Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο σχετικά με τα κύματα καύσωνα που θα χτυπούν την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, κάνοντας την Αθήνα την πρωτεύουσα που θα βιώσει τις σφοδρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη Ευρώπη.
Μιλώντας στο βρετανικό Guardian ο Έλληνας επιστήμονας αποκάλυψε πως μελετάται εδώ και τέσσερα χρόνια το ενδεχόμενο να δοθεί και στον καύσωνα μια κλίμακα όπως τους τυφώνες που θα περιγράφει την σφοδρότητά του ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη και γρηγορότερη κινητοποίηση. Κι αυτό γιατί όπως τονίζει «το κύμα ακραίου καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, υποεκτιμήθηκε.
Αυτό το πολύ ζεστό καλοκαίρι μας έδωσε μια γεύση του μελλοντικού κλίματος σε 20 ή 30 χρόνια, όταν είναι πολύ πιθανό να βιώνουμε παρατεταμένες περιόδους εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών».
Η πιο ζεστή πρωτεύουσα στην Ευρώπη
Ειδικότερα η Αθήνα θα είναι η Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που θα χτυπηθεί κατά πάσα πιθανότητα σφοδρότερα από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη καθώς η Ελλάδα κατέγραψε μέσα στον Αύγουστο θερμοκρασία ρεκόρ, 47,1 βαθμούς Κελσίου.
«Παρότι η πιο μεγάλη θερμοκρασία καταγράφηκε στις Συρακούσες της Σικελίας στις 11 Αυγούστου η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα στην Ευρώπη με ην πιο υψηλή θερμοκρασία».
Όπως αναφέρει ο Guardian το γεγονός ότι η Ελλάδα βίωσε δύο μεγάλα κύματα ακραίου καύσωνα από τον περασμένο Ιούνιο, με χαρακτηριστικό τη διάρκεια και την ένταση, αφού το δεύτερο κύμα κράτησε σχεδόν τρεις εβδομάδες, οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα πως η κατηγοριοποίηση και η ονοματοδοσία των περιόδων καύσωνα είναι σχεδόν επιτακτική.
«Πιστεύουμε πως οι πολίτες θα είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν ένα επικείμενο καιρικό φαινόμενο, όταν αυτό έχει ένα όνομα» υποστηρίζει ο Λαγουβάρδος και συμπληρώνει:
«Θα είναι πιο συνειδητοποιημένοι για πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στις ζωές και τις περιουσίες τους. Οι καύσωνες προκαλούν πολλούς θανάτους. Δεν κάνουν θόρυβο και μπορεί να μην είναι ορατοί, αλλά είναι «σιωπηλοί δολοφόνοι».
Κλίμακες και στον καύσωνα
Σε γενικές γραμμές όμως, ένας καύσωνας είναι πιο εύκολο να προβλεφθεί, σε σύγκριση με τις καταιγίδες, τόσο αναφορικά με την έντασή του, όσο όμως και σχετικά με τη διάρκειά του.
Αν οι θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς επιμένουν για διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας, τότε οι επιστήμονες πιστεύουν πως το φαινόμενο θα πρέπει να λαμβάνει ένα όνομα, συνήθως βγαλμένο από την ελληνική αρχαιότητα και την μυθολογία. Όπως συμβαίνει δηλαδή μέχρι σήμερα με τις κακοκαιρίες και τους τυφώνες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!