Νέα
  • ΓΔ: 1557.83 +0.86%
  • Τζίρος: 124,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμοί: Σε κοντέινερ δεκάδες οικογένειες σε Τύρναβο και Αρκαλοχώρι 4 χρόνια μετά τα φονικά Ρίχτερ

damasi

Σε κοντέινερ εξακολουθούν να ζουν δεκάδες οικογένειες σε Τύρναβο και Αρκαλοχώρι, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τους καταστροφικούς σεισμούς των 6 και 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αντίστοιχα, που έπληξαν τους νομούς Λαρίσης και Ηρακλείου το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός στον Τύρναβο σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της 3ης Μαρτίου 2021 και στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο. Στο Αρκαλοχώρι, η ισχυρή σεισμική δόνηση - που επίσης στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο - καταγράφηκε στις 9:17 το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 2021. 

Μιλώντας στην «Η» με φόντο τον εν εξελίξει «χορό» των Ρίχτερ στη Σαντορίνη, την Αμοργό και άλλα νησιά των Κυκλάδων, οι δήμαρχοι των δύο σεισμόπληκτων περιοχών μετέφεραν την απόγνωση των ανθρώπων που έχασαν τα σπίτια τους για τον γραφειοκρατικό κυκεώνα στον οποίον – όπως καταγγέλλουν – έχουν εγκλωβιστεί, με αποτέλεσμα σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τους καταστροφικούς σεισμούς να μην έχουν καταφέρει να στήσουν ξανά τη ζωή τους.

Στα κοντέινερ

«Στην περιοχή μας 60 οικογένειες ζουν ακόμα σε κοντέινερ» λέει στην «Η» ο δήμαρχος Τυρνάβου Αστέριος Τσικριτσής, τονίζοντας ότι αφότου έσβησαν τα φώτα της δημοσιότητας οι σεισμόπληκτοι σταδιακά ξεχάστηκαν. Ο ίδιος εξηγεί ότι τα περισσότερα κοντέινερ βρίσκονται στο Δαμάσι, ενώ σε πρόχειρες κατασκευές στεγάζονται οικογένειες και από τα Πλατανούλια καθώς και από άλλα χωριά του Τυρνάβου και της Ελασσόνας. «Οι άνθρωποι αυτοί ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Μου είχε στείλει γράμμα ένα παιδάκι σεισμόπληκτης οικογένειας ζητώντας μου να βοηθήσω ώστε να πάει ξανά πίσω στο σπίτι του για να μπορεί να παίζει. Γιατί τα παιδιά δεν έχουν χώρο να παίξουν, οι άνθρωποι ζουν ο ένας πάνω στον άλλον», τονίζει ο κ. Τσικριτσής.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου. Όπως λέει στην «Η» ο δήμαρχος Μίνωος – Παιδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το σεισμό 160 οικογένειες εξακολουθούν να ζουν σε οικίσκους «και άλλες τόσες περίπου σε “κίτρινα” ή και “κόκκινα” σπίτια». Πολλοί μάλιστα έχουν νοικιάσει διαμερίσματα ή φιλοξενούνται σε φιλικές ή συγγενικές οικογένειες, ενώ ορισμένοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή αναζητώντας στέγη στο Ηράκλειο, αφού δεν υπάρχουν αρκετά ακίνητα διαθέσιμα προς ενοικίαση.

Γραφειοκρατία και οικονομική δυσπραγία

Οι δήμαρχοι των δύο πληγεισών περιοχών αποδίδουν τη δραματική καθυστέρηση στην αποκατάσταση των σεισμόπληκτων σε γραφειοκρατικά εμπόδια, αλλά και στην οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.

«Η διαδικασία κολλάει στη χαρτούρα, αλλά και στο ότι πολλοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκαταστήσουν τα σπίτια τους» λέει ο δήμαρχος Τυρνάβου. Εξηγεί ότι η κρατική επιδότηση – που προβλεπόταν να καλύψει το 80% των εξόδων για την ανακατασκευή των οικιών – έχει προϋπολογίσει το κόστος στα 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όμως οι ανατιμήσεις που μεσολάβησαν από το 2021 έχουν οδηγήσει τα έξοδα – όπως υπολογίζει – στα 1.600 ευρώ ανά τ.μ., με τους ιδιοκτήτες να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τη διαφορά.

Έπειτα, όπως τονίζει, οι τράπεζες - που βάσει των κυβερνητικών εξαγγελιών μετά την καταστροφή, θα κάλυπταν το υπόλοιπο 20% με άτοκα δάνεια – δεν χρηματοδοτούν τους σεισμόπληκτους. «Δυστυχώς οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια, ούτε άτοκα ούτε έντοκα, γιατί κρίνουν ότι οι κάτοικοι δεν πληρούν τα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια» λέει ο κ. Τσικριτσής, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι η όλη διαδικασία για την υποβολή των φακέλων δεν γίνεται ηλεκτρονικά αλλά με φυσική παρουσία των κατοίκων στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στο Αρκαλοχώρι, κατά τον Βασίλη Κεγκέρογλου, βασικότερο πρόβλημα για τους κατοίκους είναι η γραφειοκρατία. «Οι προκαταβολές μετά τον σεισμό μπήκαν γρήγορα, αλλά σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά η αδειοδότηση για την επισκευή των κτηρίων “σέρνεται”, ιδιαίτερα για τα “κίτρινα” σπίτια» σημειώνει, προσθέτοντας ότι στις αρμόδιες αρχές έχουν υποβληθεί 3.000 φάκελοι όμως έχουν εκδοθεί μόνο 220 άδειες, μέσα σε 3,5 χρόνια. 

«Η αποκατάσταση κολλάει για δύο λόγους», λέει ο δήμαρχος Μίνωος – Πεδιάδος. «Αφενός επειδή δεν αλλάζει η διαδικασία προκειμένου να απλουστευτεί, αφετέρου επειδή δεν στελεχώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες». Όπως εξηγεί, το βάρος του ελέγχου των χιλιάδων φακέλων που έχουν κατατεθεί βαραίνει τους μόλις 17 μηχανικούς των αρμόδιων υπηρεσιών. «Αν η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει την ίδια διαδικασία, πρέπει να προσλάβει τουλάχιστον 200 μηχανικούς», λέει ο Κεγκέρογλου. «Θα μπορούσε ωστόσο να αναθέσει το έργο σε ιδιώτες μηχανικούς – μέλη του ΤΕΕ, προκειμένου να διεκπεραιώσουν γρήγορα τον έλεγχο των φακέλων και την αυτοψία, υπό την επίβλεψη των μηχανικών του Δημοσίου».

Τονίζει δε ότι η άμεση αποκατάσταση των πληγέντων, εκτός από την ανακούφιση που θα πρόσφερε στους ανθρώπους, θα συνεισέφερε και στον προϋπολογισμό του τοπικού και κεντρικού κράτους καθώς θα έπαυαν οι απαλλαγές από δημοτικά τέλη και ΕΝΦΙΑ.

Οι υποδομές

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τους σεισμούς σε Τύρναβο και Αρκαλοχώρι σε κοντέινερ εξακολουθούν να στεγάζονται, εκτός από δεκάδες οικογένειες, και πολλές σχολικές μονάδες.

Στην περιοχή του Τυρνάβου, με εξαίρεση το σχολείο του Δαμασίου που αποκαταστάθηκε από ιδιωτική εταιρεία στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, τα σχολεία των χωριών Πλατανούλια και Δένδρα εξακολουθούν να στεγάζονται σε οικίσκους.

Σε κοντέινερ στεγάζονται και πολλά σχολεία στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου ενώ, σε επίπεδο υποδομών, σοβαρά προβλήματα εξακολουθούν να καταγράφονται στο οδικό δίκτυο της περιοχής το οποίο υπέστη σοβαρότατες ζημιές από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Παραπαίει η τοπική οικονομία

Με εκατοντάδες ανθρώπους σε κοντέινερ, τις υποδομές σε κακή κατάσταση και τα οικονομικά προβλήματα να σωρεύονται, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής τόσο του Τυρνάβου όσο και του Αρκαλοχωρίου βρίσκονται αντιμέτωποι με μια δύσκολη καθημερινότητα και ένα αβέβαιο μέλλον.

Οι σεισμόπληκτοι της Θεσσαλίας άλλωστε, πριν προλάβουν να επουλώσουν τις πληγές από τις καταστροφές που προκάλεσε ο Εγκέλαδος, κλήθηκαν να αναμετρηθούν με τη σαρωτική πλημμύρα που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ντάνιελ» αλλά και με το πρόσφατο οικονομικό πλήγμα από την πανώλη των αιγοπροβάτων.

→ Διαβάστε επίσης: Σαντορίνη – σεισμοί: «Καμπανάκι» για την υπερδόμηση στην Καλντέρα - Γιατί δόθηκε εντολή να αδειάσουν οι πισίνες

«Το Δαμάσι και άλλα χωριά του δήμου Τυρνάβου είναι και σεισμόπληκτα και πλημμυρόπληκτα», λέει ο Αστέριος Τσικριτσής. «Οι άνθρωποι έχουν χτυπηθεί από απανωτά ακραία φαινόμενα και έχουν χάσει τα πάντα. Η τοπική οικονομία, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό από την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή έχει κλονιστεί. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», τονίζει. «Τα χτυπήματα είναι απανωτά».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τυρνάβου, η δύσκολη οικονομική κατάσταση αποτυπώνεται στην αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ζητούν συνδρομή από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και άλλες αντίστοιχες δομές. Αυξημένος εξάλλου είναι και ο αριθμός των ανθρώπων που στρέφονται στα συσσίτια για να εξασφαλίσουν την τροφή τους, ενώ αρκετές οικογένειες έχουν εγκαταλείψει την περιοχή για το αστικό κέντρο της Λάρισας.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Αρκαλοχώρι. «Μετά τον σεισμό η τοπική οικονομία γονάτισε», λέει ο Βασίλειος Κεγκέρογλου. «Επιχειρήσεις μετακόμισαν και δραστηριότητες απομακρύνθηκαν – και δεν επανήλθαν παρά σε πολύ μικρό ποσοστό. Η τοπική κοινωνία, που είχε ήδη πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, αποσαρθρώθηκε

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ