Σε φρούριο μετατρέπεται σταδιακά η Θεσσαλονίκη για την αστυνόμευση της ΔΕΘ, φτάνοντας οι πρώτες δυνάμεις στην πόλη από την Τετάρτη. Συνολικά σύμφωνα με το ethnos.gr περίπου 5.500 αστυνομικοί εκ των οποίων οι 2.000 από τμήματα της Βόρειας Ελλάδας και της Αττικής θα αναπτυχθούν σε κομβικά σημεία της πόλης, αναλαμβάνοντας την περιφρούρηση της 85ης ΔΕΘ και την αποφυγή επεισοδίων. Ένα μικρό τμήμα των αστυνομικών δυνάμεων θα αποχωρήσει μετά την συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την προσεχή Κυριακή ενώ η πόλη θα ξαναμπεί σε κανονικούς ρυθμούς μετά τις 17 Σεπτεμβρίου οπότε και θα ολοκληρωθεί η φετινή διοργάνωση.
«Τα τελευταία χρόνια τα εγκαίνια της ΔΕΘ έχουν μετατραπεί από νούμερο ένα θετικό γεγονός σε νούμερο ένα αστυνομικό γεγονός που μας απασχολεί αν θα γίνουν επεισόδια και τι επεισόδια θα γίνουν. Και αυτό μας προσβάλει όλους» δήλωσε στο ethnos.gr o Θεόδωρος Τσαϊρίδης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, σχολιάζοντας τον αστυνομικό κλοιό ποπυ θα βρεθεί η πόλη για άλλη μία ΔΕΘ.
Πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας τόνιζαν στο ethnos.gr ότι αυτό που τους προβληματίζει είναι το έντονο αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τελευταία στην κοινωνία μετά και τις πυρκαγιές σε συνδυασμό με το νέο κύμα κορονοϊού, τις ομάδες των ανεμβολίαστων που θα διαδηλώσουν, το κύμα ακρίβειας που χτυπά τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά και τον αναβρασμό που επικρατεί σε φιλάθλους της πόλης. «Γενικότερα σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας υπάρχει μία ένταση. Και αυτή η ανησυχία που υπάρχει στην κοινωνία, προβληματίζει την κοινωνία. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός να διαδηλώνει και πρέπει να απομονωθούν τα ακραία στοιχεία».
Υπέρογκο κόστος για την επιχείρηση «Αστυνόμευση ΔΕΘ»
Για ακόμη μια φορά στο τραπέζι μπαίνει και το υπέρογκο κόστος αστυνόμευσης της ΔΕΘ καθώς αναμένεται να δαπανηθούν για το σκοπό αυτό αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο η μετακίνηση κάθε αστυνομικού κοστίζει έξτρα στο ελληνικό κράτος 70 ευρώ ημερησίως. Στις δαπάνες για την επιχείρηση «Αστυνόμευση ΔΕΘ» αυτά προστίθενται τα καύσιμα, οι φθορές των οχημάτων, η μετακίνηση λεωφορείων των ΜΑΤ, των περιπολικών που θα ρθουν από την επαρχία, η χρήση των ελικοπτέρων και οι Αύρες.
Το σχέδιο της Αστυνομίας
Σε εξέλιξη βρίσκονται συσκέψεις επί συσκέψεων στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης για τον τελικό σχεδιασμό των μέτρων. Μεταξύ άλλων, αστυνομικός φραγμός με κλούβες και το υπερόπλο της Αστυνομίας τον Αίαντα θα στηθεί στην πλατεία της ΧΑΝΘ, λίγα μέτρα από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Στους κεντρικούς άξονες περιμετρικά του Συνεδριακού Κέντρου όπου και θα «χτυπάει» η καρδιά της έκθεσης θα αναπτυχθούν στατικές περιπολίες της Άμεσης Δράσης και των ομάδων ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ και ΔΡΑΣΗ. Αστυνομικοί θα στήσουν φραγμούς και θα αποκλείσουν δρόμους όπως η Γ´ Σεπτεμβρίου, η Εγνατία και η Νικολάου Γερμανού. Σε κλοιό θα βρεθεί το ΑΠΘ αλλά και κτίρια που τελούν υπό κατάληψη. Ελικόπτερα και drones θα επιτηρούν από αέρος ενώ αστυνομικοί θα βρίσκονται σε ταράτσες κτιρίων για να δίνουν την εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων.
Το μενού με τις πορείες
Συνολικά τέσσερις μεγάλες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται για το απόγευμα του Σαββάτου (11.9). Στις 6 το απόγευμα στην πλατεία της ΧΑΝΘ έχει δώσει ραντεβού το ΠΑΜΕ, στο άγαλμα Βενιζέλου θα βρίσκονται πρωτοβάθμια Σωματεία και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων της Υγείας. Στην Καμάρα θα γίνουν οι συγκεντρώσεις των αντεξουσιαστών ενώ στην πλατεία του Λευκού Πύργου αναμένεται να συγκεντρωθούν οι πολίτες που αντιδρούν στον εμβολιασμό.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!