Η απαγόρευση μετακίνησης στα χωριά για τις ημέρες του Πάσχα οδηγεί τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων -και δη της Αθήνας- στη λύση των κοντινών ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων κατοικιών, κυρίως μέσω Airbnb, με τις πληρότητες να είναι αυξημένες και να ξεπερνούν σε ορισμένες περιοχές ακόμα και το 90%.
Αττική: Αυξημένες πληρότητες σε ξενοδοχεία, Airbnb
Για παράδειγμα, στα μεγάλα παραθαλάσσια ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Αττικής οι κρατήσεις είναι σημαντικές για την περίοδο από τη Μεγάλη Πέμπτη έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, ενώ ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση υπάρχει για πολυτελείς κατοικίες στις παραθαλάσσιες περιοχές του Λεκανοπεδίου, σε Ωρωπό, Σούνιο, Πόρτο Ράφτη, Βραυρώνα, Κινέτα, Παλαιά Φώκαια, Λούτσα και Λαύριο.
Τα διαμερίσματα ή/και τις αυτοτελείς κατοικίες επιλέγουν κυρίως οικογένειες με παιδιά που θα μπορούν να απομονωθούν σε ένα φιλικό περιβάλλον μέσα στη φύση, πλησίον της θάλασσας, ενώ παράλληλα να μπορούν να μαγειρέψουν τα παραδοσιακά εδέσματα.
«Τα παραθαλάσσια προάστια του νομού Αττικής αποτελούν πλέον για πολλούς από τους συμπολίτες μας το μήλον της Έριδος για το τριήμερο του Πάσχα, τη μόνη λύση τη δεδομένη στιγμή για απόδραση από την καθημερινότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της E-Real Estates, Θέμης Μπάκας. Προ πανδημίας, τα προάστια του νομού επέλεγαν κυρίως εκείνοι που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπορούσαν να επιλέξουν μακρινότερους προορισμούς. Μάλιστα τα επέλεγαν για 2-3 ημέρες ή/και για μόνο μία διανυκτέρευση σε αυτοτελή διαμερίσματα, με κόστος που κυμαινόταν από 30 έως 40 ευρώ ανά βραδιά.
Υπόλοιπη Ελλάδα
Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, στην επικράτεια και κυρίως σε Ναύπακτο, Μονεμβασιά, Λεωνίδιο και Μετέωρα, οι τιμές είναι μειωμένες σε σχέση με το 2019. «Θεωρούμε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη Περιφέρεια, γνωρίζοντας ότι δεν επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, δεν θα είχαν την κινητικότητα και την πληρότητα του παρελθόντος, διότι το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιωτών διαχρονικά προερχόταν από τους Αθηναίους ή/και από όμορες Περιφέρειες», προσθέτει. Με γνώμονα τα σημερινά δεδομένα και με στόχο να προσελκύσουν τους κατοίκους της περιφέρειάς τους που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν μια «εκδρομή» λίγων ημερών εν μέσω των ημερών του Πάσχα, μείωσαν τις ζητούμενες τιμές με στόχο τις υψηλές πληρότητες.
Πληρότητες
- Μέτσοβο: 79%
- Λεωνίδιο: 93%
- Καμένα Βούρλα: 90%
- Άγιος Κωνσταντίνος: 75%
- Θεολόγος: 92%
- Πήλιο: 90%
- Μετέωρα: 87%
- Μονεμβασιά: 89%
- Ναύπακτος: 94%
Η ιδιαίτερη περίπτωση της Θεσσαλονίκης
Η Θεσσαλονίκη αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς όσοι από τους κατοίκους διαθέτουν εξοχικά, αυτά βρίσκονται σε... άλλο νομό, τον νομό Χαλκιδικής, και ως εκ τούτου απαγορεύεται η μετακίνησή τους σε αυτά. Οι μοναδικές επιλογές για Πάσχα... παρά θίν' αλός είναι στην Ασπροβάλτα, στα Βρασνά και στον Σταυρό στα ανατολικά, όπως και σε Νέα Μηχανιώνα, Επανομή κ.λπ. στα νότια της συμπρωτεύουσας. Ωστόσο, αυτές οι περιοχές δεν διαθέτουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, παρά μόνο ενοικιαζόμενες κατοικίες, οι οποίες φαίνεται πως δεν παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση -όπως τουλάχιστον καταδεικνύει μια «βόλτα» στις ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!