Τους λόγους εξαιτίας των οποίων στην Ελλάδα καταγράφηκε πολύ μεγάλος αριθμός νεκρών από κορονοϊό, σχετικά με το σύνολο των κρουσμάτων και τον πληθυσμό της χώρας παραθέτει στο ethnos.gr ο συντονιστής των μονάδων εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.
Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της άποψης ότι σε αυτήν τη φάση πρέπει να αφήσουμε στην άκρη οποιοδήποτε αισιόδοξο σενάριο για λήξη της πανδημίας, σημειώνοντας ότι αν και βρίσκεται σε ύφεση εξακολουθεί να συνεχίζει την πορεία της και πρέπει να είμαστε πάντοτε προετοιμασμένοι.
«Στο νοσοκομείο μας 800 υγειονομικοί επί συνόλου περίπου 2.000 εργαζομένων, δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου. Πάντοτε έχω μια αρχή. Ελπίζω για το καλύτερο αλλά προετοιμάζομαι για το χειρότερο. Αν και βρίσκεται σε ύφεση η πανδημία παραμένει και για το λόγο αυτό είμαι επιφυλακτικός σε οποιαδήποτε χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων. Το αισιόδοξο σενάριο λέει ότι εάν συνεχίσει να κυριαρχεί η μετάλλαξη Όμικρον, τα νοσοκομεία δεν θα δέχονται μεγάλη πίεση. Ωστόσο, ποιος ειδικός μπορεί να βάλει την υπογραφή του ότι στο επόμενο κύμα της πανδημίας δεν θα κυριαρχεί η Όμικρον αλλά κάποια μετάλλαξη Ψι, η κάποια μετάλλαξη Ωμέγα, οι οποίες θα είναι περισσότερο επικίνδυνες. Δυστυχώς, ο ιός μέχρι σήμερα μας έχει καταπλήξει», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Καπραβέλος.
Κορονοϊός: Οι τέσσερις αιτίες των πολλών θανάτων
Κατά τον συντονιστή τον ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, τέσσερις είναι οι βασικές αιτίες που στην Ελλάδα καταγράφηκε μεγάλος αριθμός θανάτων από κορονοϊο. Το γεγονός ότι από το καλοκαίρι κάλπαζε η ιδιαιτέρως επικίνδυνη και θανατηφόρα μετάλλαξη Δέλτα, ο σημαντικός ακόμα αριθμός ανεμβολίαστων ή μερικώς εμβολιασμένων ατόμων, η καθυστερημένη προσέλευση στα νοσοκομεία, ασθενών με βαριά συμπτώματα και οι αδυναμίες του συστήματος υγείας, κυρίως αναφορικά με την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.
- Ειδικότερα, κατά τον κ. Καπραβέλο, από το καλοκαίρι ακόμα οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι η μετάλλαξη Δέλτα ήταν ιδιαίτερα καταστροφική, ώστε να ληφθούν από τότε ακόμα μέτρα προστασίας. «Όταν βλέπαμε μέσα στο κατακαλόκαιρο, βαρύτατες πνευμονίες και θανάτους από την μετάλλαξη Δέλτα, είχαμε πει ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα. Δυστυχώς, αυτό πληρώνουμε σήμερα».
- Όπως υποστηρίζει ακόμα ο συντονιστής των ΜΕΘ του «Παπανικολάου», εξακολουθεί να παραμένει υψηλός ο αριθμός των ανεμβολίαστων ή μερικώς εμβολιασμένων ατόμων, κυρίως προχωρημένης ηλικίας. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνει τόσο αυτούς που δεν έκαναν καμία δόση, όσο και εκείνους που δεν προχώρησαν στην τρίτη και αναμνηστική δόση του εμβολίου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, στο νοσοκομείο που εργάζεται, έχει σημειωθεί πολύ μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων ή μερικώς εμβολιασμένων ατόμων.
- Κατά τον ίδιο, στο μεγάλο αριθμό θανάτων έχει συμβάλλει και το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς με βαριά συμπτώματα επέλεξαν να ζητήσουν με μεγάλη καθυστέρηση νοσοκομειακή βοήθεια. «Έρχονται αργοπορημένοι στα νοσοκομεία, όταν η νόσος έχει προχωρήσει πολύ. Τότε, όμως, η κατάσταση για τον ασθενή γίνεται μη αναστρέψιμη και οι γιατροί δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα».
- Τέλος, κατά τον κ. Καπραβέλο, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι αδυναμίες καθώς και οι περιορισμένες δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κυρίως σε ό,τι αφορά την έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού. «Το ελληνικό σύστημα υγείας είχε μικρές δυνατότητες και πριν από την πανδημία. Δεν μπορεί άλλο. Τα νοσοκομεία μας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν 700 διασωληνωμένους και πολλά βρίσκονται υπό κατάρρευση. Στο νοσοκομείο μας έχασαν τη ζωή τους το 2021 περίπου 700 ασθενείς με κορονοϊό, σε μεγάλο αριθμό από τους οποίους θα μπορούσε να δοθεί μια ακόμα ευκαιρία. Θα μπορούσαν πολλοί να είχαν σωθεί, αν είχαμε το απαραίτητο εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Δεν είμαι από τους ανθρώπους, που τους αρέσει να κουνάνε το δάκτυλο. Θα πρέπει να συνεννοηθούμε και να εφαρμόσουμε, όσα μάθαμε μέχρι τώρα για την πανδημία, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε περισσότερους συνανθρώπους μας και να καταγράφουμε λιγότερους θανάτους», τονίζει ο κ. Καπραβέλος.