Απορρίπτει το μέτρο των υποχρεωτικών rapid test για όλους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εισηγήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο τη διάθεση δύο δωρεάν self test σε όλους τους πολίτες για τις γιορτές.
«Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Και για αυτόν ακριβώς τον σκοπό η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Με την σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Και ζητώ από τους συμπολίτες μας να τα χρησιμοποιήσουν, ιδίως πριν από τις εορταστικές μαζικές συναθροίσεις», πρόσθεσε.
Συνεπώς, αντίθετα με όσα είχαν διαρρεύσει το τελευταίο 24ωρο οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα μπορούν να μπουν στους κλειστούς χώρους την εορταστική περίοδο χωρίς την υποχρέωση να δείξουν αρνητικό rapid test 72 ωρών.
Η διάθεση των self test αναμένεται να γίνει μέσω της ειδικής πλατφόρμας η οποία θα ανοίξει εκ νέου ενόψει των ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Εστίαση: Ακυρώσεις σε ρεβεγιόν πριν την παρέμβαση Μητσοτάκη
Υπενθυμίζουμε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε δηλώσει ότι αν κριθεί απαραίτητο να ληφθεί αυτό το μέτρο, το κόστο των rapid tests θα επιβαρύνει τους πολίτες, μια αναφορά που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, σχολιάζοντας στο OPEN τις ανακοινώσει του κυβερνητικού εκπροσώπου, τόνισε πως «πολλές επιχειρήσεις της εστίασης έχουν προχωρήσει στη ματαίωση των ρεβεγιόν που είχαν προγραμματίσει πριν ακόμα τις επίσημες ανακοινώσεις καθώς πελάτες παίρνουν και ακυρώνουν τις κρατήσεις τους», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι ο κλάδος βρίσκεται σε μείωση του κύκλου εργασιών του εδώ και 1,5 μήνα που φτάνει
«Η καταστροφή είναι ορατή πλέον μπροστά μας καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις από την έναρξη της πανδημίας έχουν οδηγήσει το 44% των επιχειρήσεων να δηλώνουν ότι δεν είναι βιώσιμες», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
«Χρειάζονται μέτρα για τη στήριξη της εστίασης»
Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιο θα ήταν το μοντέλο που θα βοηθούσε τόσο στο να μην έχουν απώλειες οι επιχειρήσεις όσο και να μην ξεφύγει η υγειονομική κρίση την περίοδο των εορτών, ο κ. Καββαθάς τόνισε πως «σαφώς προέχει η δημόσια υγεία, ωστόσο θα έπρεπε να παρθούν και αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης της εστίασης».
«Δεν μπορεί η Πολιτεία να περιορίζει στο 50% του δυνητικούς πελάτες μειώνοντας περαιτέρω τον κύκλο εργασιών και ταυτόχρονα να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο», ανέφερε και υπογράμμισε πως πλέον βρισκόμαστε ήδη στο φάσμα λουκέτων στην εστίαση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!