Νέα
  • ΓΔ: 1448.86 -0.25%
  • Τζίρος: 81,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεργασία Ελλάδας, Νορβηγίας και Ισλανδίας για την καταπολέμηση της φυλετικής ανισότητας

Η Μαρία Στρατηγάκη, επιστημονική υπεύθυνη του έργου ProGender και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής, Εργαστήριο Σπουδών Φύλου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο / Πηγή: mariastratigaki.gr
Η Μαρία Στρατηγάκη, επιστημονική υπεύθυνη του έργου ProGender και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής, Εργαστήριο Σπουδών Φύλου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο / Πηγή: mariastratigaki.gr

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έφερε στην επιφάνεια πολλά προβλήματα που αγνοούσαν μέχρι πρότινος, οι πολιτείες. Το κυριότερο είναι η παγκόσμια υγειονομική κρίση που προήλθε από την παραμέληση του τομέα της υγείας. Ωστόσο ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα που έκανε την εμφάνισή του, είναι η ανισότητα των δύο φύλων, τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά.

Σύμφωνα με έρευνες είναι πολύ περισσότερες οι γυναίκες που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της πανδημίας, αφού είναι εκείνες που εργάζονται κυρίως στους τομείς της υγείας της περίθαλψης, στο χώρο της εκπαίδευσης αλλά και στα σούπερ μάρκετ. Είναι φανερό πως ο γυναικείος πληθυσμός είναι πολύ πιο εκτεθειμένος στο νέο ιό από ότι ο αντρικός.

Στο πλαίσιο επείγουσας και άμεσης δράσης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι εν λόγω κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες, ξεκίνησε μια συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας. Οι τρεις αυτές χώρες δουλεύουν από κοινού για τη δημιουργία του ProGender, ενός Διαδικτυακού κόμβου (digital hub) για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ισότητα των φύλων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Διαδικτυακός Κόμβος θα περιλαμβάνει διαδικτυακές διαλέξεις, συζητήσεις, σεμινάρια, εργαστήρια, μελέτες και την δημιουργία βίντεο, podcast και εκπαιδευτικού υλικού σε 5 θεματικούς πυλώνες:

  1. Το φύλο της φροντίδας και της εργασίας,
  2.  Έμφυλη βία,
  3. Γυναίκες και φύλο στην επιστήμη,
  4. Φύλο και κοινότητες,
  5. Γυναίκες στη διακυβέρνηση

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Το έργο ProGender θα διερευνήσει τις πολλαπλές έμφυλες προκλήσεις που έφερε στο προσκήνιο η πανδημία, θα προωθήσει τις διαπολιτισμικές συζητήσεις μεταξύ ακαδημαϊκών, υπευθύνων χάραξης πολιτικής και άλλων αρμόδιων φορέων για το μέλλον της ισότητας των φύλων στην πολιτική, την αγορά εργασίας και την κοινωνική αλλαγή, ενώ θα προτείνει τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις έμφυλες επιπτώσεις της πανδημίας. Παράλληλα το digital hub του ProGender θα αναπτύξει γόνιμες ανταλλαγές ιδεών και έργων ανάμεσα σε φορείς της Ελλάδας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας που επιλέχθηκαν λόγω της επιστημονικής εξειδίκευσης τους, αλλά και της μακράς παράδοσης και των καινοτόμων υποδομών, πολιτικών και νομοθεσιών για την ισότητα των φύλων.

Ο συντονιστής φορέας του έργου είναι το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου και οι συνεργαζόμενοι φορείς είναι το Κέντρο Έρευνας για το φύλο (Center for Gender Research) του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU) (Trodheim) και το Ινστιτούτο για το Φύλο, την Ισότητα και την Διαφορά (Institute for Gender, Equality and Difference) του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας. Στην Ελλάδα, το Εργαστήριο Σπουδών Φύλου συνεργάζεται με την ΑΜΚΕ Κολεκτίβα Έρευνας και Εκπαίδευσης (REC) και την ΚοινΣΕπ «Στην Πρίζα».

Το έργο ProGender έχει διάρκεια δεκαοκτώ μήνες και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Διμερών Σχέσεων (bilateral fund), το οποίο έχει ως στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δότριων χωρών των ΕΕΑ Grants και των χωρών που λαμβάνουν τις επιχορηγήσεις των ΕΕΑ Grants. Στην περίπτωση της Ελλάδας, για την τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο, το ποσό που έχει δεσμευθεί για το Ταμείο των Διμερών Σχέσεων ανέρχεται σε 2,334 εκ ευρώ».

Εκπροσωπώντας τις δότριες χώρες του ΕΟΧ (EEA Grants), ο κ. Frode Overland Andersen, Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, δηλώνει: «Η Νορβηγία και η Ισλανδία, δότριες χώρες των ΕΕΑ Grants, εντάσσονται σταθερά τα τελευταία χρόνια στις πρώτες θέσεις κατάταξης των δεικτών που αναφέρονται σε ζητήματα ισότητας φύλων και εκπροσώπησης των γυναικών στην πολιτική, την ηγεσία και το εταιρικό περιβάλλον.  Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που, με τη διμερή αυτή συνεργασία, μπορούμε να μοιραστούμε γνώση και εμπειρία μεταξύ των ακαδημαϊκών και των φορέων που είναι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικών που προάγουν την ισότητα των δυο φύλων και αναδεικνύουν τη σπουδαία συνεισφορά των γυναικών στην κοινωνία του σήμερα, ειδικά εν μέσω της πανδημίας COVID-19».

Η Μαρία Στρατηγάκη, επιστημονική υπεύθυνη του έργου ProGender (Αναπλ. Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής, Εργαστήριο Σπουδών Φύλου, Πάντειο Πανεπιστήμιο) υπογραμμίζει: «Με χαρά αρχίζουμε σήμερα το έργο ProGender και τη συνεργασία με αντίστοιχα Πανεπιστημιακά Κέντρα στην Νορβηγία και την Ισλανδία, χώρες οι οποίες υπό την πολιτική ηγεσία γυναικών διακρίθηκαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο Διαδικτυακός Κόμβος και οι διακρατικές δράσεις θα συμβάλουν στην κατανόηση των αλλαγών στις σχέσεις των φύλων που προκάλεσε η πανδημία σε χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου. Με το έργο επιδιώκουμε, στην μετά Covid εποχή, να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ως κοινωνία την κοινωνική συνείδηση που αποκτήθηκε από την πανδημία: δηλαδή την αναγνώριση της αξίας ορισμένων «γυναικείων» επαγγελμάτων, την καταγραφή της μεγάλης έκτασης της έμφυλης βίας και την θετική αποτίμηση των ηγετικών ικανοτήτων πολλών γυναικών».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ