Νέο κανονισμό απέκτησε η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ) της Εκκλησίας της Ελλάδος ύστερα από διορθώσεις και βελτιώσεις, που αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.
Η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών αποτελεί υπηρεσία οργανική μονάδα επιπέδου Γενικής Διευθύνσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος υποκείμενη στον ιεραρχικό έλεγχο της Ιεράς Συνόδου και διαδραματίζει καίριο ρόλο στην προαγωγή του πνευματικού έργου, της διακονίας του λαού της Ελλάδας και της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης.
Αρμοδιότητά της είναι η διοίκηση, διαχείριση, αξιοποίηση, δικαστική και εξώδικη εκπροσώπηση κάθε ακίνητης, κινητής και άυλης περιουσίας, η οποία ανήκει κατά κυριότητα, νομή και κατοχή στην Εκκλησία της Ελλάδος ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Εισηγείται κανονιστικές πράξεις προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο περί της διοίκησης, ελέγχου, διαφύλαξης και καταγραφής, λογιστικής διαχειρίσεως, ανάθεσης, εκπόνησης και διενέργειας έργων, μελετών, προμηθειών και υπηρεσιών, εκποίησης και εκμίσθωσης και για κάθε εν γένει ζήτημα της διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης, κινητής ή άυλης περιουσίας, η οποία ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος.
Η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών σχεδιάζει και επιμελείται, κατόπιν έγκρισης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την ίδρυση εταιρειών κάθε νομικής μορφής και τη συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος σε αυτές. Εισηγείται τα μέλη διοίκησης των εταιρειών και την άσκηση των εταιρικών δικαιωμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις οποίες μετέχει αμέσως ή εμμέσως. Η διοικούσα επιτροπή της υπηρεσίας οικονομικών συγκροτείται από 4 αρχιερείς και 1 ηγούμενο Ιεράς Μονής με τα αντίστοιχα αναπληρωματικά τους μέλη.
Υστερα από εισήγησή της απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία τουλάχιστον των 2/3 των Συνοδικών Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την λήψη απόφασης σχετικά, μεταξύ άλλων, με:
- την αγορά ή πώληση ή αξιοποίηση ή μετατροπή μετοχών και εν γένει κινητών αξιών, όπως και τη συμμετοχή σε ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, repos και εν γένει σε τραπεζικά και χρηματοοικονομικά προϊόντα
- την κατασκευή κτιρίων και έργων υποδομής, την αγορά και πώληση ακινήτων
- την παροχή επιχορηγήσεων άνω 30.000 ευρώ
- τη συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος σε επιχειρήσεις, την ίδρυση κάθε νομικής μορφής εταιρειών και την παραχώρηση ακινήτων προς διαχείριση
- τον δανεισμό από πιστωτικά ή επενδυτικά ιδρύματα, καθώς και για τη χορήγηση εγγυήσεων από την Εκκλησία της Ελλάδος υπέρ των κάθε νομικής μορφής εταιρειών.
Στις αρμοδιότητες του προέδρου της διοικούσας επιτροπής της οικονομικής υπηρεσίας περιλαμβάνεται η υπογραφή συμβάσεων με αντικείμενο άνω του ποσού του ενός εκατομμυρίου ευρώ και ενός λεπτού (1.000.000,01 ευρώ) ενώ συμβάσεις έως 1εκατ. ευρώ υπογράφονται από τον γενικό διευθυντή.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το έργο της διεύθυνσης Ακίνητης Περιουσίας, που μεριμνά για την κτηματογράφηση και την κατά τον προσφορότερο τρόπο αξιοποίηση της ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας. Στη διεύθυνση αυτή υπάγονται:
- το Τμήμα Κτηματολογίου
- το Τμήμα Διαχειρίσεως Ακίνητης Περιουσίας
- το Γραφείο Αξιοποιήσεως Ακίνητης Περιουσίας
- το Τμήμα Τοπογραφίας
Ως εκ τούτου, το προσωπικό της Κεντρικής Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος αποτελείται από εκκλησιαστικούς υπαλλήλους με πτυχία οικονομικών και λογιστικής αλλά και από πολιτικούς μηχανικούς, αγρονόμους, δασολόγους και τοπογράφους.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!