Το δεύτερο ταξιδιωτικό βιβλίο του Σωτήρη Ι. Λουμίδη κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2022. Το πρώτο, με τίτλο Καΐρι, ο αρχηγός των κεφαλοκυνηγών (Δεκέμβριος 2020), μας ταξίδεψε στην τότε Irian Jaya της Ινδονησιακής Νέας Γουινέας, σε έναν προορισμό «μη τουριστικό», δύσκολα προσβάσιμο, αλλά «άγρια» μαγευτικό.
Mε τη νέα έκδοση, μεταφερόμαστε σε άλλους τόπους, πιο νότια, πιο απόκοσμους: στις 12 Φεβρουαρίου 1995 το επιβλητικό ρωσικό παγοθραυστικό πλοίο I/B Kapitan Khlebnikov βρίσκεται στην αποβάθρα του Lyttelton στη Νέα Ζηλανδία· από εκεί ξεκινά για ένα περιπετειώδες ταξίδι στα παγωμένα νερά του Νότιου Πόλου.
Με τη γνώριμη λιτή, μα γλαφυρή και μεστή γραφή του, με τις απαραίτητες πληροφορίες για την περιοχή προς διευκόλυνση του αναγνώστη, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από όλους τους σταθμούς αυτής της συναρπαστικής διαδρομής του, ο συγγραφέας ξεδιπλώνει εικόνες και εμπειρίες από την πιο ψυχρή, την πιο ξηρή, την πιο υψηλή, την πιο ανεμοδαρμένη ήπειρο· την ήπειρο που δεν έχει μόνιμους κατοίκους και που τα εδάφη της δεν ανήκουν σε καμία χώρα: την Ανταρκτική.
Το βιβλίο Ταξίδι στην άκρη της Γης εκκινεί από προσωπικά βιώματα για να προσφέρει στο ελληνικό κοινό τη δυνατότητα να προσεγγίσει τόπους ελάχιστα γνωστούς από την έως τώρα βιβλιοπαραγωγή της χώρας μας, τόπους που λιγοστοί ταξιδιώτες έχουν επισκεφθεί. Από τη Νήσο Enderby με τους θαλάσσιους λέοντες Hooker’s και τη Νήσο Campbell με τα βασιλικά άλμπατρος πλέουμε προς την Ανταρκτική με πολικές θερμοκρασίες και ενίοτε μέσα σε σφοδρές θύελλες.
Πλησιάζουμε την Τράπεζα Πάγου Ross. Αποβιβαζόμαστε στον αμερικανικό επιστημονικό σταθμό McMurdo και στη συνέχεια στον γαλλικό Dumont d’Urville. Η καλύβα του Άγγλου Ernest Shackleton αποπνέει κάτι από εκείνη τη μακρινή εποχή των πρώτων θαρραλέων εξερευνητικών αποστολών.
Ο Σωτήρης Ι. Λουμίδης περιγράφει: «Ογκώδη παγόβουνα σε φανταστικούς σχηματισμούς, μοναδικά γλυπτά έργα τέχνης, δημιουργήματα της φύσης, που αλλάζουν σχήματα και χρωματισμούς με το πέρασμα του χρόνου. […] Τριγύρω μας, πιγκουίνοι Adelie και αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι, φώκιες και θαλασσοπούλια». Για να καταλήξει: «Τελικά, το εντυπωσιακό με την Ανταρκτική δεν έγκειται στο τι υπάρχει εκεί, αλλά στο τι δεν υπάρχει…»
Η έκδοση φέρει τη σφραγίδα της Peak Design, γνωστής για τον εμπνευσμένο καλλιτεχνικό σχεδιασμό και την άρτια εκδοτική παραγωγή.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!