Ετοιμη να αρχίσει τις πρώτες παραδόσεις από τις αρχές του 2021 είναι η βρετανική πολυεθνική, τονίζει η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της AstraZeneca στην Ελλάδα και την Κύπρο, Έλενα Χουλιάρα, υπογραμμίζοντας ότι σημειώθηκαν μηδενικά περιστατικά σοβαρών λοιμώξεων ή νοσηλειών κατά τις δοκιμές του εμβολίου.
Από την έγκριση στη διάθεση του εμβολίου
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την έγκριση και τη διάθεση του εμβολίου στον πληθυσμό, η κυρία Χουλιάρα αναφέρει σε συνέντευξή της στο «Money Review» ότι «η ενδιάμεση ανάλυση έδειξε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό όσον αφορά την πρόληψη της νόσου COVID-19, και ότι προστατεύει έναντι της σοβαρής νόσησης και νοσηλείας». Υπογραμμίζει επίσης ότι η AstraZeneca έχει ήδη ξεκινήσει την υποβολή δεδομένων σε πολλές ρυθμιστικές Αρχές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και πως «ο χρόνος έγκρισης εναπόκειται στις ρυθμιστικές Αρχές. Οι αλυσίδες τροφοδοσίας της εταιρείας μας παγκοσμίως βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, έτοιμες να ξεκινήσουν γρήγορα την προμήθεια εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων, χωρίς κέρδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στις αρχές του 2021, ανάλογα με την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων».
Ο βαθμός αποτελεσματικότητας
Αναφορικά με τον βαθμό αποτελεσματικότητας του εμβολίου της AstraZeneca, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της AstraZeneca σημειώνει ότι «όταν το εμβόλιο δόθηκε σε δύο πλήρεις δόσεις είχε αποτελεσματικότητα 62,1%, ενώ στους συμμετέχοντες που έλαβαν αρχικά μισή δόση και μετά πλήρη δόση η αποτελεσματικότητα ήταν 90%». Για το ζήτημα της συμφωνίας που έχει συναφθεί μεταξύ AstraZeneca και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυρία Χουλιάρα επισημαίνει ότι θα διατεθούν έως 400 εκατομμύρια δόσεις, οι οποίες θα διανεμηθούν σε όλα τα κράτη-μέλη αναλογικά με τον πληθυσμό τους, ενώ οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στις αρχές του 2021, ανάλογα με την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων.
Οι προκλήσεις στην Ελλάδα
Τέλος, όσον αφορά τις προκλήσεις για τον κλάδο της βιομηχανίας φαρμάκων στη χώρα μας, σημειώνει πως οφείλονται στις χρόνιες παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι οποίες αναδείχθηκαν ακόμη περισσότερο λόγω της πανδημίας, ενώ τονίζει ότι σημαντική προτεραιότητα αποτελεί η ανάπτυξη και εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής, όπου το φάρμακο και η υγεία θα αποτελούν επένδυση κοινωνικής ευημερίας και οικονομικής ανάπτυξης, με πολλαπλά οφέλη για όλους.