Τις αιτίες για τη ραγδαία επιδείνωση του ιικού φορτίου και την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας προσδιόρισεη καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Κατά την καθηγήτρια δύο ήταν οι πιο σημαντικοί παράγοντες που συντέλεσαν στην εκτόξευση της θετικότητας.
«Μεταξύ άλλων δυο παράγοντες που ευθύνονται είναι ο μεγάλος αριθμός των παιδιών που παραμένουν ανεμβολίαστα και υπολογίζονται περίπου στο 1,5 εκατομμύρια, αλλά και οι εμβολιασμένοι οι οποίοι δεν τηρούν τα μέτρα» σημείωσε η καθηγήτρια στον Ant1 .
Παράλληλα, σημείωσε πως τα τεστ αντισωμάτων στα οποία καταφεύγουν πολλοί συμπολίτες μας για να διαπιστώσουν αν έχουν αντισώματα για τον κορονοϊό, δεν προσφέρουν ουσιαστικά τίποτα, καθώς έχουν σχεδιαστεί για ερευνητικούς λόγους κι όχι για να διαπιστώνουν το ποσοστό ανοσίας στον οργανισμό. Άλλωστε η τρίτη δόση του εμβολίου είναι απαραίτητη», τόνισε η κ. Λινού.
Ερωτηθείσα για το αν θα πρέπει να μεσολαβήσει κάποιο χρονικό διάστημα μεταξύ του εμβολίου της γρίπης και του εμβολίου για τον κορονοϊό, είπε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο και το ζητούμενο είναι να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καθώς η συνύπαρξη κορονοϊού και γρίπης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Αν όμως κάποιος φοβάται ότι μπορεί είτε το ένα είτε το άλλο εμβόλιο να του δημιουργήσει κάποιες παρενέργειες τότε μπορεί να αφήσει να περάσει μια εβδομάδα ανάμεσα στα 2 εμβόλια.
Τέλος η κ. Λινού, απαντώντας στο ερώτημα αν μετά την αναμνηστική δόση θα χρειαστεί να κάνουμε και τέταρτη δόση ή και πέμπτη κλπ. είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν μετρήσιμα δεδομένα, αλλά η εμπειρία από άλλα εμβόλια έχει αποδείξει ότι μετά την τρίτη δόση η ανοσία βρίσκεται και σε υψηλά επίπεδα, αλλά διαρκεί και για πολύ καιρό.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!