Από χθες, 1η Ιουνίου, έχει τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19, καθιστώντας την Ελλάδα μία από τις πρώτες χώρες που ενεργοποιεί τη συγκεκριμένη υπηρεσία.
Σημειώνεται ότι στο εν λόγω πιστοποιητικό θα αναφέρεται είτε ο εμβολιασμός, είτε η νόσηση, είτε η διενέργεια διαγνωστικού τεστ (Rapid ή PCR) και ισχύει για όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Σκοπός του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID είναι να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ.
Οι πολίτες μπορούν να δουν την πλατφόρμα στην ιστοσελίδα eudcc.gov.gr και να προχωρήσουν στην έκδοσή του.
Βήμα - βήμα η διαδικασία
1. Kανετε «κλικ« στην διεύθυνση eudcc.gov.gr, όπου θα χρειαστείτε:
- τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
- τον ΑΜΚΑ σας
2. Στη συνέχεια επιλέγετε μία από τις εξής ενέργειες:
- Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 (Εμβολιασμός), αν έχετε ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού
- Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 (Νόσηση), αν έχετε νοσήσει και έχει καταχωριστεί το θετικό αποτέλεσμα
- Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 (Διαγνωστικός Έλεγχος), αν έχετε υποβληθεί εντός των τελευταίων 30 ημερών σε διαγνωστικό έλεγχο Rapid ή PCR και έχει καταχωριστεί το αρνητικό αποτέλεσμα
3. Θα σας εμφανιστεί μία επισκόπηση των στοιχείων σας
4. Στη συνέχεια συμπληρώνετε το ΑΜΚΑ σας και το αριθμό διαβατηρίου σας (αν χρειάζεται)
Πώς θα λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID;
Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα ισχύει σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν. Θα συμβάλει στη διασφάλιση της άρσης των ισχυόντων περιορισμών με συντονισμένο τρόπο, καθώς θα επιτρέπει στις αρχές κάθε χώρας να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.
Τι θα βεβαιώνει;
Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο:
- έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ ή
- έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή
- έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.
Σε ποιες περιπτώσεις θα εκδίδεται;
Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί να εκδοθεί:
- αν ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού του ή
- αν ο ενδιαφερόμενος έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test). Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί σε περισσότερους του ενός διαγνωστικούς ελέγχους, το πιστοποιητικό εκδίδεται με το αποτέλεσμα του πιο πρόσφατου ή
- αν ο ενδιαφερόμενος έχει νοσήσει κατά τους τελευταίους μήνες.
Σημειώνεται ότι κάθε κράτος έχει την ευχέρεια να προσδιορίζει τους παραπάνω χρόνους. Ως εκ τούτου, συνιστάται στους ταξιδιώτες να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές ώστε να γνωρίζουν αν το πιστοποιητικό τους βρίσκεται σε ισχύ.
Τι μορφή θα έχει, ποιος και πώς θα το εκδίδει;
Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID εκδίδεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να εκτυπωθεί. Φέρει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, ενώ το περιεχόμενό του αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά, ώστε να είναι έγκυρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αρχικά το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται μέσω του gov.gr και σε λίγες ημέρες θα είναι δυνατή η έκδοσή του μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Πώς θα ελέγχεται η γνησιότητά του;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια πύλη μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την ΕΕ. Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID δεν περνούν μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής.
Πότε τίθεται σε εφαρμογή;
Σύμφωνα με τις αποφάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα τεθεί σε εφαρμογή σε ενωσιακό επίπεδο την 1η Ιουλίου 2021. Η Ελλάδα είναι ήδη έτοιμη και στο μεσοδιάστημα θα μπορεί να εφαρμόζει το πιστοποιητικό σε συνεργασία με όσες ευρωπαϊκές χώρες είναι επίσης έτοιμες.
Η εφαρμογή του σημαίνει ότι χωρίς αυτό δεν μπορώ να μετακινηθώ;
Σκοπός του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID είναι να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ. Δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία, η οποία είναι θεμελιώδες δικαίωμα στην ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί επίσης να αποδεικνύει τα αποτελέσματα εξετάσεων, πράγμα που πολύ συχνά απαιτείται από τους ισχύοντες περιορισμούς για τη δημόσια υγεία.
Ποια προσωπικά μου δεδομένα θα περιλαμβάνει;
Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα περιέχει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/την εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.
Ποιες άλλες χώρες αφορά
Από τις 10 Μαΐου, 22 χώρες έχουν ήδη δοκιμάσει την πύλη με επιτυχία, ενώ ο κανονισμός θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου, σε όλα τα κράτη μέλη, τα οποία έχουν περάσει τις τεχνικές δοκιμές και είναι έτοιμα να εκδώσουν και να επαληθεύσουν πιστοποιητικά, μπορούν τώρα να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το σύστημα σε εθελοντική βάση.
Ηδη σήμερα, επτά κράτη μέλη - Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Κροατία και Πολωνία - αποφάσισαν να συνδεθούν στην πύλη και άρχισαν να εκδίδουν τα πρώτα πιστοποιητικά», ενώ επισημαίνεται ότι περισσότερες χώρες θα ενταχθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!