H Pfizer ανακοίνωσε ότι το χάπι της για τον κορονοϊό μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους ασθενών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο κατά 89%. Η μετοχή της εταιρείας εκτινάχθηκε 11% μετά την ανακοίνωση.
Το αποτέλεσμα αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, μπορεί να μεταβάλει ριζικά τη θεραπεία της Covid-19 και να αλλάξει την πορεία της πανδημίας.
Η φαρμακοβιομηχανία ανέφερε ότι έχει σταματήσει την κλινική δοκιμή της θεραπείας «λόγω της συντριπτικής αποτελεσματικότητάς της» και σχεδιάζει να υποβάλει τα ευρήματα στις αμερικανικές εποπτικές Αρχές για να λάβει έκτακτη άδεια το συντομότερο δυνατόν.
Μετά τα αποτελέσματα αυτά υπάρχουν δύο υποσχόμενα φάρμακα κατά του κορονοϊού καθώς είχε προηγηθεί η εταιρεία Merck που ολοκλήρωσε την κλινική δοκιμή για το δικό της χάπι, το οποίο μειώνει κατά το μισό τον κίνδυνο να αρρωστήσει σοβαρά ή να πεθάνει κάποιος ασθενής με ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Το χάπι έλαβε χθες άδεια από τη βρετανική αρχή φαρμάκων ενώ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι έτοιμος να δώσει το πράσινο φως.
Απώλειες για τις εταιρείες παρασκευής εμβολίων
Η μετοχή της Pfizer σημείωνε κέρδη 11% στη συνεδρίαση πριν την έναρξη των συναλλαγών στην Wall Street, ενώ της Merck υποχώρησε 6,6%.
Απώλειες είχαν και ορισμένες εταιρείες εμβολίων, με τη Moderna να υποχωρεί 4,5%, ενώ και η μετοχή της BioNTech, που ήταν συνέταιρος της Pfizer στην κατασκευή του εμβολίου, υποχώρησε 4% στη συνεδρίαση του γερμανικού χρηματιστηρίου.
Ένα χάπι, που μπορεί να το παίρνει κάποιος στο σπίτι του με τα πρώτα συμπτώματα είναι κρίσιμο εργαλείο για τον δραστικό περιορισμό της Covid-19 παγκοσμίως, εφόσον θα υπάρχει ευρεία διαθεσιμότητά του. Εκπρόσωπος της Pfizer δήλωσε ότι η εταιρεία θα υποβάλει αιτήματα για άδεια και σε άλλες ρυθμιστικές Αρχές μόλις καταθέσει το αίτημά της στις Αρχές των ΗΠΑ.
Πέντε ημέρες θεραπείας είναι αρκετές
Στην κλινική δοκιμή της Pfizer, στην οποία έλαβαν μέρος 1.219 ανεμβολίαστοι ενήλικοι, πέντε ημέρες θεραπείας με το φάρμακό της μείωσε δραματικά το ποσοστό των νοσηλειών, όταν η θεραπεία άρχιζε μέσα σε τρεις ή πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Συνολικά, μόλις το 0,8% των ανθρώπων που ξεκίνησαν τη θεραπεία μέσα σε τρεις ημέρες από την εκδήλωση της αρρώστιας κατέληξαν σε νοσοκομείο και κανείς δεν πέθανε, ενώ το 7% όσων έλαβαν placebo (εικονικό φάρμακο) στο διάστημα αυτό κατέληξαν αργότερα σε νοσοκομείο ή πέθαναν.
Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα και όταν άρχιζε κανείς να παίρνει το χάπι μέσα σε πέντε ημέρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.
Οι σημερινές θεραπείες
Οι επιλογές που υπάρχουν σήμερα για θεραπεία δεν είναι ιδανικές, σύμφωνα με το Bloomberg. Τα μονοκλωνικά αντισώματα εταιρειών, όπως της Regeneron Pharmaceuticals και της Eli Lilly, μειώνουν τις νοσηλείες, αλλά οι μετεγχύσεις πρέπει να γίνονται σε ιατρεία, πιέζοντας περαιτέρω τα συστήματα υγείας.
Αλλα φάρμακα, όπως το remdesivir της Gilead Sciences χρησιμοποιούνται για θεραπείες ασθενών που είναι ήδη σε βαρειά κατάσταση στα νοσοκομεία. Η χαμηλού κόστους dexamethasone, αν και είναι πολύ αποτελεσματική δίνεται συνήθως μόνο σε βαριά ασθενείς.
Η ανάγκη για φάρμακο κατά του κορονοϊού είναι τόσο έντονη που η Merck συμφώνησε ήδη να επιτρέψει σε άλλες φαρμακοβιομηχανίες να ζητήσουν άδειες για την παρασκευή της θεραπείας της για πάνω από 100 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, πριν ακόμη λάβει την άδεια κυκλοφορίας στις ΗΠΑ.
Το χάπι της Pfizer, το οποίο λειτουργεί με διαφορετικό μηχανισμό, φαίνεται να έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.
«Είμαστε πραγματικά πάνω από το φεγγάρι που είχαμε τόσο υψηλή αποτελεσματικότητα σε αυτή την έρευνα. Αυτό έχει τεράστιες συνέπειες για τους ασθενείς σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Annaliesa Anderson, επικεφαλής του επιστημονικού προσωπικού εταιρείας νοσοκομείων της Pfizer.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!