Tην έντονη ανησυχία της κυβέρνησης και των υγειονομικών αρχών για τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, μετέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ανέφερε πως σήμερα Τρίτη 6 Ιουλίου, θα ανακοινωθούν πάνω από 1.500 κρούσματα.
Ο κ. Αρκουμανέας δήλωσε πως ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων ανέρχεται στα 27 έτη και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον συνωστισμό στα κέντρα διασκέδασης, λέγοντας πως πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων αφορούν νέους κάτω των 30 ετών.
Σύψας: Στα μέσα Αυγούστου αναμένεται το τέταρτο κύμα
Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και τη σταδιακή επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» μίλησε νωρίτερα στο MEGA ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.
«Πλέον βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέταρτο κύμα της πανδημίας» ανέφερε χαρακτηριστικά και ο κ. Σύψας. «Τέταρτο κύμα που οφείλεται στο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που γνωρίζουμε όλοι πλέον ως "Δέλτα" και αρχίζει να κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο.
Ήδη στην Ελλάδα έχουμε κρούσματα. Σύντομα θα καλύψει όλη την Ελλάδα, επομένως δεδομένου ότι έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι του λαού μας ανεμβολίαστο περιμένουμε να έρθει το επόμενο κύμα το οποίο πλησιάζει και το αναμένουμε γύρω στα μέσα Αυγούστου», υποστήριξε.
"Μέχρι στιγμής προσβάλλει νέους ανθρώπους, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι τα 27 έτη. Όσο περιορίζεται εκεί έχουμε λίγες νοσηλείες και τα νοσοκομεία δεν πιέζονται. Το πρόβλημα είναι όταν ο ιός περάσει σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν εμβολιαστεί κι εκεί θα πιεστεί το ΕΣΥ", τόνισε σημειώνοντας πως: "Είναι ήπια η μετάλλαξη μεν, λιγότερες πιθανότητες έχεις αν είσαι νέος άνθρωπος να μπεις στη μονάδα, αλλά δεν είναι μηδενικές και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε έναν νέο άνθρωπο. Αν χάσουμε ένα έφηβο θα είναι μια ανείπωτη τραγωδία".
Ερωτηθείς για τον εμβολιασμό και το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων, τόνισε ότι πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο και διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. "Αυτοί που είναι αρνητές και παρασύρονται από μηθεύματα και εκείνοι που το αναβάλουν. Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτή που πρέπει να επικεντρώσουμε. Τον Μάιο άρχισε να πέφτει η επιδημία, χαλαρώσαμε. Αυτό μαζί με την αρνητική δημοσιότητα των παρενεργειών συντέλεσαν να έχουμε αναβλητικότητα και διστακτικότητα. Η νέα πραγματικότητα, η μετάλλαξη πρέπει να μας κάνει να το ξανασκεφτούμε", τόνισε χαρακτηριστικά.
"Είναι φοβερά άδικο για έναν συμπολίτη μας να βρεθεί διασωληνωμένος ή στο νοσοκομείο ενώ μπορεί να κάνει το εμβόλιο. Να ξεπεράσουμε κάθε διστακτικότητα. Έχουν εμβολιαστεί 5 εκατ. Έλληνες. Ο καθένας από εμάς που θέλει να ζήσει τη ζωή του, πρέπει να πάει να εμβολιαστεί", τόνισε.
Σχολιάζοντας τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα, ανέφερε πως: "Η πανδημία έχει ανοδική πορεία, ενώ είχαμε κατέβει πολύ χαμηλά. Ο ιός διασπείρεται σιωπηλά και κάποια στιγμή όταν υπάρξει μεγάλη διασπορά θα δούμε το κύμα να έρχεται. Ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει, αλλά σε ποσοστό 10%. Επίσης ο εμβολιασμένος δεν θα νοσήσει βαριά. Υπάρχει ένα 20-30% ατόμων που κινδυνεύουν από τον ιό και δεν έχει εμβολιαστεί. Είναι τεράστια ανάγκη να εμβολιαστούν τα ευπαθή άτομα".
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!