Την άποψη πως η ΑΜΚ στη ΔΕΗ θα οδηγήσει αυξήσεις που θα φτάσουν στους λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνουν οι καταναλωτές, διατύπωσε μιλώντας στο OPEN ο Κώστας Μανιάτης.
►Διαβάστε επίσης: Αλλαγή σελίδας για τη ΔΕΗ - Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία η ΑΜΚ και η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ τόνισε πως η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ένα πακέτο μέτρων ενώ παράλληλα η εταιρεία αυτή τη στιγμή που το 51% είναι στο κράτος έχει απορροφήσει τις αυξήσεις της αγοράς κατά 30 με 40%.
«Θεωρώ ότι από εδώ και στο εξής που το κράτος χάνει το πλειοψηφικό πακέτο, η απορρόφηση που γίνεται θα επανέλθει πλέον στους πολίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «στον πλήρη ανταγωνισμό που είμαστε, το fund που μπήκε και όσοι αγοράσουν μετοχές για να γίνουν στρατηγικοί επενδυτές θα θέλουν να έχουν μόνο κέρδος, οπότε για να γίνει αυτό θα ελλείψει η απορρόφηση και θα έχουμε αυξήσεις στο επόμενο διάστημα».
«Ακούγεται πως το επόμενο διάστημα θα φτάσουμε στα 350 ευρώ. Καταλαβαίνεται πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση της κιλοβατώρας. Θεωρούμε ότι όπως πάει θα έχουμε μεγάλη ενεργειακή φτώχεια, για αυτό λέω να μην βιαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στην πώληση της εταιρείας γιατί σίγουρα θα παρουσιαστούν προβλήματα στο επόμενο διάστημα», συμπλήρωσε.
Κίνδυνος για blackout το χειμώνα - Χωρίς σχέδιο η απολιγνιτοποίηση
Εν συνεχεία ο κ. Μανιάτης προειδοποίησε για τον κίνδυνο blackout τους επόμενους μήνες, εντοπίζοντας την πηγή που τροφοδοτεί αυτό το σενάριο στην χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση της χώρας. «Η πιθανότητα αυτή δεν σχετίζεται με τις κινητοποιήσεις για την ιδιωτικοποίηση ή με την αυξημένη ζήτηση που αναμένεται να δημιουργήσει τεράστιο ζήτημα», ανέφερε.
«Πριν από δύο χρόνια ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας. Εκεί οφείλεται ο κίνδυνος γιατί εξαρτιόμαστε κατά μεγάλο ποσοστό από το εξωτερικό», συνέχισε και υπογράμμισε πως «τη στιγμή που το φυσικό αέριο έχει μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του και δεν υπάρχουν ανάλογες ποσότητες για να καλύψουμε τα κενά, καταλαβαίνεται ότι η ζήτηση δεν καλύπτεται μέσα από τις ΑΠΕ και το χειμώνα που δεν θα μπορούμε να αποθηκεύσουμε το ρεύμα θα δημιουργηθούν τέτοια προβλήματα».
«Θυμίζω πως το καλοκαίρι που παρουσιάστηκε αντίστοιχο πρόβλημα, βάλαμε μπροστά μετά από 11 μήνες της «Μεγαλόπολη 3» τη θερμική. Πρέπει να βάλουμε μπροστά τις λιγνιτικές που είναι και φτηνότερες πλέον. Φτάσαμε τα 254 ευρώ στην τιμή στη χονδρική, η οποία είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη. Κάποτε η Ελλάδα είχε τη χαμηλότερη τιμή γιατί είχε δικό της λιγνίτη», τόνισε ταυτόχρονα.
«Προχωρήσαμε στην απολιγνιτοποίηση χωρίς μελέτη. Θα βρεθούμε σε σημείο να έχουμε πρόβλημα στην ηλεκτρική ενέργεια, η οποία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι χρηματιστηριακό είδος, όπως προσπαθούν να το παρουσιάσουν το τελευταίο διάστημα», κατέληξε για το ζήτημα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!