Νέα
  • ΓΔ: 1390.49 +0.56%
  • Τζίρος: 110,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρ.ΕΥ.ΜΑ: Δέκα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

«Η ακρίβεια δεν είναι παροδικό και εξωγενές φαινόμενο αλλά σχετίζεται με τις διαρθρωτικές αδυναμίες της Οικονομίας μας… Ο πληθωρισμός για τους έχοντες εισόδημα κάτω από 1500 ευρώ, ξεπερνά το 20%...και το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με κρατικά χαρτζιλίκια αλλά στηρίζοντας την Ελλάδα της παραγωγής» τόνισε ο πρόεδρος του ΡΕΥΜΑτος, πρ. υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς.

Σε εκδήλωση της Ριζοσπαστικής Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης και Ανασυγκρότησης [Ρ.ΕΥ.Μ.Α ] με θέμα: «Η ακρίβεια ήρθε για να μείνει; τι μπορούμε να κάνουμε;» οι ομιλητές πρότειναν 10 μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Όπως αναφέρουν, στόχος είναι η μόνιμη και διαρθρωτική ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και του κόστους εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

  1. Στεγαστικό δάνειο για κάθε νέο ζευγάρι, μέχρι 100.000 ευρώ (με ίδια συμμετοχή 10%) το οποίο θα είναι άτοκο εφ’ όσον το ζευγάρι αποκτήσει δύο παιδιά πριν την συμπλήρωση του 35ου έτους της μητέρας και το οποίο θα χαρίζεται εφ’ όσον τα αποκτούμενα παιδιά είναι τρία. Αυτό το μέτρο αποσυμφορεί την κρίση στέγης, αποκλιμακώνει τα ενοίκια και θεραπεύει το δημογραφικό μας πρόβλημα.
  2. Φορολογική έκπτωση 50% στον φόρο από ενοίκια για κάθε ιδιοκτήτη που θ’ ανανεώνει μισθωτήριο με τον ίδιο ενοικιαστή και με το ίδιο ή χαμηλότερο ενοίκιο.
  3. Μηδενικός ΦΠΑ για καλάθι βασικών αγαθών.
  4. Μείωση των εισφορών και του φόρου εισοδήματος για τους εργαζόμενους με παιδιά (είμαστε η τέταρτη χειρότερη χώρα στον ΟΟΣΑ στην φορολογία εισοδήματος των εργαζομένων με δύο παιδιά).
  5. Επανεξέταση λειτουργίας της αγοράς ενέργειας και καυσίμων.
  6. Άμεση επίλυση των γραφειοκρατικών και αδειοδοτικών εμποδίων για την εγκατάσταση, λειτουργία και διασύνδεση μονάδων ΑΠΕ και αποθηκευτικών χώρων για καύσιμα.
  7. Επιστροφή του 50% του ΕΦΚ στον κλάδο των μεταφορών (taxi, φορτηγά) βάσει των τιμολογίων που εκδίδουν κάθε μήνα.
  8. Άμεση ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση των κτηρίων του Δημοσίου (σχολεία, νοσοκομεία κλπ – κάτι ακούστηκε, να το δούμε). Είναι αφελές να διώχνουμε χρήματα με τα προγράμματα αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων και συσκευών – ενισχύοντας άλλες οικονομίες – και να μην ενισχύουμε την εγχώρια βιομηχανία και βιοτεχνία.
  9. Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων ανταγωνισμού στην προμήθεια σπόρων και γεωργικών εφοδίων.
  10. Άμεση αναβίωση και υποστήριξη εγχώριας βιομηχανίας λιπασμάτων και γεωργικών μηχανημάτων.

Στην παρέμβαση του ο κος Γεώργιος Ανέστης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιβαδειάς «Αιχμέας», τόνισε ότι οι αυξήσεις στις τιμές των εισροών στην αγροτική παραγωγή, την ενέργεια κλπ, παράλληλα με τις ανατιμήσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων επιφέρουν κυλιόμενους κραδασμούς στην αλυσίδα παραγωγής όπως και την κατανάλωση. Είναι επιτακτική ανάγκη, ο επανασχεδιασμός στον πρωτογενή τομέα, στα πλαίσια της ΚΑΠ, σαφώς με πιο εθνοκεντρικά κριτήρια.

Στην εισήγηση του ο κος Νίκος Κιουτσούκης, Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ, αναφέρθηκε στην ολιγωρία της ΕΕ στη λήψη δραστικών αποφάσεων που θα αποσυνδέουν τη γεωπολιτική από την ενεργειακή κρίση.

Ζήτησε την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού που θα υπερβαίνει την «παραδοσιακή εργαλειοθήκη» της Ένωσης και θ’ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μετεξέλιξης της ακρίβειας σε στασιμοπληθωρισμό και την απειλή φτωχοποίησης για μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Πρότεινε:

  1. εισοδηματική στήριξη των μισθωτών, με την υπογραφή και επέκταση Κλαδικών και Ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ,
  2. αποκλιμάκωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης και του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα,
  3. μείωση της τιμής της ενέργειας από το σκέλος της χονδρικής,
  4. προνοιακού χαρακτήρα δράσεις όπως η στεγαστική πολιτική και ε) εντατικοποίηση των ελέγχων για την πάταξη αθέμιτων πρακτικών στη λειτουργία της αγοράς που τροφοδοτούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Ο κος Γεώργιος Μπάλτας, Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος του ΡΕΥΜΑτος, επισήμανε τον ρόλο της ενεργειακής κρίσης στη δημιουργία της ακρίβειας και την ανάγκη παρεμβάσεων στην αγορά ενέργειας για τον εξορθολογισμό του κόστους για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Πρότεινε την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου εποπτείας των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών με έμφαση σε βασικά αγαθά.

Τόνισε τη σημασία της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, η οποία είναι κρίσιμη όχι μόνο για τη συγκράτηση των τιμών αλλά και για την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας με κοινωνικό πρόσημο.

Ο κος Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Δ/ντης της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας [ΕΛΕΤΕΑΝ αναφέρθηκε στα γραφειοκρατικά εμπόδια που εμποδίζουν την μεγαλύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που μαζί με την εξοικονόμηση ενέργειας, είναι η μόνιμη λύση στο πρόβλημα του υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Υπογράμμισε δε ότι το φυσικό αέριο δεν θα έχει τόσο σημαντικό ρόλο ως μεταβατικό καύσιμο όπως είχε σχεδιασθεί έως τώρα και η ενεργειακή μετάβαση θα πρέπει να επιταχυνθεί.

Ακολούθησε ζωντανή συζήτηση με το ακροατήριο με παρεμβάσεις στελεχών εταιρειών που διατηρούν παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα, καταναλωτικών ενώσεων και συμμετεχόντων πολιτών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ