Δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, εντοπίστηκαν στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, τα δύο κρούσματά είναι εισαγόμενα και βρέθηκαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Τι λένε οι ειδικοί για την νέα μετάλλαξη
Υπεθυμίζουμε ότι συναγερμό έχει σημάνει στις τάξεις των ειδικών η εμφάνιση της υποπαραλλαγής της μετάλλαξης Όμικρον το κορονοϊού.
Η επιστημονική κοινότητα κρατάει επιφυλακτική στάση μέχρι να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία, ωστόσο επικρατεί προβληματισμός καθώς έχουν καταγραφεί αυξάνονται συνεχώς οι χώρες όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα της υποπαραλλαγής.
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος, εκτίμησε πως η υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον «φαίνεται ανησυχητική».
Παράλληλα, ανέφερε πως «υπήρξε μια πληροφόρηση πως δεν την πιάνουν τα τεστ. Δεν μπορούν να την ανιχνεύσουν», γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για την πορεία της πανδημίας.
«Μια πληροφορία που είχα, αλλά δεν ξέρω κατά πόσον είναι ακριβής, είναι κανένα τεστ δεν μπορεί να την ανιχνεύσει. Εάν αυτό αληθεύει, είμαστε σε πολύ βαθιά νερά. Αλλά να το δούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Το θέμα είναι εάν η παραλλαγή θα επικρατήσει, εάν είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί, μπορεί και να εξαφανιστεί. Έχουν υπάρχει πολλές παραλλαγές που έχουν εξαφανιστεί πολύ γρήγορα», δήλωσε παράλληλα.
«Η νέα μετάλλαξη είναι πιο επιθετική από την Ομικρον»
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, εκτίμησε πως η «νέα μετάλλαξη είναι πιο επιθετική από την Ομικρον».
Μιλώντας στο MEGA, η κ. Παγώνη τόνισε ότι «δεν χρειάζεται πανικός. Ξεκίνησε με πέντε έξι περιστατικά στη Νορβηγία, στη Σουηδία και την Δανία, και μετά έφτασαν τα 60 περίπου περιστατικά. Είναι περίπου σαν την Όμικρον, λίγο πιο επιθετική. Θα την δούμε, θα την μελετήσει το ινστιτούτο. Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα».
«Λέμε “εμβολιαστείτε όλοι” για να ηρεμήσουμε με αυτή την ιστορία. Ξέρουμε ότι υπάρχει ο ιός, ξέρουμε ότι θα τον έχουμε εδώ, θα τον αντιμετωπίσουμε και θα προχωρήσουμε. Δεν μπορούμε να είμαστε φοβισμένοι κάθε μέρα και να πανικοβαλλόμαστε», πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία»
Πως δεν χρειάζεται πανικός αυτή τη στιγμή, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο Γιάννης Πρασσάς, ο οποίος υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία που να δείχνουν πόσο σημαντική είναι και τι ρόλο θα παίξει η νέα παραλλαγή.
Εξήγησε ότι με την Όμικρον «φανήκαμε κάπως τυχεροί» καθώς μέσα στους άπειρους συνδυασμούς εξαπλώθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος. Πρόσθεσε ότι οι ειδικοί αναμένουν μεταλλάξεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να εμφανιστούν πιο μολυσματικές εκδόσεις.
«Είναι ένα σενάριο το οποίο είναι πολύ πιθανό να το δούμε στις παραλλαγές που θα προκύψουν, -γιατί σίγουρα θα προκύψουν και άλλες παραλλαγές. Και καθώς θα εμβολιαζόμαστε, χτίζουμε την πληθυσμιακή αυτή ανοσία, ο ιός θα ψάχνει διαρκώς τρόπους να ξεγλιστρά από τα αντισώματα», τόν
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!