Δύο χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη Covid-19, τουλάχιστον οι μισοί ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί, έχουν ακόμη τουλάχιστον ένα σύμπτωμα, δείχνει μια νέα κινεζική επιστημονική έρευνα. Πρόκειται για τη μελέτη με το μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα μέχρι σήμερα αναφορικά με τις επιπτώσεις της «μακράς Covid-19», γνωστής και ως «συνδρόμου μετά-Covid-19». Έως τώρα η «μακρά Covid-19» δεν είχε μελετηθεί σε βάθος μεγαλύτερο του ενός έτους από την αρχική λοίμωξη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπιν Τσάο του Νοσοκομείου Φιλίας Κίνας-Ιαπωνίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό «The Lancet Respiratory Medicine», παρακολούθησαν σε βάθος διετίας 1.192 ανθρώπους με μέση ηλικία 57 ετών, που είχαν νοσηλευθεί με Covid-19 στην πόλη Γουχάν - το επίκεντρο της πανδημίας - το 2020.
Διαπιστώθηκε ότι η σωματική και ψυχική υγεία των ασθενών εμφάνισε βελτίωση με το πέρασμα του χρόνου, άσχετα με τη σοβαρότητα της αρχικής νόσου τους. Αλλά το 55% - πάνω από τους μισούς - ανέφεραν έπειτα από δύο χρόνια ότι είχαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα που είχε προκληθεί από την αρχική λοίμωξη Covid-19. Το ποσοστό με τουλάχιστον ένα σύμπτωμα ήταν 68% - τουλάχιστον οι δύο στους τρεις - έξι μήνες μετά την αρχική λοίμωξη.
Γενικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ασθενείς που πέρασαν Covid-19, τείνουν έπειτα από δύο χρόνια να έχουν χειρότερη υγεία σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό και μερικοί φαίνεται πως χρειάζονται ακόμη περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν πλήρως. Περίπου οι μισοί έπειτα από δύο χρόνια είχαν συμπτώματα, κυρίως κόπωση ή μυϊκή αδυναμία (31%) και δυσκολίες ύπνου (31%). Σε μικρότερο ποσοστό είχαν δύσπνοια, πόνους στις αρθρώσεις, ταχυπαλμίες, ζαλάδες και πονοκεφάλους.
Επίσης, ένιωθαν ότι η γενικότερη ποιότητα ζωής τους ήταν χειρότερη από ό,τι πριν μολυνθούν από τον κορονοϊό, είχαν μεγαλύτερη δυσκολία να ασκηθούν σωματικά, βίωναν περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα (όπως άγχος και κατάθλιψη σε ποσοστό περίπου 12%), ενώ έκαναν συχνότερες επισκέψεις σε διάφορους γιατρούς.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!