Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο «ανθεκτική» είναι στα αντισώματα - Γιατί εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα

Η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού είναι λιγότερο ευαίσθητη, σε σχέση με την Άλφα και άλλες παραλλαγές, στα εξουδετερωτικά αντισώματα που αναπτύσσονται στον οργανισμό όσων εμβολιάστηκαν ή νόσησαν με Covid-19, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, η οποία επιβεβαιώνει την μεγαλύτερη ικανότητα του «ινδικού» στελέχους για ανοσιακή διαφυγή.

Ακόμη διαπιστώθηκε ότι η Δέλτα είναι πιο αποτελεσματική στο να μολύνει τα κύτταρα της αναπνευστικής οδού και να αναπαράγεται μέσα σε αυτά. Τα εν λόγω ευρήματα εξηγούν γιατί η συγκεκριμένη παραλλαγή έχει εξαπλωθεί τόσο γρήγορα παγκοσμίως και έχει σε μεγάλο βαθμό κυριαρχήσει.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Ινδία και άλλες χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή κλινικής μικροβιολογίας Ραβίντρα Γκούπτα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», πραγματοποίησαν εργαστηριακά πειράματα στα οποία συνέκριναν τη Δέλτα με την Άλφα («βρετανική» παραλλαγή και κυρίαρχη έως πριν λίγους μήνες) και την αρχική στην κινεζική Γουχάν.

Διαπιστώθηκε ότι η Δέλτα είναι σχεδόν έξι φορές λιγότερο ευαίσθητη στον ορό του αίματος με αντισώματα από ανθρώπους που προηγουμένως είχαν νοσήσει με Covid-19, καθώς και οκτώ φορές λιγότερο ευαίσθητη στα αντισώματα ανθρώπων που είχαν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού με δύο δόσεις είτε Pfizer/BioNTech είτε AstraZeneca.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η Δέλτα-η οποία αρχικά εντοπίστηκε στο ινδικό κρατίδιο Μαχαράστρα στο τέλος του 2020 και πλέον έχει εξαπλωθεί ευρέως σε περισσότερες από 90 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα- διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας των ανεμβολίαστων σε σχέση με την Άλφα. Επίσης έχει βρεθεί ότι όλα τα εμβόλια έχουν σχετικά μικρότερη αποτελεσματικότητα εναντίον της Δέλτα, αν και η προστασία που αυτά παρέχουν- όταν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις- συνεχίζει να θεωρείται καλή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 130 μολύνσεις υγειονομικών σε τρία νοσοκομεία του Δελχί, οι οποίοι προηγουμένως είχαν εμβολιαστεί με δύο δόσεις AstraZeneca. Διαπιστώθηκε ότι στα άτομα αυτά το εμβόλιο ήταν λιγότερο αποτελεσματικό κατά της Δέλτα σε σχέση με άλλες παραλλαγές.

Ο δρ Ανουράγκ Αγκραγουάλ του Ινστιτούτου Γονιδιωματικής και Ολοκληρωμένης Βιολογίας της Ινδίας στο Δελχί δήλωσε ότι η μόλυνση εμβολιασμένων υγειονομικών από τη Δέλτα τείνει να εξελιχθεί σε σημαντικό πρόβλημα, γι' αυτό, όπως είπε, «χρειαζόμαστε επειγόντως να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε την ανοσιακή απόκριση έναντι των νέων παραλλαγών μεταξύ των υγειονομικών. Η νέα μελέτη δείχνει επίσης ότι τα μέτρα ελέγχου των μολύνσεων είναι ανάγκη να συνεχιστούν ακόμη και στη μετα-εμβολιαστική εποχή».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ