Νέα
  • ΓΔ: 1506.48 -0.01%
  • Τζίρος: 153,46 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νομοσχέδιο για ΕΣΥ: Παράταση μέτρων, νέο clawback και rebate για φαρμακευτικές εταιρείες

Κατατέθηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί σήμερα από την Ολομέλεια. Η τροπολογία περιλαμβάνει:

  1. Παράταση ισχύος ρυθμίσεων για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας.
  2. Ειδικές ρυθμίσεις για την υποχρεωτική υπηρεσία προσωπικού ιατρού - Προσθήκη παρ. 3 στο άρθρο 47 ν. 5157/2024.
  3. Εφαρμογή συστήματος ποσοστιαίων επιστροφών (rebate) από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς τη δημόσια ασφάλιση για τα έτη 2006, 2007 και 2008 και ρύθμιση οφειλών - Τροποποίηση άρθρου 122 ν. 4611/2019.
  4. Ρυθμίσεις για τον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback) - Τροποποίηση περ. στ' παρ. 1 άρθρου 11 ν. 4052/2012 και άρθρου 25 ν. 4549/2018.

Σε σχέση με το άρθρο 3 της τροπολογίας «Εφαρμογή συστήματος ποσοστιαίων επιστροφών (rebate) από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς τη δημόσια ασφάλιση για τα έτη 2006, 2007 και 2008 και ρύθμιση οφειλών - Τροποποίηση άρθρου 122 ν. 4611/2019», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση ότι «με την προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκεται η αποσαφήνιση των οικονομικών εκκρεμοτήτων, ως προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις/παρόχους υπηρεσιών υγείας, προκειμένου να αιφνιδιάζονται με την επιβολή εις βάρος τους οικονομικών βαρών παρελθόντων ετών και συγκεκριμένα για τα έτη 2006, 2007 και 2008. Με αυτόν τρόπο οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν είναι έκθετες σε μακρά περίοδο ανασφάλειας δικαίου, αλλά και δεν κλονίζεται αδικαιολόγητα η οικονομική τους ισορροπία, με γνώμονα πάντοτε την αρχή ασφάλειας δικαίου. Σημειώνεται, δε, ότι ο εν λόγω κίνδυνος της οικονομικής ανισορροπίας των ανωτέρω επιχειρήσεων είναι δυνατόν να συντρέξει παράλληλα με την επιβολή στις εν λόγω επιχειρήσεις των τρεχουσών οικονομικών υποχρεώσεών τους, στο πλαίσιο εφαρμογής του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με την παράλληλη προτεινόμενη αντικατάσταση παρ. 5 του άρθρου 122 του ν. 4611/2019, διασφαλίζεται η απόκτηση εσόδων για το κράτος που αφορά στην εφαρμογή του συστήματος ποσοστιαίων επιστροφών (rebate) των ετών 2009 έως 2011, τα οποία έσοδα θα προκύψουν από τις εν λόγω φαρμακευτικές εταιρείες μέσω της καταβολής από αυτές των συγκεκριμένων ποσών έως 31η.12.2025».

Σε σχέση με το άρθρο 4 της τροπολογίας «Ρυθμίσεις για τον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback) - Τροποποίηση περ. στ' παρ. 1 άρθρου 11 ν. 4052/2012 και άρθρου 25 ν. 4549/2018», στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται ότι «με την προτεινόμενη ρύθμιση ρυθμίζεται η είσπραξη διά συμψηφισμού των εκκρεμών μέχρι σήμερα αυτόματων επιστροφών (clow back) ιδιωτών προμηθευτών, εκ της υπέρβασης της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης παλαιότερων ετών, όταν οι σχετικές προμήθειες διενεργούνταν από τα επιμέρους νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κατά τρόπο ο οποίος θα διασφαλίζει ότι οι επιστροφές αυτές θα αποβούν πραγματικά υπέρ των νοσοκομειακών αναγκών σε φαρμακευτικά σκευάσματα, η προμήθεια των οποίων εξασφαλίζεται και καλύπτεται από 1ης 12024 αποκλειστικά κεντρικά, μέσω της Ε.Κ.Α.Π.Υ». Αναφέρεται, επίσης, ότι «στόχος ρύθμισης που έχει περιληφθεί στο συγκεκριμένο άρθρο είναι η επιβολή αποκαταστατικών μέτρων της διοίκησης έναντι του υψηλού clow back που επιβλήθηκε σε εταιρείες που προμηθεύουν με φάρμακα τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. για το πρώτο εξάμηνο του έτους 2023 και σε κάποιες περιπτώσεις ανήλθε ογδόντα τρία τοις εκατό (83%) εγείροντας κινδύνους περί οικονομικής τους βιωσιμότητας και πρόσβασης των ασθενών σε νέα φάρμακα».

Με την τροπολογία παρατείνονται:

« -Η χρονική διάρκεια ισχύος των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που απασχολείται στις Τοπικές Ομάδες Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ).

- Η ισχύς της παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 5057/2023, ως προς δυνατότητα συμπερίληψης των εκεί αναφερόμενων ρητρών σε συμβάσεις για την προμήθεια και διάθεση μονοκλωνικών αντισωμάτων ή λοιπών φαρμάκων για την αντιμετώπιση νόσου του κορωνοϊού υπό προϋποθέσεις».

Επίσης, παρατείνονται εκ νέου από τη λήξη τους και έως οριζόμενη ημερομηνία συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και την προστασία της δημόσιας υγείας, τα οποία αφορούν:

« - Συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχουν συναφθεί κατ' εφαρμογή του άρθρου 50 του ν. 4825/2021, για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού από τους αναφερόμενους φορείς.

- Στη διάθεση επιμέρους χώρων ιδιωτικών θεραπευτηρίων, δομών υγείας, παρόχων υπηρεσιών υγείας, κέντρων αποκατάστασης, καθώς και ιατρικού, νοσηλευτικού, βοηθητικού προσωπικού ιδιωτικών παρόχων υπηρεσιών υγείας, προς το Δημόσιο».

Με την τροπολογία επιδιώκεται, επίσης, η «επίλυση του ζητήματος για τη χορήγηση απαλλαγής από την υπηρεσία υπαίθρου για τους ιατρούς που, κατά έναρξη ισχύος του ν. 5157/2024, είχαν αιτηθεί ή ήδη ευρίσκονταν σε στάδιο εκπαίδευσης στην ειδικότητα της γενικής/οικογενειακής ιατρικής».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ