Μόλις 1 στους 100.000 αφορούν τα περιστατικά των θρομβώσεων που φέρονται να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης στην Ακαδημία Αθηνών με θέμα: «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας».
Στη συνέχεια ο καθηγητής εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα εμβόλια στον ανθρώπινο οργανισμό. «Τα εμβόλια δεν έχουν ζωντανό ιό, παρά διδάσκουν την άμυνα μας πώς να τον σκοτώσει. Οδηγούν επίσης, σε σημαντική μείωση των επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου και των θανάτων που αποδίδονται σε αυτή».
Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στο παράδειγμα του Ισραήλ, σημειώνοντας πως στη γειτονική χώρα εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 5 εκατ. άνθρωποι, με αποτέλεσμα η υγειονομική κρίση να περιοριστεί, «η πανδημία παραμένει ελεγχόμενη», συμπλήρωσε.
Συνολικά, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι επιστήμονες εξακολουθούν να έχουν σημαντικές αβεβαιότητες σε σχέση με την επιδημιολογία της νόσου, για τη θεραπευτική αντιμετώπισή της αλλά και για τον ίδιο τον ιό, με τους ειδικούς να ερευνούν την εποχικότητά του, τις μεταλλάξεις κ.ο.κ., συμπλήρωσε κατά την ομιλία του.
Εξάλλου, η πρόσφατη έρευνα του ΠΟΥ για την προέλευση του κορονοϊού, δεν την προσδιόρισε με ακρίβεια, είπε ο καθηγητής, ο οποίος μίλησε για τον μέχρι τώρα γνωστό «κρίκο», τις νυχτερίδες ή τους παγκολίνους, από όπου και ο ιός έφτασε στον άνθρωπο. Ουσιαστικά αγνοείται το ζώο που αποτέλεσε τον ενδιάμεσο ξενιστή, όπου ο ιός εξελίχθηκε ώστε να μπορέσει να προσβάλλει και εμάς.
Ηλικίες 20 έως 50 ετών
Σύμφωνα με τον καθηγητή ο κορονοϊός το τελευταίο διάστημα προσβάλει τις ηλικίες 20 έως 50 ετών ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 είχε προσβληθεί περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας –όπως προκύπτει από την επιδημιολογική μελέτη του καθηγητή επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Λάρισας Χρ. Χατζηχριστοδούλου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!