Lockdown στους ανεμβολίαστους έχει επιβάλλει από το πρωί της Δευτέρας η Αυστρία καθώς τα κρούσματα τόσο στη χώρα όσο και στην Ευρώπη αυξάνονται ραγδαία. Αντίστοιχους περιορισμού φαίνεται πως εξετάζει και η ελληνική κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε νωρίτερα στο OPEN ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, με το μοντέλο της Αυστρίας να δίνει τα πρώτα δείγματα για το πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην πράξη ένα τέτοιο μέτρο που θα ισχύει μόνο για μια μερίδα πολιτών.
Η αυστριακή κυβέρνηση, της οποίας ηγούνται οι συντηρητικοί, ανακοίνωσε ότι περίπου δύο εκατ. άνθρωποι στη χώρα των σχεδόν εννέα εκατ. κατοίκων θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν εκτός σπιτιού για πολύ συγκεκριμένους λόγους, όπως το να μετακινηθούν για να πάνε στη δουλειά τους ή να αγοράσουν τα απαραίτητα.
Για ποιους λόγους επιτρέπεται να μετακινούνται οι ανεμβολίαστοι
Συγκεκριμένα, μετά την απόφαση που έλαβε χθες η κύρια επιτροπή του Κοινοβουλίου και τη συνεννόηση του καγκελαρίου Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, από σήμερα και καταρχήν ως την 24η Νοεμβρίου οι μη εμβολιασμένοι θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνο για:
- να μεταβούν στην εργασία τους
- να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης
- να αθληθούν
- για λόγους υγείας
- να εμβολιαστούν
Από που αποκλείονται
Οι ανεμβολίαστοι αποκλείονται επίσης από τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, ενώ ήδη είχαν αποκλειστεί από τις επιχειρήσεις εστίασης, τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια. Οι περιορισμοί ισχύουν για τους πάντες άνω των 12 ετών. Για τους μαθητές ηλικίας 12-15 ετών ωστόσο υπάρχει το λεγόμενο «Πάσο-Νίντζα», πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και ανάρρωσης.
Παράλληλα, η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως πλέον ο εμβολιασμός καθίσταται υποχρεωτικός για τους εργαζόμενους στον υγειονομικό κλάδο, ενώ από σήμερα μπορούν να εμβολιάζονται τα παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών.
Ωστόσο υπάρχει εκτεταμένη επιφυλακτικότητα, ακόμα και μεταξύ των συντηρητικών και της αστυνομίας, για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί το lockdown –θα είναι πολύ δύσκολο, για παράδειγμα, να διαπιστωθεί εάν κάποιος πηγαίνει στη δουλειά του, κάτι το οποίο επιτρέπεται ή πηγαίνει για την αγορά μη απαραίτητων αγαθών, το οποίο απαγορεύεται.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για lockdown μόνο για ανεμβολίαστους και στην Ελλάδα
«Η κυβέρνηση αν χρειαστεί θα πάρει οποιοδήποτε μέτρο που θα αφορά τους ανεμβολίαστους», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο OPEN, σημειώνοντας πως στο τραπέζι είναι ακόμη και το lockdown για όσους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο και δίνοντας το στίγμα για τους επιπλέον περιορισμούς που εξετάζει η κυβέρνηση.
Το θέμα θα τεθεί όπως αποκάλυψε ο ίδιος στη σύσκεψη των ειδικών που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, η οποία ωστόσο λόγω των εορτασμών για την επέτειο του Πολυτεχνείου μπορεί να μετατεθεί μια ημέρα νωρίτερα. Συνεπώς, επιπλέον περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους μπορεί να ανακοινωθούν ακόμα και αύριο μέσα στην ημέρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να επιβληθεί lockdown μόνο για ανεμβολίαστους στα πρότυπα της Αυστρίας, επισήμανε πως «είναι μια ιδέα που θα την εξέταζα».
Βράζει η Ευρώπη: Νέα μέτρα σε Γερμανία και Βρετανία
Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει και τα κρούσματα αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη, διάφορες χώρες εξετάζουν επιπλέον μέτρα με τη Γερμανία να εξετάζει αυστηρότερους περιορισμούς και τη Βρετανία να επεκτείνει το πρόγραμμα ενισχυτικού εμβολιασμού σε νεότερους ενηλίκους.
Η Ευρώπη έχει και πάλι γίνει το επίκεντρο της πανδημίας, οδηγώντας κάποιες χώρες να εξετάσουν την εκ νέου επιβολή περιορισμών ενόψει των Χριστουγέννων και ανακινώντας τη συζήτηση για το εάν τα εμβόλια από μόνα τους επαρκούν για να τιθασεύσουν την COVID-19. Η COVID-19 εξαπλώνεται πιο εύκολα κατά τους χειμερινούς μήνες όταν οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους.
Την περασμένη εβδομάδα η Ευρώπη αντιστοιχούσε σε πάνω από τις μισές μολύνσεις που καταγράφηκαν κατά μέσο όρο σε 7 ημέρες σε όλο τον κόσμο και περίπου στους μισούς από τους νεότερους θανάτους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, τα υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι τον Απρίλιο όταν ο ιός ήταν στο αρχικό αποκορύφωμά του στην Ιταλία.
Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις ανησυχούν ότι η παρατεταμένη πανδημία θα εκτροχιάσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη. Η Γαλλία, η Ολλανδία και πολλές χώρες στην ανατολική Ευρώπη επίσης καταγράφουν άλμα στις μολύνσεις.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!