Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τζανάκης: Χίμαιρα η πρόταση Μπάιντεν για άρση της πατέντας εμβολίων

Πηγή: Eurokinisi

Τις δυσκολίες που προκύπτουν από την πρόταση Μπάιντεν για την  άρση της πατέντας των εμβολίων υπογραμμίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, εξηγώντας ότι «είναι μια χίμαιρα να πιστεύουμε ότι παίρνουμε οποιαδήποτε συνταγή για να φτιάξουμε κάτι και να το καταφέρουμε».

Ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε πως χρειάζονται τουλάχιστον 1 με 2 χρόνια σε προηγμένες χώρες για να στηθεί ένα τέτοιο εργοστάσιο ώστε να μπορέσει να παράξει συγκεκριμένες και ικανές ποσότητες, προκειμένου να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση, ή την ζήτηση μιας μεγάλης χώρας. 

Επομένως, οι δύο παράγοντες που προκύπτουν, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη είναι, ο νόμιμος τρόπος που θα μπορούσε να παραχωρηθεί η πατέντα και η γραμμή παραγωγής που θα μπορούσε να δημιουργηθεί, ώστε να καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες. 

Ωστόσο, επεσήμανε ότι απαραίτητο είναι να παραχθούν μεγάλες ποσότητες εμβολίων και με την βοήθεια των πλουσιότερων χωρών να διαχυθούν στις φτωχότερες. 

«Αλλά για να γίνουν στις φτωχότερες χώρες εμβόλια περνάμε σε ένα άλλο επίπεδο και δεν ξέρω πόσο εύκολα είναι να γίνει κι όλο αυτό», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «δεν παίρνουμε μια πατέντα και τελειώσαμε. Το θέμα είναι πολύ δύσκολο και με τα logistics που έχουνε τα σύγχρονα εμβόλια, όπως καταψύκτες στο -80, όταν πάμε σε μια υποσαχάριο χώρα η οποία έχει μηδαμινή υγειονομική και κρατική οργάνωση καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι αυτό». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι χρειάζεται μια οργάνωση εμβολιαστικού προγραμματισμού.

Επίσης, ο κ Τζανάκης, αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της AstraZeneca σε σχέση με τις εγκύους, λέγοντας ότι μια γυναίκα που επιθυμεί άμεσα μια εγκυμοσύνη,  καλό θα ήταν να το συζητήσει με τον γυναικολόγο της. Εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή για τις εγκύους, εκτός από την περίπτωση της AstraZeneca, για την οποία, όπως είπε, δεν υπάρχουν ικανά κλινικά δεδομένα. 

«Το θέμα δεν είναι ότι θα κάνει κακό. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα ώστε να μπορεί ένας πιστοποιητικός οργανισμός φαρμάκων μιας χώρας ή της Ευρώπης να δώσει την άδεια ώστε να χρησιμοποιηθεί ή την συμβουλή για εμβολιασμό των εγκύων ή όσων πρόκειται να μείνουν έγκυες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ