Είναι μια κοινή ερώτηση που κάνουν οι άνθρωποι στον εαυτό τους: πόσο καλά είμαι οικονομικά, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό; Κερδίζω λιγότερα, περισσότερα ή περίπου όσα και οι άλλοι της ηλικίας και του στάτους μου;
Σύμφωνα με το Forbes, μια νέα έκθεση από το L'Observatoire des Inégalités, έναν ανεξάρτητο οργανισμό που μελετά την ανισότητα στη γαλλική κοινωνία, καθορίζει τι σημαίνει να είσαι πλούσιος και πόσοι άνθρωποι τελικά είναι σε αυτή την κατηγορία.
Για να θεωρείται κάποιος πλούσιος, πρέπει να έχει έσοδα 3.673 ευρώ το μήνα (3.903 δολάρια). Το ποσό αυτό είναι διπλάσιο από αυτό του μέσου ανθρώπου και το κερδίζουν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γαλλία.
Ενα ζευγάρι με δύο παιδιά κάτω των 14 ετών θεωρείται πλούσιο εάν έχει μηνιαία έσοδα 7.713 ευρώ (8.267 δολάρια). Ο αριθμός αυτό αυξήθηκε με ανάλογη μελέτη που είχε γίνει το 2020, όταν ο «τίτλος» του πλούσιου αντιστοιχούσε στο μηνιαίο ποσό των 3.470 ευρώ (3.924 δολάρια).
Σύμφωνα με τη μελέτη, το 1% των ανθρώπων παγκοσμίως θα θεωρούνταν «σούπερ πλούσιοι», με δεδομένο τα μηνιαία έσοδα ύψους 7.180 ευρώ (7.696 δολάρια) το μήνα, μετά από την αφαίρεση των φόρων.
Το προφίλ των πλουσιότερων
Στη Γαλλία, οι πλουσιότεροι άνθρωποι αυτήν τη στιγμή - σε όρους εσόδων - είναι αυτοί που:
- είναι ελαφρώς μεγαλύτεροι ηλικιακά από τον υπόλοιπο πληθυσμό (μέσος όρος ηλικίας 57 ετών),
- δεν έχουν πλέον παιδιά στο σπίτι,
- έχουν δικά τους ακίνητα και
- κατέχουν διευθυντικές θέσεις στην εργασία τους.
Όπως ήταν αναμενόμενο, από τη νέα έρευνα διαπιστώνεται ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι, όσον αφορά τον συνολικό πλούτο (και όχι μόνο τα έσοδα), είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία (70% είναι άνω των 50 ετών), το 39% είναι συνταξιούχοι και το 28% ζει στο Παρίσι και τις γύρω περιοχές.
Ο πλουσιότερος Γάλλος
Παρεμπιπτόντως, ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία είναι ο Bernard Arnault, πρόεδρος της LVMH, της μεγαλύτερης εταιρείας ειδών πολυτελείας στον κόσμο. Ο πλούτος του ισοδυναμεί με τη συνολική αξία όλης της περιουσίας στη Μασσαλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας.
Η μελέτη είναι η δεύτερη του είδους της και στόχος της είναι να συλλέξει στοιχεία γύρω από την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, τη φτώχεια και την παγκόσμια ανισότητα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!