Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι ισχύει για απολύσεις και αναστολή εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια: Η πρώτη που εμβολιάστηκε στην Ελλάδα
Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια: Η πρώτη που εμβολιάστηκε στην Ελλάδα / Πηγή: Intime

Χωρίς συγκεκριμένη χρονική διάρκεια θα νομοθετηθεί τελικά η αναστολή εργασίας ως ποινή για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, πιθανότατα με τροπολογία (ή με υπουργική απόφαση) τις επόμενες ώρες ή μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίμαχη ρύθμιση δεν θα προβλέπει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για την αναστολή της σύμβασης εργασίας τουλάχιστον των εργαζομένων που θεωρούνται μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή δεν υπάγονται στις διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Σε κάθε περίπτωση, ο εργαζόμενος είτε ανήκει στο Δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα θα στερείται τον μισθό του κατά την διάρκεια της αναστολής. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπάρχον δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας προβλέπει ήδη ως πειθαρχική ποινή - μεταξύ άλλων - την προσωρινή παύση από 3 έως 12 μήνες με πλήρη στέρηση αποδοχών για υπαλλήλους που υποπίπτουν σε πειθαρχικό παράπτωμα, δηλαδή σε παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος.

Αντικατάσταση των ανεμβολίαστων

Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και των υγειονομικών με ποινή την αναστολή εργασίας και την στέρηση μισθού για τους ανεμβολίαστους.

Ο εργαζόμενος θα αντικαθίσταται στο μεσοδιάστημα από άλλους εργαζομένους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οι προσλήψεις αναμένεται να γίνουν με διαδικασίες – εξπρές, ωστόσο ζητούμενο είναι ο χρονικός ορίζοντας των νέων προσλήψεων, πολύ περισσότερο αν η αναστολή των ανεμβολίαστων δεν έχει η ίδια συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Επαρκής ποινή η αναστολή

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως το μέτρο της αναστολής και της αποστέρησης μισθού είναι κατ' αρχήν μια επαρκής ποινή για να κινητροδοτήσει όσους φοβούνται το εμβόλιο, ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις τους και να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Σε κάθε περίπτωση η πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία αναμένεται να "χτιστεί" βήμα - βήμα με την κυβέρνηση να εκτιμά - ή να ελπίζει - πως οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι εν τελεί θα εμβολιαστούν σε μεγάλο ποσοστό.

Συνεπώς, σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η λέξη «απολύσεις» δεν θα συμπεριλαμβάνεται στην υπό τελική διαμόρφωση ρύθμιση.

Τα ερωτήματα στην πράξη

Παρόλα αυτά, το μεγάλο ερώτημα είναι προφανώς τι θα συμβαίνει στην πράξη με τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που θα επιμένουν να απέχουν από το εμβόλιο ενώ παραμένουν σε αναστολή σύμβασης και στερούνται του μισθού τους.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο δημόσιο τομέα, καθώς στον ιδιωτικό τομέα η απόλυση παραμένει επί της ουσίας αναιτιολόγητη και εφόσον λάβει χώρα ο φυσικός δικαστής θα κληθεί – εν τέλει – να κρίνει την νομιμότητά της.

Πειθαρχικές ποινές

Όπως μετέδωσε το OPEN και η Σοφία Φασουλάκη, για τις περιπτώσεις εργαζομένων δημοσίου δικαίου (δημόσιοι υπάλληλοι) το ενδιαφέρον εστιάζεται στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και στις πειθαρχικές ποινές που προβλέπει για παραπτώματα όπως η παράβαση καθήκοντος.

Δείτε βίντεο από το χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open:

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα και με τις τελευταίες αλλαγές που επήλθαν το 2015 στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, πλέον προβλέπεται ότι:

Πειθαρχικά παραπτώματα είναι μεταξύ άλλων:

  • κάθε παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος που προσδιορίζεται από τις υποχρεώσεις που επιβάλλουν στον υπάλληλο οι κείμενες διατάξεις, εντολές και οδηγίες. Το υπαλληλικό καθήκον σε καμία περίπτωση δεν επιβάλλει στον υπάλληλο πράξη ή παράλειψη που να αντίκειται προς τις διατάξεις του Συντάγματος και των νόμων,

Συνεπώς, εφόσον ο εμβολιασμός καταστεί υποχρέωση του υπαλλήλου με ειδική ρύθμιση όπως έχει προαναγγελθεί, τότε ο μη εμβολιασμός θα μπορούσε – κατά ερμηνείες νομικών – να συνιστά παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος.

Προσωρινή παύση 3 - 12 μήνες με στέρηση αποδοχών

Μεταξύ των πειθαρχικών ποινών που προβλέπονται για τους δημοσίους υπαλλήλους σε περίπτωση πειθαρχικού παραπτώματος είναι και:

  • η προσωρινή παύση από 3 έως 12 μήνες με πλήρη στέρηση των αποδοχών

Στον σχετικό νόμο προβλέπονται και άλλες πειθαρχικές ποινές, όπως:

  • η έγγραφη επίπληξη,
  • το πρόστιμο έως τις αποδοχές 12 μηνών,
  • η στέρηση του δικαιώματος για προαγωγή από ένα (1) έως πέντε (5) έτη

Τι ισχύει με την απόλυση

Πιο περίπλοκο είναι το θέμα της ποινής της οριστικής παύσης, η οποία μπορεί να επιβληθεί μόνο για συγκεκριμένα παραπτώματα στα οποία όμως συμπεριλαμβάνεται η έννοια της παράβασης καθήκοντος αλλά «κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς νόμους». Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν παραπέμπει για την οριστική παύση στην απλή παράβαση καθήκοντος που προσδιορίζεται από «τις υποχρεώσεις που επιβάλλουν στον υπάλληλο οι κείμενες διατάξεις, εντολές και οδηγίες».

Σε κάθε περίπτωση, για την επιβολή οποιασδήποτε πειθαρχικής ποινής σε υπάλληλο συνεκτιμώνται οι ιδιαιτέρες συνθήκες τέλεσης του παραπτώματος, η εν γένει προσωπικότητα του υπαλλήλου, καθώς και η υπηρεσιακή του εικόνα όπως προκύπτει από το προσωπικό του μητρώο και τηρείται η αρχή της αναλογικότητας.

Αυτό που επισημαίνουν ειδικοί στην «Η» είναι πως:

  1. Κατ' αρχήν, καθώς θα προβλεφθεί η ποινή της αναστολής της σύμβασης εργασίας και της στέρησης μισθού για τους αρνητές του εμβολίου, δεν φαίνεται πως μπορεί να επιβληθεί και δεύτερη ποινή, δηλαδή απόλυση – οριστική παύση για το ίδιο παράπτωμα
  2. Άλλη μερίδα νομικών υποστηρίζει πως το μέτρο της αναστολής και της προσωρινής παύσης μπορεί να θεωρηθεί ως διοικητικό μέτρο και κύρωση που εξυπηρετεί άλλους σκοπούς (π.χ. την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας) οπότε σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προκύψει συρροή και με την επιβολή αυστηρότερης πειθαρχικής ποινής.

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Δύο σχολές υπάρχουν και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

  1. Στη μια όχθη υπάρχει η "σχολή" που υποστηρίζει ότι ο εργοδότης δεν νομιμοποιείται να απολύσει τον εργαζόμενο ακόμη κι αν αυτός παραμένει επί μακρό χρονικό διάστημα σε αναστολή και συνεχίζει να αρνείται τον εμβολιασμό
  2. Στην αντίπερα όχθη, η άλλη "σχολή νομικών" υποστηρίζει πως εφόσον προκαλείται δυσλειτουργία στην επιχείρηση από την απουσία του εργαζόμενου χωρεί καταγγελία της σύμβασης, δηλαδή ο εργοδότης μπορεί να τον απολύσει. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουν προηγηθεί τα στάδια της αλλαγής καθηκόντων και της τηλεργασίας, εφόσον αυτό είναι δυνατό και ο εργοδότης οφείλει να έχει εξαντλήσει τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. 

Σε κάθε περίπτωση, η νομιμότητα ή όχι της απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα λόγω άρνησης του εμβολίου θα κριθεί στα δικαστήρια. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ