Σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία χαρακτηρίζεται «ασθενής», σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες -στη 01:54- στον θαλάσσιο χώρο «23 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού», ή αλλιώς 234 νοτιοανατολικά της Αθήνας, σε μικρή απόσταση από τη Σαντορίνη, κατά δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Από την 24η Ιανουαρίου, στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, διαπιστώνεται «μεγάλη αύξηση της σεισμικότητας», έχουν καταγραφτεί πάνω από 380 σεισμοί, δήλωσε χθες Κυριακή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Καραστάθης, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, προσθέτοντας πως οι επιστήμονες παρακολουθούν «με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου».
Οι κάτοικοι της Σαντορίνης είναι ανάστατοι από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα, και όσοι έχουν τη δυνατότητα επιλέγουν να εγκαταλείψουν το νησί. Οι συνεχείς δονήσεις έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία, με αποτέλεσμα αρκετοί κάτοικοι, ιδιαίτερα από τα σημεία κοντά στο επίκεντρο, να αναζητούν ασφαλέστερα καταφύγια σε άλλες περιοχές ή ακόμα και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η αβεβαιότητα για τη συνέχεια του φαινομένου εντείνει την αγωνία, καθώς οι σεισμοί, αν και μικρής έντασης, είναι συχνοί και δεν αποκλείεται η κλιμάκωση της δραστηριότητας.
Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες, επικεφαλής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου και προσπαθούν να εκτιμήσουν τις πιθανές συνέπειες για την περιοχή. Η συνεχής αύξηση της σεισμικότητας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Θήρας και Αμοργού προκαλεί προβληματισμό, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι προς το παρόν η δραστηριότητα παραμένει εντός φυσιολογικών ορίων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!