Την παροχή δύο δωρεάν self test σε όλο τον πληθυσμό για τις γιορτές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, βάζοντας τέλος στα σενάρια για ρεβεγιόν με υποχρεωτικό rapid test για ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένους, το κόστος των οποίων θα επιβάρυνε τους ίδιους.
Όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του, «είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης», όμως όπως τόνισε «τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους».
«Και για αυτόν ακριβώς τον σκοπό η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Με την σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Και ζητώ από τους συμπολίτες μας να τα χρησιμοποιήσουν, ιδίως πριν από τις εορταστικές μαζικές συναθροίσεις», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Καββαθάς: Θετική εξέλιξη αλλά χρειάζονται και μέτρα στήριξης
Η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Δευτέρας πως η κυβέρνηση εξετάζει να επιβληθεί υποχρέωση για rapid test και σε εμβολιασμένους που θα επισκεφτούν χώρους εστίασης και κέντρα διασκέδασης τις μέρες των εορτών και πως αυτό το μέτρο θα το επιβαρύνεται ο πολίτης που θα πάει στα εστιατόριο, είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον επιχειρηματικό κόσμο.
Υπό αυτό το πρίσμα, τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού χαρακτήρισε ως «θετική» εξέλιξη ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στην «Η», τονίζοντας ωστόσο ότι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης επλήγησαν ήδη από τις διαρροές.
«Κάποια καταστήματα ματαίωσαν τα ρεβεγιόν καθώς οι αρκετοί πελάτες ακύρωσαν τις κρατήσεις τους όταν κυκλοφόρησε η πληροφορία για υποχρεωτικά rapid test», δήλωσε συμπληρώνοντας πως οι «διαρροές για το θέμα έκαναν ζημιά, την οποία θα μπορέσουμε να την υπολογίσουμε τις επόμενες ημέρες».
«Τον τελευταίο 1,5 μήνα ο κλάδος της εστίασης βρίσκεται σε μείωση του κύκλου εργασιών του που φτάνει το 50% ακόμα και το 60%», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως χρειάζονται μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αποκάλυψε στην «Η» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ έχει στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό για πρόσθετες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να ενισχυθεί ο κλάδος ενώ έχει ζητήσει ραντεβού για το ίδιο θέμα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα που αναμένεται να κλείσει τις επόμενες ημέρες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!