«Η Ομικρον είναι μια καινούρια πανδημία, η ομάδα μας είχε κάνει την πιο επιθετική πρόβλεψη, μιλούσαμε για 18.000 κρούσματα στις πρώτες 15 ημέρες του Ιανουαρίου και ακόμα και εμείς αιφνιδιαστήκαμε. Και χρονικά και σαν ένταση η πρόβλεψή μας απεδείχθη συντηρητική. Συμβαίνει το εξής, η πανδημία της Όμικρον εξελίσσεται δίπλα στην Δέλτα» εξήγησε στην ΕΡΤ ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
«Δηλαδή έχουμε 5.000-6.000 κρούσματα την ημέρα με την Δέλτα και πάνω εκεί έχει προστεθεί η Όμικρον. Είναι σαν να εξελίσσονται δύο παράλληλες πανδημίες. Δεν έχει έρθει η μία να εκδιώξει την άλλη, οπότε να γίνει μια σχετική οικονομία» προσέθεσε μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Θέλω να πιστεύω ότι είναι τζούφια, ότι δεν θα προκαλέσει νοσηλείες και θανάτους, για να δώσει μια ανάσα στο σύστημα υγείας και να αντέξει την πίεση της Δέλτα που ακόμα είναι εδώ».
Αυτή την στιγμή έχουμε τόσο μεγάλη διασπορά στην κοινότητα που ακόμα και αν κλειστούμε στα σπίτια μας θα συνεχίσει για ένα διάστημα να υφίσταται η Όμικρον και να δίνει πολλά κρούσματα, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη.
«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε με το να κλείσουμε τα μαγαζιά είναι να ελαττώσουμε την δυναμική της. Δεν μπορούμε να την σταματήσουμε, θα κάνει τον κύκλο της σε έναν μήνα υπολογίζουμε, σε 20-25 ημέρες από τώρα. Θα πάμε μέχρι τις 20 Ιανουαρίου πιστεύουμε και μακάρι με τα μέτρα που θα ληφθούν να γίνει το peak στις 15 Ιανουαρίου, μετά να αρχίσει η αποκλιμάκωση και να τελειώνουμε».
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Το μόνο που μας απομένει είναι η ατομική συμπεριφορά επεσήμανε ο κ. Τζανάκης. «Να προσέχουμε πάρα πολύ όλοι στην τήρηση των μέτρων, να φοράμε την μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας παντού. Πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να πάνε τα παιδιά στο σχολείο γιατί έτσι κι αλλιώς θα κολλήσουν με Όμικρον. Και να ανοίξουν θα ξανακλείσουν πολλά τμήματα γιατί ειδικά τα ανεμβολίαστα σε ποσοστό έως 80% θα νοσήσουν με την Όμικρον και θα χρειαστεί να κλείσουν. Η άποψή μου είναι να παρατείνουμε μια εβδομάδα τις διακοπές και να την αναπληρώσουμε τον Ιούνιο. Δεν λέω να γίνει διδασκαλία με τηλεκπαίδευση αλλά να γίνει δια ζώσης λίγο αργότερα. Να περάσει η μεγάλη μπόρα, να επιστρέψουν τα παιδιά όταν η πανδημία αρχίσει να κάμπτεται, ώστε να έχουμε πιθανότητες να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία και να μην της δώσουμε περαιτέρω δυναμική».
«Με ανησυχεί ότι παράλληλα εξελίσσεται ακόμα και έχει δυναμική η Δέλτα που συνεχίζει να πιέζει το σύστημα υγείας. Αν εκεί προστεθεί και πίεση από την Όμικρον, που είναι το 1/5 της Δέλτα, σημαίνει ότι θα έχουμε πραγματικά επιδεινωμένους δείκτες διασωληνωμένων και νοσηλευομένων» σημείωσε ο κ. Τζανάκης και υποστήριξε πως εάν από τα 35.000 κρούσματα (σ.σ. που ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης), τα 7.000-8.000 είναι Δέλτα, από μόνα τους θα φέρουν πίεση στο σύστημα. «Δεν πρέπει να λειτουργούμε τόσο απλά, η επιδημιολογία είναι σύνθετη».
Αναφορικά με τις εκτιμήσεις του για την εξέλιξη της Όμικρον, ο κ. Τζανάκης είπε «η μόνη προβολή που έχω κάνει από τα Χανιά, που ίσως είναι ο νομός που επικράτησε η Όμικρον πιο γρήγορα από όλους. Εκεί η Όμικρον έχει επικρατήσει σε ποσοστό 80% και παρατηρήσαμε ότι δεν αυξήθηκε η πίεση στο σύστημα. Ήταν ουδέτερο το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων. Μου δίνει μια ελπίδα ότι θα συμπεριφερθεί έτσι και στην υπόλοιπη χώρα».
Φαίνεται ότι αναθεωρείται ο αριθμός των ημερών που μεταδίδεται ο ιός, συμπλήρωσε, είναι 2 μέρες πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα και 2-3 μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων. «Σε κάθε περίπτωση τώρα στην αρχή, καλό είναι κάποιος που πάσχει να απομονώνεται για 7-8 ημέρες».
Κατηγορηματικά αντίθετος σε ένα γενικευμένο λοκντάουν στάθηκε, ερωτηθείς αν μια τέτοια απόφαση θα ήταν ωφέλιμη. «Δεν θα προσφέρει κάτι το λοκντάουν και μάλιστα εγώ το απεχθάνομαι γιατί σημαίνει ότι το βάζω στα πόδια μπροστά σε έναν εχθρό ο οποίος μας πυροβολεί πισώπλατα. Να εμβολιαστούμε και να προσέχουμε. Τώρα πια εμείς ορίζουμε το παιχνίδι, δεν το ορίζει ο ιός. Έχουμε τα όπλα και χρειάζεται να τον αντιμετωπίσουμε σαν κοινωνία».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!