύτρα και Νικόλαο Γύζη. Στις αρχές τις δεκαετίας του ΄90 πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου Χαϊδαρίου.

Ο Νικηφόρος Λύτρας φιλοτέχνησε εκείνη την περίοδο τις τοιχογραφίες στον μικρό Ναό του Αγίου Γεωργίου, που βρισκόταν εντός των ορίων του αγροκτήματος που περιέβαλε το Παλατάκι.

Ο Νικόλαος Γύζης φιλοτέχνησε τις τοιχογραφίες με θέμα τις «4 Εποχές» στο όμορο κτίριο του ξενώνα, γνωστό σήμερα ως κτίριο «Ν. Γύζης». Το νεοκλασικό αυτό αρχιτεκτόνημα αποτελούσε συμπληρωματικό κτίριο του κεντρικού πύργου και χρησιμοποιούνταν για την φιλοξενία επισκεπτών διαθέτοντας περιβάλλοντα χώρο 8,5 στρεμμάτων.

Ο Νικόλαος Γύζης (1842-1901) σπούδασε αρχικά στο Σχολείο των Τεχνών στην Αθήνα και ακολούθως στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Μόναχο, με τη σύζυγό του Αρτέμιδα Νάζου, την οποία παντρεύτηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο Παλατάκι, και τα πέντε τους παιδιά.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ