Ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε άρση περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβάλει λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, θεωρώντας ότι η παραλλαγή Ομικρον έχει πιο ήπια συμπτώματα και μικρότερα ποσοστά νοσηλειών.
Παράλληλα, όμως, αναγνωρίζουν ότι τα μέτρα που έχουν λάβει δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη μείωση των κρουσμάτων από τη μετάδοση της Ομικρον.
Η Ιρλανδία προανήγγειλε την άρση των περισσότερων περιορισμών, λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Βρετανίας να άρει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε καταστήματα και καραντίνα για όσους είναι θετικοί στον κορονοϊό.
Η Γαλλία χαλαρώνει τους περιορισμούς παρά το ρεκόρ κρουσμάτων – σχεδόν 470.000 - που είχε σε μία ημέρα την περασμένη εβδομάδα.
Η χαλάρωση των μέτρων σηματοδοτεί ότι συνεχίζεται στην Ευρώπη η πορεία επιστροφής σε κάποιας μορφής κανονικότητα. «Αντανακλά, όμως, και το γεγονός ότι η Ομικρον φαίνεται ότι πρακτικά δεν μπορεί να ανακοπεί, με την ΕΕ να καταγράφει πάνω από 2,3 εκατομμύρια κρούσματα μόνο την Πέμπτη», αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του.
«Με τα συμπτώματα της Ομικρον να είναι ηπιότερα σε σχέση με της Δέλτα και τα ποσοστά εισαγωγών σε νοσοκομεία υπό έλεγχο, οι κυβερνήσεις δυσκολεύονται να δικαιολογήσουν την επιβολή περιορισμών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ορισμένες έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν για τη μεταχείριση της Covid-19 ως ενδημικής νόσου», σημειώνει.
Η προώθηση των εμβολιασμών έχει κρίσιμη σημασία εν προκειμένω. Αν και αυτοί δεν μπορούν να σταματήσουν τα κρούσματα της Ομικρον, όλες οι μελέτες δείχνουν ότι περιορίζουν την πιθανότητα να υπάρξουν σοβαρά συμπτώματα. Οι ευρωπαϊκές Αρχές τονίζουν συνεχώς ότι η πλειοψηφία των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.
Στην προσπάθεια να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι, η Αυστρία έκανε υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς, με τη Βουλή της να ψηφίζει χθες νόμο που προβλέπει πρόστιμα έως 3.600 ευρώ για τους ανεμβολίαστους.
Ποια μέτρα αίρονται
Η Ιρλανδία προανήγγειλε τον τερματισμό της υποχρέωσης των μπαρ και των εστιατορίων να κλείνουν νωρίς καθώς και των πιστοποιητικών εμβολιασμού για την είσοδο σε χώρους, όπως τα γυμναστήρια, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Η μάσκα και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για διεθνή ταξίδια θα παραμείνουν.
Η Γαλλία θα άρει την υποχρέωση τηλεργασίας τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα, ενώ θα άρει την υποχρεωτική μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και τους περιορισμούς για την είσοδο σε γήπεδα και πολιτιστικούς χώρους.
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί σε θέματα υγείας, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχουν προειδοποιήσει να μην υπάρξει εφησυχασμός, τονίζοντας ότι ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί ξανά και ότι ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να προστατεύεται από τη μόλυνση.
Σε αντίθεση με τις παραπάνω χώρες, η Γερμανία είναι πιθανόν να εμμείνει στους περιορισμούς της κατά τη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Ολαφ Σολτς, με τους επικεφαλής των κρατιδίων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!