Δεν θα διαφοροποιούνται πλέον τα ψυχιατρικά από τα παθολογικά περιστατικά αναφορικά με την κατ’ οίκον εξέταση των ασθενών από τις υγειονομικές επιτροπές του ΕΦΚΑ, για την πιστοποίηση του ποσοστού αναπηρίας.
Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, προχώρησε έπειτα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, στην ανάκληση της εξαίρεσης από την κατ’ οίκον εξέταση των ψυχικά ασθενών κι έτσι δικαιούται την ίδια αντιμετώπιση από τις επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) με τους παθολογικούς ασθενείς.
Την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη είχε προκαλέσει η καταγγελία ασθενή με ψυχολογικά προβλήματα σχετικά με τον αποκλεισμό του από τη διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας. Ο ίδιος λόγω της ψυχικής νόσου δεν μπορούσε να μετακινηθεί, άρα ούτε και να εξεταστεί από τις αρμόδιες επιτροπές, επειδή ο ΕΦΚΑ τον απέκλειε από την κατ’ οίκον εξέταση.
Μοναδική εξαίρεση που δεχόταν ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν μόνο η περίπτωση νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική.
Μετά την αναφορά, ο Συνήγορος του Πολίτη αφού επεσήμανε ότι ο ψυχιατρικός εγκλεισμός θα πρέπει να έχει ως πρωταρχικό και μοναδικό στόχο τη θεραπευτική αντιμετώπιση του ασθενή τόνισε απευθυνόμενος στη διοίκηση του ΕΦΚΑ ότι η πρόταση για νοσηλεία σε ψυχιατρική κλινική, ως λύση για τη διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας, δεν έχει νόμιμη βάση και η νομιμοποίησή της φαίνεται να απορρέει από στερεότυπα και μύθους για την επικινδυνότητα του ψυχικά ασθενή.
Όπως η περίπτωση γονέα, ο οποίος αιτήθηκε πριν από έναν χρόνο την κατ’οίκον εξέταση του ψυχικά ασθενή γιού του διότι η πάθησή του όχι μόνο τον εμποδίζει να μετακινηθεί και να ανταπεξέλθει στην εν λόγω διαδικασία, εκτός σπιτιού, αλλά υπήρχε και ο κίνδυνος περαιτέρω επιβάρυνσης της υγείας του. Βάσει της γνωμάτευσης της θεράπουσας ιατρού του, ο ασθενής «δεν εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά προς τον εαυτό του και προς τους άλλους». Ο συγκεκριμένος ασθενής είχε εξεταστεί κατ' οίκον τόσο το 2016 όσο και το 2018 από τις υπηρεσίες του στρατού για το ζήτημα της στράτευσης πράγμα που δεν ήταν δυνατό από τις υγειονομικές επιτροπές του ΕΦΚΑ σύμφωνα με τα μέχρι πρότινος ισχύοντα. Όπως αποφάνθηκε η Ανεξάρτητη Αρχή, «η πρακτική αυτή όχι μόνο αποστερεί τον ασθενή από την πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές αλλά τον στιγματίζει, τον διαφοροποιεί, τον απομονώνει από την διοικητική δράση και τελικά από την κοινωνία και αποτελεί μία ταπεινωτική, εχθρική και τελικά βίαιη στάση απέναντί του».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!