Μονομερής απόφαση της Ελλάδας που θα συνδέει το πιστοποιητικό εμβολιασμού με την τρίτη δόση έρχεται το επόμενο διάστημα, όπως αποκάλυψε στο OPEN και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο δημοσιογράφος. Γιάννης Σαραντάκος.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ίδιος, η απόφαση έχει κλειδώσει και είναι θέμα ημερών οι σχετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση. «Η Αθήνα αποφάσισε να προχωρήσει μόνη της, διότι η Ευρώπη έχει ένα έλλειμμα στην ταχύτητα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ανέφερε πως η απόφαση θα προβλέπει πως η τρίτη δόση θα πρέπει να γίνεται έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, χρονικό διάστημα το οποίο συστήνει και η επιστημονική κοινότητα.
Πρακτικά, το νέο μέτρο καθιστά υποχρεωτική την αναμνηστική δόση καθώς όσοι δεν την κάνουν θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και δεν θα απολαμβάνουν τις ελευθερίες όσων θα έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ισχύ.
Τι λέει η Ευρώπη
Το θέμα της σύνδεση της τρίτης δόσης με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, απασχόλησε πρόσφατη άτυπη σύνοδο των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. Ωστόσο ακόμα δεν έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις και αναμένεται να πέσει στο τραπέζι ξανά σε επόμενες συσκέψεις.
Ωστόσο αυτή τη στιγμή υπάρχουν ήδη χώρες όπως η Αυστρία, που έχουν θέσει «ημερομηνία λήξης» για το πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο στη συγκεκριμένη έχει διάρκεια ένα χρόνο μετά τη δεύτερη δόση.
Η εξέλιξη της πανδημίας αναμένεται να πιέσει την ΕΕ στις τελικές αποφάσεις, καθώς θεωρείται βέβαιο πως οι μονομερείς αποφάσεις από κράτη-μέλη θα οδηγήσει σε παράδοξες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα ένας Έλληνας που έχει κάνει τις δύο δόσεις πριν από 8 μήνες να μην έχει έγκυρο πιστοποιητικό και ένας Γάλλος υπό τις ίδιες συνθήκες να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος.
Την ίδια στιγμή, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει και τα κρούσματα αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη, διάφορες χώρες εξετάζουν επιπλέον μέτρα με τη Γερμανία να εξετάζει αυστηρότερους περιορισμούς και τη Βρετανία να επεκτείνει το πρόγραμμα ενισχυτικού εμβολιασμού σε νεότερους ενηλίκους.
Η Ευρώπη έχει και πάλι γίνει το επίκεντρο της πανδημίας, οδηγώντας κάποιες χώρες να εξετάσουν την εκ νέου επιβολή περιορισμών ενόψει των Χριστουγέννων και ανακινώντας τη συζήτηση για το εάν τα εμβόλια από μόνα τους επαρκούν για να τιθασεύσουν την COVID-19. Η COVID-19 εξαπλώνεται πιο εύκολα κατά τους χειμερινούς μήνες όταν οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους.
Την περασμένη εβδομάδα η Ευρώπη αντιστοιχούσε σε πάνω από τις μισές μολύνσεις που καταγράφηκαν κατά μέσο όρο σε 7 ημέρες σε όλο τον κόσμο και περίπου στους μισούς από τους νεότερους θανάτους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, τα υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι τον Απρίλιο όταν ο ιός ήταν στο αρχικό αποκορύφωμά του στην Ιταλία.
Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις ανησυχούν ότι η παρατεταμένη πανδημία θα εκτροχιάσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη. Η Γαλλία, η Ολλανδία και πολλές χώρες στην ανατολική Ευρώπη επίσης καταγράφουν άλμα στις μολύνσεις.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!