Νέα
  • ΓΔ: 1449.4 -0.63%
  • Τζίρος: 89,91 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σμύρνη μου αγαπημένη: Από 23 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους από την Tanweer

Σμύρνη μου

Στους κινηματογράφους θα προβάλλεται από αύριο από την Tanweer, η ταινία «ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ». Η ταινία, βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο της ΜΙΜΗΣ ΝΤΕΝΙΣΗ, είναι μία υπερπαραγωγή υψηλών προδιαγραφών με διεθνές καστ, η μεγαλύτερη στην ιστορία το ελληνικού κινηματογράφου, που τιμά τον πολιτισμό της Ιωνίας. Ένα σπουδαίο κινηματογραφικό εγχείρημα με πανανθρώπινα μηνύματα, που φιλοδοξεί να μεταφέρει με πειστικότητα στη μεγάλη οθόνη όχι μόνο τη μαγική ατμόσφαιρα της εποχής μέσα από άρτια σκηνικά και κοστούμια, αλλά και τη σπαρακτική καταστροφή της Σμύρνης με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εφέ. Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν σε: Λέσβο, Χίο, Αθήνα, Πειραιά και Φάληρο.

H Μιμή Ντενίση συνεργάστηκε με τον Martin Sherman για το σενάριο, ενώ τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Γρηγόρης Καραντινάκης. Μπροστά στην κάμερα η ταινία συγκεντρώνει ένα λαμπερό διεθνές cast με τους Μιμή Ντενίση, Λεωνίδα Κακούρη, Burak Hakki, Κρατερό Κατσούλη, Ταμίλλα Κουλίεβα, Κατερίνα Γερονικολού, Ντίνα Μιχαηλίδου, Αναστασία Παντούση, Ozdemir Ciftcioglu,  Νέδη Αντωνιάδη, Γιάννη Εγγλέζο, Έφη Γούση, Nathan Thomas, Χρήστο Στέργιογλου, Θοδωρή Κατσαφάδος, Daniel Crossley, Dunkan Skinner,  Δάφνη Αλεξάντερ, Μιχάλη Μητρούση, Nαταλία Δραγούμη, Μανώλη Γεραπετρίτη, Ανδρέα Νάτσιο, Ian Roberson, Joanna Kalafatis, Γιάννη Βογιατζή, Jane Lapotaire, Susan Humshire και Rupert Graves.

Πίσω από την κάμερα, τη διεύθυνση φωτογραφίας ανέλαβε ο Σίμος Σαρκετζής, τα κοστούμια η Φωτεινή Δήμου και τη σκηνογραφία η ομάδα των Ηλία Λεδάκη, Γιάννη Παπαδόπουλου και Μιχάλη Σαμιώτη. Τα ψηφιακά εφέ υπογράφει η ελληνική εταιρεία Yafka.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή.

Σύνοψη

H Filio Williams, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα. Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς Φιλιώς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα.

Τα πολλά πρόσωπα της Σμύρνης

Καταλυτική προϋπόθεση για την απόδοση της συγκινητικής ιστορίας στον κινηματογράφο ήταν να συγκεντρωθεί ένα δυνατό, διεθνές και πολυπληθές cast που θα ερμήνευε με γνησιότητα, πειστικότητα και συναίσθημα αυτό το μωσαϊκό χαρακτήρων που ζωντανεύει την ιστορία. Η Μιμή Ντενίση τονίζει τη σημασία των ηθοποιών στις ανθρωποκεντρικές ιστορίες: «Πέρα από το σενάριο και τη σκηνοθεσία, είναι βασικοί οι ηθοποιοί. Εάν μία ταινία δεν έχει πολλούς, καλούς και αρκετούς γνωστούς ηθοποιούς, δεν νομίζω ότι μπορεί να έχει πολύ μεγάλη απήχηση. Είχαμε την τύχη να μη μας αρνηθεί κανένας ξένος ηθοποιός. Έχουμε μεγάλα ονόματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό και πολλούς ακόμα σε πιο μικρούς ρόλους, που ένιωσαν πραγματικά περήφανοι που πήραν μέρος σε μία τέτοια ταινία. Είναι όλοι τους εκλεκτοί».

Φιλιώ Μπαλτατζή - Μιμή Ντενίση

Η μητέρα της αστικής οικογένειας Μπαλτατζή είναι, όπως λέει η Μιμή Ντενίση, η ίδια η Σμύρνη. Μία γυναίκα αρχοντική, επιβλητική, έξυπνη, τρυφερή και οξυδερκής. «Η Φιλιώ είναι μια γυναίκα ανώνυμη, δεν είναι γνωστή, αλλά είναι ένα σύμβολο. Είναι μία γυναίκα που ξεκινάει με όλα τα καλά του Θεού, μορφωμένη, καλοαναθρεμμένη. Διαθέτει κρίση, κάτι που δεν συνηθιζόταν στις γυναίκες της εποχής της. Έχει πολιτικές απόψεις και διακρίνει πολύ νωρίτερα ότι πρέπει να φύγουν από τη Σμύρνη, αλλά δεν θα εναντιωθεί στο σύζυγο της» προοικονομεί η Μιμή Ντενίση.

Η δημιουργός είναι ομολογουμένως ταυτισμένη με τον ρόλο που επινόησε, έγραψε και υποδύθηκε για χρόνια στο θεατρικό σανίδι. «Για εμένα η Φιλιώ είναι ο πιο ωραίος ρόλος της καριέρας μου. Είμαι τόσο ταυτισμένη με αυτό το ρόλο, γιατί ξεκίνησα να γράφω το 2012, η παράσταση πρωτοανέβηκε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στο τέλος του 2013 και έπαιξε μέχρι το τέλος του 2017. Έγινε η μεγαλύτερη θεατρική επιτυχία όλων των εποχών του ελληνικού θεάτρου. Στα γυρίσματα, συνειδητοποίησα ότι μερικές μέρες έλεγα μόνο φράσεις της Φιλιώς… Καταλαβαίνετε ότι κοντεύω 10 χρόνια που ασχολούμαι μαζί της» εξομολογείται η Ντενίση.

ASDASD

Δημήτρης Μπαλτατζής-Λεωνίδας Κακούρης

Ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας της Σμύρνης, ο πατριάρχης της οικογένειας Μπαλτατζή αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς παράγοντες της οικονομικής ζωής της πόλης. Τον ρόλο ενσαρκώνει ο Λεωνίδας Κακούρης. «Είναι ένας Έλληνας της Μικρασίας, ένας πολύ γλυκός και τρυφερός άνθρωπος. Είναι πολύ καλλιεργημένος με υψηλό βιοτικό επίπεδο και γνωρίζει όλη την υψηλή κοινωνία της Σμύρνης. Έχει πιστέψει βαθιά στο όραμα του Βενιζέλου και είναι θερμός υποστηρικτής του όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στις πράξεις. Ο γιος του πηγαίνει στο μέτωπο να πολεμήσει και ο ίδιος βοηθά οικονομικά την Ελλάδα μαζί με όλους όσους μπορούσε να μαζέψει στο πλευρό του. Δυστυχώς, αυτός ο γλυκός άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα και νιώθει την προδοσία στο πετσί του με έναν πολύ, πολύ άγριο τρόπο» εξηγεί ο Λεωνίδας Κακούρης.

Σπύρος Μπαλτατζής-Κρατερός Κατσούλης

Ο ανήσυχος για την πολιτική κατάσταση αδελφός του Δημήτρη Μπαλτατζή δεν συμμερίζεται τις απόψεις του βενιζελικού αδελφού του. Οι διαφωνίες τους για την πολιτική συνθήκη πυροδοτούν εντάσεις ανάμεσα στα, κατά τα άλλα, αγαπημένα αδέλφια. «Ο Δημήτρης και ο Σπύρος Μπαλτατζής ανήκουν σε μία πραγματική οικογένεια, υπαρκτή στη Σμύρνη. Αυτοί οι δύο άντρες εκφράζουν τα δύο διαφορετικά πολιτικά και ιδεολογικά στρατόπεδα που υπήρξαν εκείνη την εποχή. Ο μεν Δημήτρης Μπαλτατζής είναι βενιζελικός, ενώ ο ρόλος, ο Σπύρος δηλαδή που υποδύομαι εγώ, είναι βασιλικός. Πρόκειται για τις δύο αντιθετικές ιδεολογικές παρατάξεις. Μέσα από τη δική τους οικογενειακή ιστορία  ξετυλίγεται όλη η ιστορία της Σμύρνης λίγο πριν την τραγωδία και μέχρι τη μεγάλη καταστροφή».

Βασίλης Μπαλτατζής-Γιάννης Εγγλέζος

Ο γιος της Φιλιώς και του Δημήτρη Μπαλτατζή, ένας ιδεαλιστής νέος που ενηλικιώνεται μέσα από την προσωπική του διαδρομή, αλλά και την ιστορική συγκυρία. «Είναι ένας πολύ απαιτητικός ρόλος, πάρα πολύ ενδιαφέρων ρόλος. Ερωτεύεται, ανδρώνεται και ζει την ασχήμια του πολέμου, από τον οποίο επιστρέφει ένας άλλος άνθρωπος. Κάνει μία πολύ ενδιαφέρουσα πορεία και είναι πολύ συγκινητικό κάποιες φορές να μπαίνεις στο πετσί των ανθρώπων που έζησαν τότε» λέει ο Γιάννης Εγγλέζος για τον χαρακτήρα.

Σχετικά με την έρευνα που χρειάστηκε να κάνει για να προσεγγίσει τον ρόλο, ο ηθοποιός, του οποίου ο παππούς είχε πολεμήσει στη Σμύρνη, λέει: «Η κυρία Ντενίση έχει κάνει μία τεράστια έρευνα, έχει ψάξει ντοκουμέντα για να γράψει το σενάριο. Σε κάποιες συναντήσεις μαζί της εμβάθυνα. Αρκεί και μόνο να μιλήσετε με την κυρία Ντενίση για μία ώρα και θα μπείτε πάρα πολύ βαθιά στον κόσμο αυτό.  Πέρα από τη συζήτηση, είδα ντοκιμαντέρ, διάβασα βιβλία και γράμματα στρατιωτών της εποχής. Έτσι κατάλαβα τον κοινωνικό περίγυρο της εποχής».

Χαλίλ-Burak Hakki

Ο Χαλίλ είναι ο σοφέρ της οικογένειας Μπαλτατζή. Υπάρχει μεταξύ τους αμοιβαίος  σεβασμός και εκτίμηση. Μέσα από τα στάδια που περνάει η σχέση του με την οικογένεια Μπαλτατζή εκφράζονται οι αντιφάσεις που διέλυσαν την κάποτε αγαπημένη συμβίωση Ελλήνων και Τούρκων της Μικρασίας. «Μου άρεσε πολύ το σενάριο, έκλαψα, συγκινήθηκα. Η ιστορία είναι πολύ ωραία, είναι αληθινή και εξηγεί πολλά. Ο χαρακτήρας μου είναι ο Χαλίλ, που δουλεύει μαζί με τον πατέρα του Οσμάν για μια πλούσια ελληνική οικογένεια της Σμύρνης. Όλοι συνδέονται μεταξύ τους με τρόπους διαφορετικούς. Υπάρχουν αντιθέσεις και δεν ξέρεις τι να περιμένεις» λέει ο ηθοποιός για το σενάριο και τον χαρακτήρα που υποδύεται.

Οσμάν-Özdemir Çiftçioglu

Ο Οσμάν ανήκει στο προσωπικό της οικείας Μπαλτατζή. Δουλεύει για την αξιοσέβαστη ελληνική οικογένεια χρόνια μαζί με τον γιο του Χαλίλ και οι σχέσεις μεταξύ τους είναι αγαστές, μέχρι που όλα θα αλλάξουν. Ο Özdemir Çiftçioglu που ενσαρκώνει τον ρόλο λέει: «Ζούμε με την οικογένεια και έχουμε καλλιεργήσει μία καλή φιλία ανάμεσα μας, χωρίς καυγάδες. Αλλά, όποτε τα κράτη προσπαθούν να χαλάσουν τις σχέσεις μεταξύ τους, χαλάνε και οι σχέσεις των ανθρώπων. Δυστυχώς, ένα άτομο από την ελληνική οικογένεια πρέπει να πολεμήσει τους Τούρκους και ένας δικός μας να πολεμήσει τους Έλληνες».

Ο Τούρκος ηθοποιός κλήθηκε να μάθει αρκετές φράσεις στα ελληνικά για την ταινία. Ο ίδιος μοιράζεται για τη διαδικασία του casting: «Για μένα τα ελληνικά είναι δύσκολα και έκανα αρκετές απόπειρες μέχρι να επιτύχω στη σωστή προφορά».

Filio Williams-Jane Lapotaire

Τη Filio, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, τη συναντάμε το 2015 όταν κύματα προσφύγων από τη Συρία φτάνουν στη Μυτιλήνη. Αν και ζει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Filio αποφασίζει ακαριαία να σπεύσει προς βοήθεια. Οι λόγοι είναι ανθρώπινοι, αλλά και βαθιά προσωπικοί. Τον ρόλο ανέλαβε η Jane Lapotaire (The Crown) που σχολιάζει: «Αγαπώ τη γυναίκα που υποδύομαι. Έχει επιστρέψει στην Ελλάδα, εκεί που γεννήθηκε, στη Μυτιλήνη, γιατί θυμάται την οικογένεια της σαν πρόσφυγες που ήρθαν από τη Σμύρνη στο νησί. Οι άνθρωποι του νησιού ήταν πολύ ευγενικοί μαζί τους μετά την καταστροφή, όταν κάηκε η Σμύρνη, ενώ ο βρετανικός στόλος ήταν αραγμένος στο λιμάνι και δεν έκανε τίποτα, γιατί οι Γάλλοι και Βρετανοί δεν ήθελαν να κάνουν την Τουρκία εχθρό τους. Είναι τιμή μου να παίζω αυτόν τον ρόλο, αγαπώ το σενάριο, είναι πολύ καλογραμμένο. Η Ελένη έχει επιστρέψει γιατί ξέρει ότι δεν αργεί ο θάνατος της και θέλει να αναβιώσει τη σχέση της με τη μητέρα της και θυμάται τα μέρη της παιδικής της ηλικίας. Βρέθηκε στην Αμερική, παντρεύτηκε, έκανε παιδιά. Έφερε μαζί της την εγγονή της, που τη συνοδεύει γιατί είναι μεγάλη. Τελικά, η γιαγιά Filio μεταδίδει στην εγγονή την ιστορία της οικογένειας».

Παππούς Πολύκαρπος-Γιάννης Βογιατζής

Ο πατέρας της Φιλιώς Μπαλτατζή, ένας αρχοντικός Σμυρνιός, ένας καλοζωισμένος ηλικιωμένος άντρας. Ο Γιάννης Βογιατζής, του οποίου ο πατέρας πολέμησε στη Σμύρνη, ζωντανεύει τον ρόλο και δηλώνει ενθουσιασμένος και συγκινημένος για τη συμμετοχή του στην ταινία. «Η κυρία Ντενίση ήθελε να παίξω αυτόν τον ρόλο και στο θέατρο, αλλά είχα άλλες επαγγελματικές υποχρεώσεις. Παίζω αυτόν τον ρόλο στην ταινία με μεγάλη χαρά. Το σενάριο είναι θαυμάσιο. Η Μιμή Ντενίση έκανε εκτενή έρευνα για να γράψει αυτό το σενάριο που βασίζεται στην πραγματικότητα».

Λευκοθέα-Αναστασία Παντούση

Η κόρη της Φιλιώς και του Δημήτρη Μπαλτατζή είναι ένα νεαρό κορίτσι στο άνθος της ηλικίας του που έχει όλη τη ζωή μπροστά του και τίποτα δεν μοιάζει να μπορεί να το σταματήσει. Τη Λευκοθέα ζωντανεύει στο πανί η Αναστασία Παντούση: «Είναι ένα κορίτσι αέρινο, ανέμελο, δεν τη νοιάζουν πολύ τόσο τα πολιτικά ζητήματα, της αρέσει να κάνει βόλτες με τη μητέρα της και να ψωνίζει. Ανήκει σε μία πλούσια οικογένεια. Είναι στην ηλικία που αρχίζει να γίνεται γυναίκα και έρχεται ο έρωτας στη ζωή της. Αρχίζει να σκέφτεται το για πάντα με έναν νεαρό άντρα. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό» λέει υπαινικτικά η ηθοποιός για τον ρόλο της.

Αντζέλικα-Νέδη Αντωνιάδη

Η λουσάτη σύζυγος του Σπύρου Μπαλτατζή είναι πολύ διαφορετική από τη συννυφάδα της Φιλιώ Μπαλτατζή. Η Νέδη Αντωνιάδη, που υποδύθηκε τον ρόλο και στη θεατρική παράσταση, λέει για τον ρόλο της: «Σαν πρώτη ανάγνωση, όταν την βλέπει κανείς, η Αντζέλικα μοιάζει λίγο ξιπασμένη. Ασχολείται πολύ με την εμφάνιση, με την κοινωνία, με τα πάρτι και τις εξόδους. Όχι με κακό τρόπο, αλλά είναι αυτό το κομμάτι της σμυρνιώτικης κοινωνίας  με την κοσμοπολίτικη ζωή στην όπερα, με τον πλούτο και την προοπτική μιας οικονομικής ευμάρειας». Όσο για τις διαφορές που συνάντησε ως ηθοποιός ανάμεσα στην θεατρική και την κινηματογραφική εμπειρία η Αντωνιάδη επισημαίνει: «Προσέγγισα τον ρόλο σαν να είναι η πρώτη φορά. Εστίασα περισσότερο στον τρόπο ζωής πάρα στα ιστορικά γεγονότα, που τα είχα ψηλαφίσει νωρίτερα για το θεατρικό. Πιστεύω ότι ο θεατής της ταινίας θα εισπράξει απόλυτα όχι μόνο τη ζωή της Σμύρνης, αλλά και το πολυπολιτισμικό μέρος αυτής της ζωής».

Ζαχαρούλα-Κατερίνα Γερονικολού

Η αξιαγάπητη υπηρέτρια της οικογένειας Μπαλτατζή, είναι ένα ανέμελο κορίτσι που η τύχη του επιφυλάσσει πολλές δραματικές ανατροπές. «Παρά τις ζημιές και τις αταξίες είναι αγαπητή, την έχουν από κοντά, είναι ορφανή, ένα κορίτσι ακαλλιέργητο, λαϊκό.  Μέσα στο σπίτι συναντάει στο βλέμμα του Βασιλάκη, του γιου της Φιλιώς και του Δημήτρη, τον έρωτα» λέει η Κατερίνα Γερονικολού που υποδύθηκε τον ρόλο και στο σανίδι. «Έχω αγαπήσει τη Ζαχαρούλα, είναι ένα κορίτσι που το έχω υποδυθεί άπειρες ώρες» εξομολογείται η ηθοποιός.

Ευταλία-Ντίνα Μιχαηλίδου

Η οικονόμος της οικογένειας Μπαλτατζή. Είναι μυαλωμένη, πρακτική και προσπαθεί, ματαίως, να συνεφέρει τη Ζαχαρούλα, που όχι μόνο κάνει ζημιές, αλλά ερωτεύεται τον «λάθος» άντρα. Η ηθοποιός Ντίνα Μιχαηλίδου, που αναλαμβάνει τον ρόλο, έχει οικογενειακές ρίζες στα περίχωρα της Σμύρνης και δηλώνει ενθουσιασμένη όχι μόνο για το καλογραμμένο σενάριο αλλά και για το απίστευτο επίπεδο παραγωγής της ταινίας.

Ισμήνη-Έφη Γούση

Η Ισμήνη είναι στον πυρήνα του υπηρετικού προσωπικού στο αρχοντικό της οικογένειας Μπαλτατζή. Τον ρόλο υποδύεται η Έφη Γούση που λέει για τη διαδικασία προσέγγισης της εποχής: «Σε μία πρώτη συνάντηση με την κυρία Ντενίση ήταν πολύ κατατοπιστική και με βοήθησε να βάλω κομμάτια της ιστορίας στη σειρά. Έπειτα, εννοείται ότι έκανα και εγώ μία έρευνα σε σχέση με βίντεο, ντοκιμαντέρ και φωτογραφίες της εποχής, για να καταλάβω πώς ήταν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή και τη διαφορά της ζωής πριν και μετά την καταστροφή».

Τακούη-Ταμίλλα Κουλίεβα

Μία παλιά αρχόντισσα αρμένικης καταγωγής από την Προύσα που κάποτε της έφερναν τα ρούχα της από το Παρίσι και μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων κατέληξε να ράβει ρούχα άλλων κυριών. Χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στην οικία Μπαλτατζή, που της συμπεριφέρεται σαν να είναι μέλος της οικογένειας. Η Ταμίλλα Κουλίεβα λέει για τον ρόλο: « Έχω έναν πάρα πολύ ωραίο ρόλο. Για τις ανάγκες του ρόλου μου, μιας Αρμένισσας που έχει επιβιώσει από τη γενοκτονία των Αρμενίων και προσπαθεί μάταια να προειδοποιήσει για το κακό που έρχεται στη Σμύρνη, συνάντησα πολλούς Αρμένηδες της διασποράς. Χάρηκαν όταν τους ζήτησα να μιλήσουν – έχουν ανάγκη να μιλήσουν και να πουν τις ιστορίες τους και θεωρώ ότι στις μέρες μας, όλες οι ιστορίες πρέπει να ακούγονται».

FGHF

Επίσκοπος Σμύρνης Χρυσόστομος -Χρήστος Στέργιογλου

Ο Αρχηγός της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σμύρνης είναι ένα ιστορικό πρόσωπο, ένας άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας που αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ποίμνιό του και έπεσε στα χέρια του φανατισμένου όχλου κατά την ανακατάληψη της Σμύρνης στη Μικρασιατική Καταστροφή. Τον συνταρακτικό ρόλο ανέλαβε ο Χρήστος Στέργιογλου, που νιώθει μεγάλη τιμή και ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία να υποδυθεί αυτή την προσωπικότητα. «Καταρχήν πρέπει να πω ότι ο λόγος που είπα το ναι σε αυτή τη δουλειά ήταν αυτός ο συγκεκριμένος ήρωας. Είναι ένας ήρωας σύμβολο, ένας άνθρωπος που το ‘22 θυσίασε τον εαυτό του. Ήξερε πολύ καλά τι τύχη τον περίμενε, όταν αρνήθηκε να φύγει από τη Σμύρνη. Είμαι πολύ ευτυχής, συγκινημένος και ευγνώμων που υποδύομαι αυτό τον άνθρωπο, τον Χρυσόστομο Σμύρνης. Αυτός ο άνθρωπος, που θυσιάστηκε, ήξερε πάρα πολύ καλά ότι θα σκοτωθεί και πίστευε ότι η αυτοθυσία του θα κάνει καλό. Ένας πραγματικός ποιμένας ο οποίος πίστευε ότι με την πράξη αυτή θα σώσει τον κόσμο, το ποίμνιό του. Μόνο αγιοσύνη μπορείς να του προσάψεις και μεγαλοσύνη» λέει χαρακτηριστικά ο ηθοποιός.

Τσουρουκτσόγλου -Μιχάλης Μητρούσης

Ένας αξιοσέβαστος εκπρόσωπος της Δημογεροντίας και σπουδαίος Έλληνας, ο Τσουρουκτσόγλου είναι μία από τις τραγικές φιγούρες της ιστορίας. Τον ρόλο ανέλαβε ο Μιχάλης Μητρούσης, που έπαιζε τον Οσμάν στο θεατρικό της Μιμής Ντενίση. «Υποδύομαι έναν εθνομάρτυρα. Ήταν ένας σπουδαίος νομικός που βοήθησε πολύ τους Σμυρνιούς της εποχής εκείνης. Ήταν μία φωτεινή προσωπικότητα, πάνω από όλα βενιζελικός» εξηγεί ο ηθοποιός.

Κλιμάνογλου- Ανδρέας Νάτσιος

Ο Κλιμάνογλου, ένας από τους εκπροσώπους της Δημογεροντίας, ήταν μία σεβάσμια προσωπικότητα της Σμύρνης. Ο Ανδρέας Νάτσιος λέει για τον χαρακτήρα που υποδύεται: «Ήταν ένας από τους προύχοντες της Σμύρνης που μαρτύρησε μαζί με τον επίσκοπο Σμύρνης. Ήταν λίγο σκεπτικός για το αν θα έπρεπε να μπει η Ελλάδα σε αυτό τον πόλεμο. Σκεφτόταν και μήπως ο Κωνσταντίνος είχε δίκιο που έλεγε να μην μπει στον πόλεμο η Ελλάδα».

George Horton-Rupert Graves

Ο Αμερικανός Πρόξενος που αγαπούσε τη Σμύρνη και έμελλε να είναι παρών στην πιο δραματική στιγμή της. Ο Rupert Graves αναλαμβάνει τον ρόλο και δηλώνει ενθουσιασμένος με το σενάριο. «Ο Horton αγαπά τη Σμύρνη για αυτό που είναι, για την κουλτούρα της, για το γεγονός ότι είναι χωνευτήρι διαφορετικών λαών. Είναι κάποιος που αγαπά την Ελλάδα, που μιλάει αρχαία και νέα ελληνικά, είναι συγγραφέας και ποιητής, πράγμα ασυνήθιστο για έναν διπλωμάτη. Είναι παντρεμένος με Ελληνίδα. Δεν είναι ένας σπουδαίος πολιτικός, ακούει το συναίσθημα πιο πολύ απ’ όσο πρέπει. Αλλά δεν παύει να είναι πολιτικός κι αυτό προκαλεί μία αντίθεση» εξηγεί ο ηθοποιός.

Σενάριο: Μιμή Ντενίση σε συνεργασία με τον Martin Sherman - Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο και θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση

Σκηνοθεσία:  Γρηγόρης Καραντινάκης

Παραγωγός: Διονύσης Σαμιώτης

Executive Producers: Joseph Samaan, Μιμή Ντενίση

Πρωταγωνιστούν: Μιμή Ντενίση, Λεωνίδας Κακούρης, Burak Hakki, Κρατερός Κατσούλης, Ταμίλλα Κουλίεβα, Κατερίνα Γερονικολού, Ντίνα Μιχαηλίδου, Αναστασία Παντούση, Ozdemir Ciftcioglu,  Νέδη Αντωνιάδη, Γιάννης Εγγλέζος, Έφη Γούση, Nathan Thomas, Χρήστος Στέργιογλου, Θοδωρής Κατσαφάδος, Daniel Crossley, Dunkan Skinner,  Δάφνη Αλεξάντερ, Μιχάλης Μητρούσης, Nαταλία Δραγούμη, Μανώλης Γεραπετρίτης, Ανδρέας Νάτσιος, Ian Roberson, Joanna Kalafatis και ο Γιάννης Βογιατζής 

Special guest stars: Jane Lapotaire, Susan Hampshire και ο Rupert Graves

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής

Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης

Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης

Production designers: Ηλίας Λεδάκης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Σαμιώτης

Costume designer:  Φωτεινή Δήμου

Casting Director: Μάκης Γαζής

Ήχος : Νίκος Μπουγιούκος  

Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης,  Sound designer: Άρης Λουζιώτης

Makeup & prosthetics designer: Δήμητρα Γιατράκου

Hair stylist: Ιουλία Συγριμή

VFX: Αντώνης Κοτζιάς – Υafka

SFX: Alpha Stunt

Colorist: Γρηγόρης Αρβανίτης

Photographer: Κατερίνα Τσατσάνη

Photographer: Ολυμπία Κρασαγάκη

Still Photographer: Βάσια Αναγνωστοπούλου

Συμπαραγωγός: Φένια Κοσοβίτσα

Associate producers: Martin Sherman, Νάνσυ Κοκολάκη

Εκτέλεση Παραγωγής: Blonde

Διανομή: Tanweer Alliances

Συμπαραγωγοί: Central Stage, ANT1, EΡT, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Tsiatlino, Tanweer Universe, Finos Film, Barking Well Media, York Films, Ευρώπη ασφαλιστική.

Μεγάλοι Χορηγοί: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε, X.A. Παπαέλληνας Εμπορική.

Χορηγοί: ΟΠΑΠ, Aegean oil, Optima Bank, Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, M/Maritime, LifeCheck Protergia, Ήλιος Μπαχαρικά, Μαρίνα Γιαβρόγλου, Petra & Fos.

ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ

23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ TANWEER

#SmirniMouAgapimeni #TanweerProductions

Facebook: https://www.facebook.com/smirnimouagapimeni

Instagram: https://www.instagram.com/smirnimouagapimeni/

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ