Οι στενές επαφές ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας και γενικότερα ανάμεσα σε όσους συγκατοικούν ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την εξάπλωση του κορονοϊού κατά την διάρκεια του lockdown, σύμφωνα με κινεζο-αμερικάνικη επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης και των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ (NIH Clinical Center), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Science», σύμφωνα με το «Nature» και τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ανέλυσαν στοιχεία για 1.178 ανθρώπους της Χουνάν που είχαν μολυνθεί με SARS-CoV-2, καθώς και 15.000 στενές επαφές τους.
Διαπιστώθηκε ότι οι στενές επαφές ανάμεσα σε όσους συμβιώνουν, αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού, ενώ ακολουθούν οι επαφές μεταξύ συγγενών στην ευρύτερη οικογένεια. Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρότερος για τις απλές κοινωνικές επαφές με φίλους, γνωστούς και αγνώστους (π.χ. στα μέσα μαζικής μεταφοράς).
Κάθε πρόσθετη μέρα συνύπαρξης και στενής επαφής μέσα σε μια οικογένεια αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού κατά περίπου 10%. Επιπλέον εκτιμήθηκε ότι το 80% των δευτερογενών λοιμώξεων οφείλονταν μόνο στο 15% των πρωτογενών λοιμώξεων.
Τα ευρήματα της μελέτης κάνουν ευδιάκριτο πως η επιβολή του lockdown τελικά αύξησε τον κίνδυνο μετάδοσης μέσα στα νοικοκυριά αλλά παράλληλα μειώθηκε η πιθανότητα μετάδοσης μεταξύ αγνώστων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!