Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της UNESCO σχετικά με τις γυναίκες στην επιστήμη, ενώ ο αριθμός των γυναικών που ακολουθούν επαγγελματική σταδιοδρομία στην επιστήμη αυξάνεται, αγγίζοντας το 33% των παγκόσμιων ερευνητών, η πρόοδος είναι ακόμη πολύ αργή, ιδίως στις Φυσικές Επιστήμες, τα Μαθηματικά, την Πληροφορική και τη Μηχανολογία. Μόνο το 28% των αποφοίτων μηχανικών και το 40% των αποφοίτων πληροφορικής είναι γυναίκες.
Εκτός από θέμα ισότητας, πρόκειται και για παγκόσμιο κοινωνικό ζήτημα, ιδίως δεδομένου ότι η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, γνωστή και ως "Επανάσταση 4.0", θα καθοδηγείται από αυτούς τους επιστημονικούς τομείς - συγκεκριμένα εκείνους όπου οι γυναίκες απουσιάζουν περισσότερο. Βλέπουμε ήδη τις επικίνδυνες προκαταλήψεις που προκαλούνται από αυτήν την έλλειψη συμπερίληψης: στην τεχνητή νοημοσύνη, όπου οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις το 22% όσων εργάζονται στον τομέα αυτό, οι αλγόριθμοι συχνά οδηγούν σε μηχανισμούς διακρίσεων. Μια άλλη ανησυχητική προοπτική είναι η υπερβολική εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις εργασίας καταδικασμένες σε απαξίωση: έως το 2050 το ήμισυ όλων των θέσεων εργασίας που υπάρχουν στον κόσμο σήμερα, θα εξαφανιστούν, επηρεάζοντας σε μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας το να ενεργήσουμε υπέρ μιας πιο περιεκτικής έρευνας και να ενθαρρύνουμε τα νεαρά κορίτσια να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στην επιστήμη.
Ο Κόσμος χρειάζεται την Επιστήμη και η Επιστήμη χρειάζεται Γυναίκες – είναι μια αλήθεια πιο δυνατή από ποτέ. Για αυτό και η L'Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO διέκριναν την ανάγκη σε αυτή τη μεγάλη γιορτή για την Επιστήμη να είναι καλεσμένοι φέτος όλοι οι πολίτες της χώρας. Ετσι λοιπόν, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, η Τελετή Βράβευσης των ελληνικών βραβείων L’Oréal - UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη μεταδόθηκε διαδικτυακά από το χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και θα μπορούν να την παρακολοηθήσουν όλοι όσοι το επιθυμούν μέχρι και τις 25 Απριλίου στην πλατφόρμα www.womeninscience2021.gr
Οι 3 Ελληνίδες ερευνήτριες που τιμήθηκαν φέτος για το σημαντικό ερευνητικό τους έργο, αλλά και για τη συνεισφορά και την αφοσίωσή τους στην επιστήμη είναι οι εξής:
Η Δρ Μαρία Πετροπούλου, Επίκουρη καθηγήτρια στον τομέα της Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, του τμήματος Φυσικής τους Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία βραβεύτηκε για την έρευνα της «Κατανοώντας τους Ισχυρότερους Επιταχυντές του Σύμπαντος».
Η Δρ Αναστασία-Γεωργία Πίππα, Επίκουρη καθηγήτρια στον τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία βραβεύτηκε για την έρευνα της στον «Σχεδιασμό και ανάπτυξη συστημάτων μεταφοράς φαρμάκων και νανοφαρμάκων για ελεγχόμενη αποδέσμευση και στόχευση».
Η Δρ Μιχαέλα Φίλιου, Επίκουρη καθηγήτρια Βιοχημείας στο τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο Τμήμα Βιοϊατρικών Ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, η οποία βραβεύτηκε για την έρευνα της «Διερευνώντας νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για νευροψυχιατρικές διαταραχές».
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα τόνισε : «O θεσμός των Βραβείων για τις «Γυναίκες στην Επιστήμη» αποτελεί ορόσημο διεθνούς επιστημονικής αριστείας, αλλά και κίνητρο για την συνέχιση του σημαντικού ερευνητικού έργου των γυναικών. Είμαστε όλοι ιδιαίτερα υπερήφανοι για τις κυρίες, που βραβεύουμε σήμερα, καθώς δίνουν δύναμη στον κόσμο με την παρουσία και τη δράση τους, ειδικά τώρα, που η χώρα μας την έχει τόση ανάγκη. Οι γυναίκες αυτές αποτελούν φωτεινά πρότυπα και φάρους για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».
Ο Γενικός Διευθυντής της L'Oréal Hellas, Alex Davison δήλωσε : «Σε μια περίοδο που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις άνευ προηγούμενου προσκλήσεις της πανδημίας, ο ρόλος της επιστήμης στη μάχη για την αντιμετώπιση των μεγάλων προσκλήσεων του κόσμου είναι πιο κρίσιμος από ποτέ. Είμαστε υπερήφανοι που για 11η φορά βραβεύσαμε τρεις νέες σπουδαίες νέες ερευνήτριες, που με τη σειρά τους θα ενταχθούν στην ομάδα των 32 εξαιρετικών Ελληνίδων βραβευμένων του εθνικού θεσμού. Όλες μαζί αποτελούν πηγή έμπνευσης για τις νεώτερες γενιές, ώστε όλο και περισσότερες γυναίκες να ξεχωρίσουν στους κλάδους των επιστημών».
Η Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της L'Oréal Hellas, Αλεξία Μπρη υπογράμμισε: «Όσο η ανισότητα των φύλων παραμένει στην επιστήμη, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Για αυτό και είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε απρόσκωπτα να στηρίζουμε τις γυναίκες ερευνήτριες στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν ισότιμη θέση στο χώρο των επιστημών. Η ίση εκπροσώπηση στις επιστήμες είναι σήμερα πιο απαραίτητη από πότε. Γιατί ο Κόσμος Χρειάζεται την Επιστήμη και η Επιστήμη Χρειάζεται Γυναίκες».
Τα Ελληνικά Βραβεία εντάσσονται στο Διεθνές Πρόγραμμα L’Oréal - UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, το όποιο αναγνωρίζει και υποστηρίζει διεθνώς γυναίκες επιστήμονες, σε κάθε βήμα της σταδιοδρομίας τους. Θεσμοθετήθηκαν το 2006 και η φετινή βράβευση αυξάνει σε 32 τον συνολικό αριθμό γυναικών επιστημόνων που έχουν τιμηθεί από το θεσμό αυτό στη χώρα μας. Εκτός από ηθική επιβράβευση, τα βραβεία ενθαρρύνουν τις νέες Ελληνίδες επιστήμονες να συνεχίσουν το πολλά υποσχόμενο ερευνητικό τους έργο στη χώρα μας, καθώς συνοδεύονται από χρηματική ενίσχυση αξίας 10,000 ευρώ. Σε μια εποχή όπου οι γυναίκες επιστήμονες συνεχίζουν να υπό-εκπροσωπούνται, είναι ζωτικής σημασίας να τους δοθούν τα απαραίτητα εφόδια και οι πόροι που θα τις καταστήσουν εξίσου ανταγωνιστικές στην επιστημονική κοινότητα.