Εως τα τέλη Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί ο περίφημος «φράχτης» στον Έβρο, μήκους 27χλμ στην περιοχή των Φερών, ένα σχεδόν χρόνο μετά την ανακοίνωσή της κυβέρνησης για την κατασκευή του.
Το ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από χάλυβα ύψους 5 μέτρων που έχει υψωθεί κατά μήκος των συνόρων περιλαμβάνει και την κατασκευή νέων οδών επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του ποταμού, ενώ το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται και ο τεχνολογικός εξοπλισμός που θα περιλαμβάνει ντρόουν, θερμικές κάμερες και ρομπότ ανίχνευσης κινήσεων γνωστό ως roborder.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, πρόκειται για ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής επιτήρησης συνόρων που δημιουργήθηκε από επιστήμονες με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο ενός μεγάλου Ευρωπαϊκού προγράμματος που «τρέχει» από το 2015 και έχει στοιχίσει ήδη 3 δισ ευρώ.
Το roborder, είναι ένα αυτόματο σύστημα επιτήρησης συνόρων με τη χρήση μη επανδρωμένων ρομπότ. Όταν το σύστημα αντιληφθεί κάποια ύποπτη δραστηριότητα μεταφέρει την πληροφορία στο χειριστή, ο οποίος κατευθύνει με τη σειρά του τις επίγειες δυνάμεις στο σημείο.
Το ενδεχόμενο ενός νέου προσφυγικού κύματος από την Τουρκία μετά την ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, και την εργαλιοποίηση του προσφυγικού για μια ακόμη φορά από την κυβέρνηση Ερντογάν, αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από την ελληνική κυβέρνηση. Ενδεικτική είναι η άμεση σύγκλιση χθες του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, με θέμα την αξιολόγηση των εξελίξεων στο Αφγανιστάν.
Που αναμένεται να επεκταθεί ο «φράχτης»
Εκτός από τον συντονισμό για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις, που έχει αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, η κυβέρνηση εστιάζει και στην αποφυγή μια νέας μεταναστευτικής κρίσης που θα εξελιχθεί στα χερσαία σύνορα του Έβρου.
Για το λόγο αυτό μελετά το ενδεχόμενο επέκταση του μεταλλικού φράχτη και την κατασκευή νέων τμημάτων του, με Ευρωπαϊκά κυρίως κονδύλια, μεταξύ Διδυμοτείχου και Σουφλίου, αλλά και στην περιοχή του Τριγώνου Ορεστιάδας (Δίλοφος, Μαράσια, Ορμένιο).
Στόχος είναι να «κλείσουν οι τρύπες» εισόδου που παρατηρούνται στην επιτήρηση και αποτροπή, τις οποίες εκμεταλλεύονται οι διακινητές και κατευθύνουν από εκεί τους μετανάστες για να περάσουν τα σύνορα.
Θετικός στο ενδεχόμενο αυτό εμφανίζεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος έχει προχωρήσει ήδη στην πρόσληψη 400 νέων συνοριοφυλάκων, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από τον Νομό του Έβρου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!