Τη μεγάλη σημασία της αύξησης της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Σχέδιο και το χαρακτήρισε πλήρες και ενισχυμένο με χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αντιμετωπίσει παθογένειες της κοινωνίας ξεκινώντας με τη βία κατά των γυναικών.
Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε «επανάσταση ευαισθητοποίησης το κίνημα metoo» και τόνισε πως η αυξημένη συμμετοχή γυναικών στην αγορά εργασίας, εκτός από ηθική υποχρέωση της πολιτείας, έχει αναπτυξιακό αποτύπωμα. Όπως είπε, είμαστε τρίτοι από το τέλος στην κατάταξη στη συμμετοχή γυναικών στην αγορά εργασίας, και αυτό «πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, είναι εξαιρετικά σημαντικό και από οικονομικής πλευράς για τον στόχο της ανάπτυξης».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πρέπει να φτάσουμε στην ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στις υποχρεώσεις όπως η ανατροφή των παιδιών», ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα "Οι νταντάδες της γειτονιάς" το οποίο χαρακτήρισε "πολύ σημαντικό βοήθημα" που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Ο κ.Μητσοτάκης έθεσε και μια άλλη παράμετρο επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να μας απασχολήσει το εάν η τάση της δουλειάς από το σπίτι, λειτουργήσει υπέρ ή κατά των γυναικών. Δεν το ξέρουμε αυτό ακόμη». Πρόσθεσε ότι σταδιακά αυξάνεται ο αριθμός κοριτσιών που επιλέγουν σχολές που στο παρελθόν ήταν ταυτισμένες με ανδρικά επαγγέλματα και έφερε ως παράδειγμα την πρώτη γυναίκα πιλότο, κάτι που "ξεφεύγει από τα στερεότυπά μας".
«Κάθε άνθρωπος άνδρας ή γυναίκα να διεκδικήσει την επαγγελματική ανέλιξή του ανεξαρτήτως φύλου» είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι η συμμετοχή γυναικών στα ανώτατα κλιμάκια επιχειρηματικής και πολιτικής εκπροσώπησης είναι μειωμένη, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά για στην Ευρώπη. «Είναι απελπιστικά χαμηλό το ποσοστό γυναικών στη Βουλή. Έχουμε γυναίκες στα ψηφοδέλτια αλλά δεν ψηφίζονται από του εκλογικό σώμα, δεν ψηφίζονται και από γυναίκες που αποτελούν το 50% του εκλογικού σώματος. Να το αξιολογήσουμε αυτό ως προς την εκλογική μας συμπεριφορά» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε σε ένα παράδειγμα κατά το παρελθόν, όπου υποψήφιος βουλευτής έλεγε στους ψηφοφόρους του «να ψηφίσουμε και μια γυναίκα». «Γιατί μια και όχι πέντε;» διερωτήθηκε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η ΠτΔ είναι η καλύτερη απόδειξη ότι δεν υπάρχουν όρια στις φιλοδοξίες των νέων κοριτσιών. Σήμερα το 2021 στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα βρίσκεται μια γυναίκα που εμπνεύστηκε ως προς τη δικαστική της διαδρομή από μια άλλη ανώτατη δικαστή του αμερικανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου την Ρουθ Γκίνσπεργκ, η οποία ανέπτυξε όλη την την θεωρία για να υπερασπιστεί την έννοια της ισότητας, επιχειρηματολογώντας υπέρ της ισότητας των ανδρών σε περιπτώσεις που οι άνδρες υφίσταντο διακρίσεις. Γιατί οι διακρίσεις αφορούν όλους και δεν είναι μονοσήμαντες».
Τέλος, ευχαρίστησε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που ήταν παρόντες, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να κινούμαστε συνθετικά σε αυτά τα θέματα, τα οποία δεν έχουν κομματικό χρώμα. «Είναι προοδευτικές πολιτικές, και τις πολιτικές αυτές θα καρπωθούν οι επόμενες γενιές για να περιορίσουν στο ελάχιστο τις διακρίσεις και τα στερεότυπα, και να κάνουν πράξη την ισότητα που όλοι αναζητούμε».
Συρεγγέλα: Να αρθούν τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν την παραμονή των γυναικών στον εργασιακό στίβο
Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 αποτελεί έναν «οδικό χάρτη» των προσπαθειών της πολιτείας για την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των φύλων. Μίας ισότητας που δεν εξαντλείται μόνο σε κανονιστικές διατυπώσεις, αλλά αντίθετα στοχεύει στο παρόν και το μέλλον των γυναικών, μέσα από πολιτικές και πρωτοβουλίες που αναδιαμορφώνουν και βελτιώνουν την καθημερινότητά τους».
«Το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων που οργανώνεται γύρω από τέσσερις θεματικούς Άξονες Προτεραιότητας, καθένας εκ των οποίων επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη διάσταση των πολιτικών ισότητας των φύλων, περιλαμβάνει 67 δράσεις. Και για πρώτη φορά ενσωματώνονται στοχευμένες προτάσεις με συγκεκριμένα έργα από 17 υπουργεία ενώ προβλέπεται η δομημένη διαδικασία παρακολούθησης της υλοποίησής του σε κεντρικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο», συμπλήρωσε η κυρία Συρεγγέλα.
Ο επικεφαλής του Οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «στην πραγματικότητα η ισότητα στην αγορά εργασίας είναι αναγκαία συνθήκη για τη διασφάλιση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης μακροπρόθεσμα. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να αρθούν τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή και κυρίως την παραμονή των γυναικών στον εργασιακό στίβο. Πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται και στοχεύουν στην ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής μπορεί να βελτιώσουν την υφιστάμενη κατάσταση όπως και πολλές από τις δράσεις στο Εθνικό Σχέδιο που σήμερα παρουσιάζεται».
Στη εκδήλωση μίλησαν ακόμη η φοιτήτρια του ΕΜΠ, Διδώ Στόικου, η εργαζόμενη μητέρα, Ναταλία Συμεωνίδου, η επικεφαλής της Google στη Ν/Α Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Accenture, Δημήτρης Σαμπατακάκης και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου.
Τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων
Δείτε παρακάτω ολόκληρο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!