Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση 26,5% των καταθέσεων για Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας

Πατέντες
Πηγή: Pexels

Αύξηση της τάξης του 26,5% παρουσίασαν οι καταθέσεις για Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας το 2020 (στοιχεία 28/12/2020), γεγονός στο οποίο συνέβαλαν και η απόφαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) για μείωση του τέλους Έκθεσης Έρευνας κατά 33,3% καθώς και η αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτρονικής κατάθεσης τίτλων με σκοπό τη διευκόλυνση των καταθετών/εφευρετών.

Ο ΟΒΙ προχώρησε από 15/6/2020 σε δοκιμαστική μείωση του τέλους Έκθεσης Έρευνας, η οποία παρατάθηκε ήδη με νεότερη απόφαση του μέχρι τις 30/6/2021, (από 300,00 ευρώ το τέλος διαμορφώθηκε στα 200,00 ευρώ) προκειμένου να υποστηρίξει τους καταθέτες και τις ΜΜΕ και να τους ενθαρρύνει να προστατεύουν  τα ερευνητικά αποτελέσματα και να διαχειρίζονται καλύτερα την βιομηχανική τους ιδιοκτησία. Η απόφαση αυτή ήδη είχε ιδιαίτερα θετική επίδραση στην αύξηση των πραγματικών καταθέσεων σε ποσοστό 17%, για το 2ο εξάμηνο 2020, περίοδο εφαρμογής της μείωσης.

Επιπλέον ο ΟΒΙ από 1/1/2021 πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση και του τέλους Έκθεσης Έρευνας με Αιτιολογημένη Γνώμη σε ποσοστό που θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Ορόσημα στη λειτουργία του ΟΒΙ το 2020 αποτελούν:

Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός νομικού πλαισίου που αφορά τη φορολογία των επιχειρήσεων

Ο ΟΒΙ προχώρησε στην αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου που αφορά τη φορολογία των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν στην παραγωγή τους Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας και συγκεκριμένα, το Νόμο 4172/13, άρθρο  71Α, σύμφωνα με τον οποίο, τα κέρδη μιας επιχείρησης από την πώληση προϊόντων για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιήθηκε Ευρεσιτεχνία διεθνώς αναγνωρισμένη, απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος για 3 συνεχόμενες χρήσεις.

Διαγωνισμός βράβευσης εφευρετών

Μετά από χρόνια ο ΟΒΙ, μαζί με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προκήρυξαν διαδικασία απονομής βραβείων σε διακεκριμένες εφευρέσεις. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ήταν ανοικτή έως τις 15 Δεκεμβρίου 2020. Η επιτροπή αξιολόγησης που ορίστηκε με απόφαση του Υπουργείου, θα αξιολογήσει τις υποψηφιότητες και θα απονεμηθούν βραβεία σε τρεις κατηγορίες εφευρετών: φυσικά πρόσωπα, πανεπιστήμια/ερευνητικά κέντρα και ΜΜΕ. Η βράβευση αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2021, ανάλογα με τις συνθήκες της πανδημίας.

Πρόγραμμα Authenticity

Σε συνεργασία με το European Union Intellectual Property Office (EUIPO), τον Δήμο Θεσσαλονίκης και συνεργαζόμενους τοπικούς φορείς, ο ΟΒΙ ξεκίνησε στις 30 Ιουλίου 2020 την υλοποίηση του προγράμματος που στοχεύει στην καλλιέργεια νοοτροπίας αγοράς αποκλειστικά αυθεντικών προϊόντων, στηρίζοντας έτσι την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία, τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, της χώρας μας και της Ευρώπης. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια υλοποίησης 2 έτη και θα υλοποιήσει δράσεις ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης. Η προβολή της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας αναμένεται στα έμμεσα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος. 

Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΑΒΙ)

Η ΕΑΒΙ, αυτόνομη μονάδα του ΟΒΙ ξεκίνησε την λειτουργία της ύστερα από τον ορισμό νέου Διοικητικού Συμβουλίου και τον ορισμό Εκτελεστικού Διευθυντή. Σε συνεργασία με έμπειρους φορείς που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Διανοητικής Ιδιοκτησίας, προχώρησε στην διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, διαδικτυακά, όπως επιβάλλουν οι συνθήκες, με ιδιαίτερη επιτυχημένη συμμετοχή.

Εκσυγχρονισμός και έναρξη σχεδιασμού ενιαίων συστημάτων πληροφορικής.

Στα πλαίσια της συνεργασίας του με το EUIPO, ο ΟΒΙ έθεσε σε λειτουργία από 1/12/2020 νέο σύστημα ηλεκτρονικής κατάθεσης για τα Βιομηχανικά Σχέδια, το οποίο είναι φιλικότερο στον χρήστη, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει τη λειτουργία του υπάρχοντος συστήματος ηλεκτρονικής κατάθεσης τίτλων που ξεκίνησε την άνοιξη του 2019 (έναρξη στις 15 Απριλίου 2019). Το νέο σύστημα αποτελεί μέρος του ενιαίου συστήματος ηλεκτρονικής κατάθεσης τίτλων βιομηχανικής ιδιοκτησίας που θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια, σε συνεργασία και με το European Patent Office (ΕΡΟ), με έναρξη σχεδιασμού και ανάπτυξης το 2021.

Επίσης στα πλαίσια αυτά από τον Ιούλιο έχει γίνει αναβάθμιση της Ηλεκτρονικής Θυρίδας (ΗΘ) και οι χρήστες μπορούν πλέον να αποστέλλουν έγγραφα στον ΟΒΙ με την χρήση κωδικών taxis (η αναβάθμιση της ΗΘ έγινε στις 30 Ιουλίου 2020).  

Παράλληλα αναβαθμίστηκαν τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για την εσωτερική διαχείριση των τίτλων  βιομηχανικής ιδιοκτησίας, τόσο σε συνεργασία με το EPO και το EUIPO, όσο και κατ’ αποκλειστικότητα με δική του ευθύνη.

Συνεργασίες με ευρωπαϊκούς και διακρατικούς οργανισμούς

Ο ΟΒΙ συνεχίζει την αγαστή και αποτελεσματική συνεργασία με τους οργανισμούς World Intellectual Property Organisation (WIPO), ΕΡΟ, EUIPO και την Ε.Ε.,  σε θέματα αρμοδιοτήτων του και με στόχο την ενδυνάμωση της προστασίας της βιομηχανικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα στο ευρύτερο φάσμα της, την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση όλων των ενδιαφερομένων Ελλήνων χρηστών του συστήματος: εφευρετών / σχεδιαστών, καταθετών, επιχειρηματιών, μαθητών, φοιτητών, καταναλωτών.

Η εκπροσώπηση της χώρας σε όλες τις συναντήσεις εργασίας των οργανισμών αυτών έγινε διαδικτυακά, χωρίς καμία απουσία, όπως μας επέβαλλαν οι νέες συνθήκες.

Επίσης παρακολούθησε στενά και συμμετείχε στις συζητήσεις για την διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., σε σχέση με θέματα Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Παράλληλα ο ΟΒΙ συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών του κράτους με στόχο την βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και την μείωση του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση κάθε διαδικασίας. Στα πλαίσια αυτά συμμετέχει πιλοτικά στην σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Διαδικασιών.  

Περιφερειακά Γραφεία

Ο ΟΒΙ συνέχισε την λειτουργία των 6 περιφερειακών γραφείων – βιβλιοθηκών στις πόλεις Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα και Ξάνθη, υποστηρίζοντας την ελληνική επιχείρηση και τον Έλληνα καταθέτη / εφευρέτη στην περιοχή δραστηριοποίησης / κατοικία τους.

Σχολιάζοντας τον απολογισμό του ΟΒΙ για το 2020, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης υπογραμμίζει:

«Πιστός στην αρχή ότι όσοι διαχειρίζονται την εξουσία πρέπει με διαφάνεια να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της διαχειρίσεώς τους, παρουσιάζω ως εποπτεύων Υπουργός τα αποτελέσματα του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας το 2020. Η νέα διοίκηση σ’ ένα χρόνο επέτυχε σπουδαία αποτελέσματα αυξήσεως κατά πολύ μεγάλου αριθμού των πατεντών και των εσόδων και βελτίωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων. Κι όλα αυτά παρά την μεγάλη κρίση Covid που περνά η χώρα μας. Θα συνεχίσουμε το 2021 με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ