Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίδομα αναδοχής έως 1.200 ευρώ: Ξεκινούν οι αιτήσεις – Οι δικαιούχοι

παιδιά
Πηγή: Unsplash

Σήμερα Τετάρτη 25 Μαΐου στις 15.00 ξεκινά η κατάθεση αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος αναδοχής από 325 ευρώ ως 1.200 ευρώ για τους γονείς που θα γίνουν ανάδοχοι αλλά και για τους 494 σημερινούς αναδόχους στην νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα anynet.gr.

  • Από σήμερα (25/05) κιόλας ξεκινά η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε όλες τις οικογένειες αναδόχων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία ανοίγει σήμερα στις 3 το μεσημέρι, με πρώτη χορήγηση του επιδόματος την τελευταία εργάσιμη του Ιουνίου. Κάθε μήνα θα λαμβάνουν από 325 έως και 1.200 ευρώ αυτόματα και ψηφιακά. Και αυτό βέβαια δεν είναι μόνο για τους νέους αναδόχους. Εντάσσονται από αύριο και τους 494 σημερινοί ανάδοχοι οι οποίοι χρόνια περίμεναν μια οριζόντια ενίσχυση από το κράτος. 
  • Κατατίθεται νομοσχέδιο με το οποίο διευρύνονται τα ηλικιακά όρια για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. Από 30 έως 60 ετών που είναι σήμερα, η αναδοχή ανοίγει σε πολίτες νεότερους και γηραιότερους. Λαμβάνοντας υπ’οψιν την εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη οι ανάδοχοι πλέον μπορούν να είναι από 25 έως και 75 ετών.
  • Δημιουργείται το paidi.gov.gr, η πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα του Κράτους που θα συγκεντρώνει όλη την πληροφορία που αφορά στο παιδί. Σε αυτή θα δίνονται απαντήσεις για τις παροχές του Κράτους, τις οικονομικές ενισχύσεις, τις υπηρεσίες, τις συγκεκριμένες δράσεις, τις δομές, θα φιλοξενούνται διαβουλεύσεις και βέβαια θα παρέχεται ενημέρωση και για την αναδοχή.

Εκστρατεία ενημέρωσης για την αναδοχή

H υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στην εκδήλωση με βασικό μήνυμα «'Αλλαξε τη ζωή ενός παιδιού-Γίνε Ανάδοχος», την οποία διοργάνωσε το Yπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα., έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη UNICEF, «με την οποία ξεκινάμε μαζί την εκστρατεία ενημέρωσης και συνεργαζόμαστε στενά για τη συνολική αναμόρφωση του θεσμού της αναδοχής», αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «που στηρίζει πάντα και ενεργά τη χώρα, εντάσσοντάς μας στο πρόγραμμα Child Guarantee της ΕΕ και χρηματοδοτώντας τις δράσεις μας» δήλωσε η υφυπουργός.

Μεταξύ άλλων, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και σε όσα έχουν ήδη υλοποιηθεί για το θεσμό της αναδοχής, λέγοντας τα εξής:

«Τη σχέση αυτή την έχουμε ήδη υποστηρίξει με μια σειρά από οριζόντια μέτρα, που λάβαμε το 2020.

Συγκεκριμένα:

- Καταγράψαμε για πρώτη φορά τα παιδιά που φιλοξενούνται στις 82 δομές της χώρας, έχοντας μια πλήρη και καθαρή εικόνα για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

- Δημιουργήσαμε μία μεγάλη δεξαμενή "ειδικών", ώστε να προχωρά ταχύτατα η κοινωνική έρευνα για την καταλληλόλητα των υποψήφιων γονέων.

- Δημιουργήσαμε μια διαδικασία η οποία λειτουργεί βήμα-βήμα και προετοιμάζει με εκπαιδευτικά μαθήματα τους υποψήφιους γονείς και, κυρίως, την ξεκινήσαμε, αλλά και την συνεχίζουμε αδιαλείπτως μέσα στην πανδημία και τις πρακτικές της δυσκολίες.

- Μειώσαμε δραματικά τον απαιτούμενο χρόνο σε μόλις οκτώ μήνες για την αναδοχή, από τη στιγμή που ο πολίτης καταθέτει την αίτησή του μέχρι την ένταξή της στο Εθνικό Μητρώο.

- Εξασφαλίσαμε ότι η σύνδεση υποψήφιου γονέα και παιδιού γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, με ασφάλεια και με διαφάνεια. Μετά την έναρξη του νέου συστήματος υιοθεσιών-αναδοχών πέρσι τον Ιούλιο - μέσα σε 8 μήνες - 700 σχεδόν παιδιά βγήκαν από τα ιδρύματα και βρήκαν τη δική τους οικογένεια».

Η υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι η αναδοχή διαφέρει από την υιοθεσία. Όπως ανέφερε, «στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα παιδιά ζουν σε ιδρύματα, όχι γιατί εγκαταλείφθηκαν λίγες μέρες μετά τη γέννα σε νοσοκομεία ή γιατί οι γονείς τους τα άφησαν και εξαφανίστηκαν. Τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν σε ιδρύματα, γιατί χρειάστηκε να απομακρυνθούν από την οικογένειά τους, λόγω κακοποιητικών και άλλων παραβατικών συμπεριφορών του ενός ή και των δύο γονιών τους.

Η αναδοχή απευθύνεται ακριβώς σε αυτά τα παιδιά. Απευθύνεται σε παιδιά που ζουν σε ιδρύματα, αλλά έχουν οικογένεια και πολλές φορές έχουν - και το θέλουμε - επαφή με τη βιολογική οικογένειά τους. Γι' αυτά τα παιδιά η αναδοχή εξασφαλίζει φροντίδα και στήριξη. Φροντίδα και στήριξη όμως μέσα σε μια οικογένεια. Και αυτό είτε έως ότου - και εάν - οι συνθήκες επιτρέψουν την επιστροφή τους στη βιολογική τους οικογένεια είτε μπορεί και μόνιμα, εάν υπάρξει δικαστική απόφαση για αφαίρεση της γονικής μέριμνας από τη βιολογική τους οικογένεια.

Με δύο λόγια και σε αντίθεση με την υιοθεσία, η αναδοχή έχει καταρχήν προσωρινό χαρακτήρα. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή ακριβώς η προσωρινότητα προξενεί και την επιφύλαξη, την αγωνία, το φόβο όσων συμπολιτών μας επιθυμούν να ανοίξουν το σπίτι και την αγκαλιά τους σε ένα παιδί. Γνωρίζω όμως και πόσο σημαντική είναι η αναδοχή για τα ίδια τα παιδιά που μεγαλώνουν μακριά από οικογένεια» τόνισε η κ. Μιχαηλίδου.

Όπως είπε, «σήμερα, 1.569 παιδιά μεγαλώνουν σε κλειστές δομές παιδικής προστασίας. Από αυτά τα παιδιά, μόλις τα 74 προορίζονται για υιοθεσία (4,7%). Στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα παιδιά αυτά είναι άνω των 6 ετών.

Η εικόνα των παιδιών για αναδοχή είναι εντελώς διαφορετική: 641 παιδιά όλων των ηλικιών πληρούν σήμερα τις προϋποθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι η αναδοχή είναι η λύση για πάνω από το 40% των παιδιών που μεγαλώνουν σε ιδρύματα. Αυτό, όμως, προϋποθέτει και τις αντίστοιχες αιτήσεις αναδοχής.

Από τις 984 αιτήσεις, που έχουμε στο Εθνικό Μητρώο, οι 966 είναι για υιοθεσία και μόλις οι 18 για αναδοχή, δηλαδή το 1,8%. Αυτή η ασυμμετρία στερεί από εκατοντάδες παιδιά το διαβατήριο εξόδου από το ίδρυμα, αλλά και από εκατοντάδες συμπολίτες μας τη δυνατότητα να προσφέρουν άμεσα σε αυτά τα παιδιά αγάπη και φροντίδα.

Η λύση δεν είναι απλή, γιατί απαιτεί υπεύθυνη ενημέρωση και αλλαγή της εικόνας που έχουμε για την αναδοχή. Θα το πω απλά: ο ανάδοχος γονέας είναι πάνω απ' όλα γονέας. Είναι ένας άνθρωπος με περίσσευμα ψυχής που αισθάνεται την ανάγκη της προσφοράς απέναντι σε ένα παιδί. Είναι ο άνθρωπος που βγάζει ένα παιδί από τη δομή και το φέρνει στην κοινωνία» υπογράμμισε η υφυπουργός Εργασίας.

Τόνισε δε ότι κανένα παιδί δεν πρέπει να μεγαλώνει σε ίδρυμα και όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην οικογενειακή φροντίδα και είναι ευθύνη της Πολιτείας, «ευθύνη μας, να τους την εξασφαλίσουμε». «Όπως κάθε μεταρρύθμιση, έτσι και αυτή της παιδικής προστασίας, απαιτεί μέθοδο, επιμονή και χρόνο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ