Την ένταξη των γυναικών στην Εθνοφυλακή υπό προϋποθέσεις εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο πλαίσιο αναβάθμισης του θεσμού. Την υπό εξέταση δυνατότητα να υπηρετούν και γυναίκες στην Εθνοφυλακή σε εθελοντική βάση έκανε γνωστή ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Η περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού της Εθνοφυλακής αποτελεί βασική στόχευση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας καθώς τα Τάγματα Εθνοφυλακής συνιστούν οργανωμένη στρατιωτική δύναμη, που συμβάλει στην επιχειρησιακή ισχύ των μονάδων του Στρατού Ξηράς σε όλη την χερσαία και θαλάσσια συνοριογραμμή της ελληνικής επικράτειας.
Αξιολόγηση νέων προτάσεων
Προ μηνός άλλωστε, ο κ. Στεφανής είχε ανακοινώσει στη Βουλή ότι στην κατεύθυνση στήριξης της Εθνοφυλακής το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενθαρρύνει τους εθνοφύλακες να υποβάλουν νέες προτάσεις και ιδέες, οι οποίες αξιολογούνται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και αξιοποιούνται κατάλληλα. Μάλιστα, με αφορμή την ανακήρυξη του 2020 σε έτος «Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας», για τις Ένοπλες Δυνάμεις, εκδόθηκαν οδηγίες προς τις Μείζονες Διοικήσεις και τους Μείζονες Σχηματισμούς για την υποβολή καινοτόμων ιδεών, από τους εθνοφύλακες, προς ενίσχυση του αποτυπώματος της Εθνοφυλακής στο Στρατό Ξηράς και στις Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στην Εθνοφυλακή μπορούν να καταταγούν οι Έλληνες πολίτες ηλικίας από 18 μέχρι και 45 ετών. Κατ’ εξαίρεση όμως επιτρέπεται η κατάταξη και προσωπικού, που έχει υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας του και μέχρι τη συμπλήρωση του 60ου έτους, μόνο με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, όταν το προσωπικό προς στράτευση στην περιοχή από τις άλλες προβλεπόμενες ηλικίες δεν επαρκεί. Επιπλέον, οι υποψήφιοι εθνοφύλακες πρέπει να έχουν κρίση σωματική ικανότητας πρώτης (Ι/1) και δεύτερης (Ι/2) κατηγορίας, να διαθέτουν απολυτήριο «λευκού» χρώματος και ο τόπος μόνιμης διαμονής τους θα πρέπει να βρίσκεται εντός της περιοχής ευθύνης της μονάδας Εθνοφυλακής.
Η αποστολή της Εθνοφυλακής συνίσταται:
- στη συμβολή στην άμυνα της χώρας και στην ενίσχυση και υποβοήθηση των Ενόπλων Δυνάμεων στην εκπλήρωση της αποστολής τους,
- στη συμβολή στην παθητική άμυνα και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (πυρκαγιές, θεομηνίες, σεισμοί κ.λπ.) και
- στην υποβοήθηση του έργου του Στρατού σε περίπτωση μερικής ή γενικής επιστρατεύσεως. Η ενεργή συμμετοχή των εθνοφυλάκων στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Στρατού Ξηράς αυξάνει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και ανυψώνει το ηθικό του τοπικού πληθυσμού, ιδίως των ακριτικών-παραμεθόριων περιοχών.
Στρατιωτικοί εν ενεργεία
Η Εθνοφυλακή συγκροτείται από τον καιρό της ειρήνης ως Οργανική Ένοπλη Δύναμη του Στρατού Ξηράς. Οι έφεδροι αξιωματικοί - οπλίτες των Μονάδων Εθνοφυλακής θεωρούνται στρατιωτικοί σε ενέργεια και υπάγονται στους στρατιωτικούς νόμους και κανονισμούς, μόνο κατά το χρόνο που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία. Θεωρείται δε, ότι εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία, εκείνοι στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση στρατιωτικής αποστολής, ή υπηρεσίας, ή εκπαίδευσης και μόνο κατά το χρονικό διάστημα που διαρκούν αυτές.
Το Στρατιωτικό Έμβλημα της Εθνοφυλακής έχει σχήμα θυρεού και περιλαμβάνει ασπίδα σε κόκκινο χρώμα, που απεικονίζει την αμυντική θωράκιση της χώρας και στάχυ σε κίτρινο χρώμα, που αποτελεί χαρακτηριστικό της ελληνικής υπαίθρου, τα οποία είναι τοποθετημένα πάνω στον κυανόλευκο σταυρό της Ελληνικής Σημαίας, που είναι σύμβολο του Έθνους, επισημαίνοντας τη συμβολή της Εθνοφυλακής στην άμυνα της πατρίδας μας. Στο νέο έμβλημα αναγράφεται το Δελφικό παράγγελμα «Εχθρούς Αμύνου».