Πενήντα διαμερίσματα στα οποία θα διαμένουν 200 περίπου ανήλικοι άνω των 15 ετών που προέρχονται από κοινωνικές δομές, θα μισθώσει το κράτος, σε μια προσπάθεια αποϊδρυματοποίησης των παιδιών αυτών (τα οποία είναι δύσκολο να υιοθετηθούν).
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, τα διαμερίσματα θα βρίσκονται εντός αστικού ιστού και θα προσομοιάζουν σε συνθήκες οικογενειακού περιβάλλοντος όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε τα παιδιά να μη βρίσκονται σε ιδρυματικού τύπου δομές. Στα εν λόγω σπίτια θα μένουν 4 έως 6 παιδιά, μαζί με τους φροντιστές τους. Για τον λόγο αυτό θα προσληφθούν 100 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα βρίσκονται δίπλα σε αυτά τα παιδιά.
Σε δηλώσεις της η υφυπουργός αναφέρθηκε και στην επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων από τα ιδρύματα, τονίζοντας πως είναι ευθύνη του κράτους να φροντίσει να έχουν καλοπληρωμένες δουλειές, που να άπτονται των ενδιαφερόντων τους. Μάλιστα μελετάται η κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
Στέγαση ανηλίκων
Η κα Μιχαηλίδου παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου νόμου για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας, το οποίο κατατέθηκε χθες Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Το πρόγραμμα με τίτλο «Ημιαυτόνομη Διαβίωση σε Διαμερίσματα των ανηλίκων δεκαπέντε ετών και άνω» απευθύνεται σε εφήβους, οι οποίοι διαβιούν σε κλειστές δομές παιδικής προστασίας και λειτουργεί συμπληρωματικά στο πλαίσιο εφαρμογής δημόσιων πολιτικών αποϊδρυματοποίησης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις πυλώνες:
- Επιδότηση ενοικίου, καθώς και κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και λοιπές λειτουργικές ανάγκες.
- Παροχή υπηρεσιών καθημερινής φροντίδας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες.
- Υπηρεσίες ενδυνάμωσης, ενίσχυσης δεξιοτήτων και επαγγελματικής καθοδήγησης, οι οποίες δύναται να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ανάπτυξη δεξιοτήτων, εργασιακή συμβουλευτική και διασύνδεση με την αγορά εργασίας.
Ως ωφελούμενες μονάδες ορίζονται ανήλικοι ηλικίας δεκαπέντε ετών και άνω, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων του άρθρου 5 του ν. 4538/2018 (Α’ 85) και οι οποίοι διαβιούν σε δημόσιες ή ιδιωτικές Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας, καθώς και οι ανήλικοι που παραμένουν προσωρινώς, κατόπιν σχετικής εισαγγελικής εντολής, για λόγους προστασίας, σε νοσηλευτική μονάδα.
Το πρόγραμμα προκηρύσσεται κατ’ ελάχιστον ανά διετία, κατόπιν δημοσίευσης από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δημόσιας πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!