Νέα
  • ΓΔ: 1448.86 -0.25%
  • Τζίρος: 81,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

50 χρόνια Μεταπολίτευση: Εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Υποτροφίες - Πανεπιστήμια
Πηγή: Eurokinissi

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή 22/11 και Σάββατο 23/11, το πρώτο Συνέδριο του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τίτλο 50 χρόνια Μεταπολίτευση, με τη συμμετοχή καθηγητών Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πλειάδας πολιτικών.

Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου αναλύθηκε η σημασία των γεγονότων του Πολυτεχνείου στη Μεταπολίτευση και η επιρροή των αξιών και ιδεών στην πολιτική ζωή, η μετάβαση από τη δικτατορία και ο ρόλος του Συντάγματος, η Οικονομική πολιτική και η ανάπτυξη μετά την Μεταπολίτευση και η πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τη δεύτερη ημέρα, συζητήθηκε η εξωτερική πολιτική κι οι διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας και η στρατηγική της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η εξέλιξη των πολιτικών κομμάτων και του πολιτικού συστήματος, από τον δικομματισμό στους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς και τέλος οι κοινωνικές αλλαγές, η κοινωνική δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στα πάνελ του Συνεδρίου συμμετείχαν διακεκριμένοι πολιτικοί επιστήμονες  και   έμπειροι πολιτικοί που αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία της χώρας από το 1974 μέχρι σήμερα, τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί αλλά  και τις μεγάλες προκλήσεις, αγκυλώσεις και προβλήματα που απογοητεύουν και απομακρύνουν τους πολίτες από την πολιτική.

Η εξέλιξη των πολιτικών κομμάτων, η πορεία της δημοκρατίας, οι αγώνες που κερδήθηκαν αλλά και άλλοι που δεν δόθηκαν έχουν δημιουργήσει το κράτος που έχουμε σήμερα, μια δυτική δημοκρατία στην οποία οι πολιτικοί της έχουν την ευθύνη να εξελίσσουν ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, συμφώνησαν οι ομιλητές.

Ελληνοτουρκικά και Ουκρανία σε κρίσιμη καμπή

Στη συζήτηση για τις διεθνείς σχέσεις και τη στρατηγικής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ο Δημήτρης Μάτζος, βουλευτής Επικρατείας ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής, αναφέρθηκε στις επιτυχίες που σημείωσε μέχρι σήμερα η χώρα στην εξωτερική πολιτική και στις μεγάλες προκλήσεις της σημερινής συγκυρίας.

«Πολλά κάναμε λάθος στα τελευταία 50 χρόνια αλλά και πολλά σωστά, όπως η συνεκτική μας εξωτερική πολιτική. Η Ελλάδα πέτυχε να κάνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ευρωτουρκικές, και η Κύπρος έγινε μέλος της Ευρώπης. Σήμερα, σημείωσε, έχουμε ανησυχία για την τουρκική πλευρά μέσα από τη δυνατότητα να νιώθει ο ισχυρός παράγοντας μιας διαπραγμάτευσης.

Αναφέρθηκε στις αμερικάνικες εκλογές τονίζοντας ότι είναι κομβικές για ολόκληρο τον πλανήτη σε τρεις άξονες, τον γεωπολιτικό, τον οικονομικό -εμπορικό και τον ενεργειακό. Μένει τόνισε να φανεί πόσα από όσα έχει πει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ τα εννοεί και η Αμερική θα αποτραβηχτεί από την Ευρώπη ή τελικά θα προκύψει μια σύγκλιση. Σχολιάζοντας την ανάδειξη του Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ, «ενός δήθεν αντισυστημικού, που δεν είναι, τόνισε ότι το μάθημα είναι η ανάγκη για μια βαθύτερη και ειλικρινέστερη δημοκρατία που κρατά ισορροπία μεταξύ ελευθερίας και προσωπικής επιβίωσης».

Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, εκτίμησε ότι δεν θα αλλάξει η πολιτική των ΗΠΑ. Σημείωσε ότι η Τουρκία στη Μέση Ανατολή ταυτίζεται με τη Χαμάς και τη μουσουλμανική αδελφότητα και συνεργάζεται στενά με τη Ρωσία. Από την άλλη η σχέση των ΗΠΑ με την Κύπρο γίνεται όλο και πιο στενή. Αναφερόμενος στην πιθανότητα για μια λύση στο Κυπριακό σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν, υπάρχει πιθανότητα να θέλει να βγει από την απομόνωσή του και να θέλει να παίξει ένα σημαντικότερο ενεργειακό ρόλο στη Ν.Α Ευρώπη και γι αυτό να θελήσει να προωθήσει μια λύση στο Κυπριακό.

Ο καθηγητής Αντώνης Κλάψης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κορίνθου, σημείωσε ότι δεν είναι η Ελλάδα το κέντρο του κόσμου και δεν είναι προτεραιότητα στην πολιτική Τραμπ. Προτεραιότητα είναι να κρατηθεί η Τουρκία στον δυτικό κόσμο και γι αυτό για λόγους στρατηγικούς ανέχεται την παράδοξη συμπεριφορά της Τουρκίας. Σημείωσε ωστόσο, ότι ο Ερντογάν έχει φέρει στην αγκαλιά της Ελλάδας σημνατικές συμμαχίες που δεν είχαμε πριν όπως με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά σημείωσε ότι δύσκολα μπορεί να φτάσουμε σε διευθέτηση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων αφού δεν συμφωνούμε ούτε στο ποια είναι αυτά.

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κ. Κλάψης, σημείωσε ότι εκτιμά ότι θα περάσει πολύ δύσκολα τους επόμενους μήνες και ότι δεν είναι πιθανή μια κατάληξη σε οριστική διευθέτηση που να λύνει τα ζητήματα, αλλά μια κατάληξη σε μια παραλλαγή ενός φαινομένου που ζούμε στην Κύπρο, δηλαδή να παραμείνει ένα τμήμα της Ουκρανία σε καθεστώς κατοχής που de facto θα διοικείται από τη Ρωσία.

Χρειαζόμαστε μια νέα μεταπολίτευση- Τα κόμματα να νικήσουν την αποχή

Στη συζήτηση για την εξέλιξη των πολιτικών κομμάτων και του πολιτικού συστήματος από το δικομματισμό στους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς, οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στη μεγάλη αποχή των πολιτών από τις εκλογές που έχει φτάσει το 60% και πώς θα μπορούσε αυτό να αλλάξει.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι το 2004 τέλειωσε η μεταπολίτευση με την είσοδο της χώρας της ΟΝΕ, όμως δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις παθογένειές της. Χρειαζόμαστε μια νέα μεταπολίτευση, τα κόμματα να αναγεννηθούν και να ξανακερδίσουν το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων τόνισε. Πρέπει τα κόμματα να συμφωνήσουν ότι πρέπει να αλλάξουν τις αιτίες που κάνουν το 60% του λαού να παραμένει στο σπίτι του μακριά από την εκλογική διαδικασία.

Ερμηνεύοντας τη μεγάλη αποχή πολιτών από την εκλογική διαδικασία, ανέφερε ότι υπάρχει μια κρίση εμπιστοσύνης και αυτό πρέπει να αλλάξει με πολιτικές που θα αλλάξουν τις παθογένειες και τόνισε ότι τα κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν ότι πρέπει να καταφέρουν να κάνουν το 60% του πληθυσμού να ψηφίσει. Τόνισε ότι έχουμε μια δημοκρατία που δεν είναι αντάξια των αλλαγών και δεν είναι ικανή να φέρει τον πολίτη από τον μοναχικό ιδιώτη. Η δημοκρατία νοσεί, τόνισε και συμπλήρωσε ότι πρέπει με μια Συνταγματική Αναθεώρηση να ανοίξουμε ένα νέο κύκλο στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Σχετικά με τις συμμαχικές κυβερνήσεις, ανέφερε ότι δεν είναι έτοιμα τα κόμματα για συνεργασίες κι ότι το εκλογικό σύστημα από μόνο του δεν εγγυάται το πέρασμα στις συμμαχικές κυβερνήσεις, όπως αποδείχθηκε το 2023, όταν παρότι το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής ευνοούσε τις συνεργασίες, καμιά συνεργασία δεν μπορούσε να προκύψει. Και σημείωσε, ότι κάποια στιγμή στο πλαίσιο μιας συνταγματικής αναθεώρησης να γίνει μι συζήτηση για τις βασικές γραμμές ενός μόνιμου εκλογικού συστήματος.

Ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής ΚΚΕ Αχαιας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος αναρωτήθηκε ποιο είναι το όφελος για τα λαϊκά στρώματα από τις ισχυρές κυβερνήσεις και σημείωσε ότι το εκλογικό σύστημα που επιλέγεται έχει μια αυτοτέλεια σε σχέση με τις επιδιώξεις αλλά και ότι η απλή αναλογική δεν θα φέρει μια ριζική αλλαγή.

Ο Εμμανουήλ Παπάζογλου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κορίνθου,  σημείωσε ότι το εκλογικό σώμα προκρίνει τις ισχυρές κυβερνήσεις και ότι ανεξάρτητα από τις επιλογές των κομμάτων έχει σημασία τι επιλέγει το εκλογικό σώμα. Και παρατήρησε  ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας όποτε προέκυψαν ήταν ειδικού σκοπού και όχι με βάση προγραμματικές συμφωνίες.

Ο Γιάννης Οικονόμου, βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ και πρώην Υπουργός της σημερινής κυβέρνησης,  τόνισε ότι πρέπει να επιστρέψει η ιδεολογία στην πολιτική.

Σημείωσε ότι ένα βασικό ζήτημα που πρέπει να μπει στο επίκεντρο  είναι η αυξανόμενη αποξένωση μεγάλου μέρους της κοινωνίας από τα πολιτικά κόμματα. Και τόνισε ότι πρέπει όλα τα κόμματα να αναζητήσουν τρόπους που θα αναστρέψουν αυτήν την τάση. Σημείωσε ότι αυτό πρέπει να περάσει και από τον επαναπροσδιορσιμό της πολιτικής. «Σε μια φιλελεύθερη αστική δημοκρατία η πολιτική πρέπει να γίνεται απολύτως θεσμικά και από κάτω προς τα πάνω, ώστε να πείθουμε  ότι είμαστε εδώ για να ακούμε και να υπηρετούμε ανάγκες, σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο. Δεύτερον θα πρέπει οι κινήσεις αυτές να δείχνουν μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και να είναι μέρος ενός σχεδίου», σημείωσε.

Επίσης πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική χωρίς ιδεολογία αν και σήμερα τα  κόμματα αυξάνουν την επιρροή της  μεταπολιτικής. Δηλαδή επικεντρώνονται στη διαχείριση των αναγκών της  κοινωνίας με ένα τρόπο ώστε να μην ασχολούνται με τις πολιτικές διαιρέσεις αλλά δίνουν έμφαση στην τεχνοκρατική διαχείριση. 

«Η κυριαρχία της μεταπολιτικής και της τεχνοκρατίας έχει συμβάλει στην αποξένωση μεγάλου ποσοστού πολιτών από την πολιτική και τα κόμματα, καθώς είναι λιγότερη η ταύτιση και η έμφαση στα επιμέρους δεν κινητοποιεί. Χρειάζεται μια μεγάλη ιδέα, μια κατεύθυνση για το που θέλουμε να πάει η χώρα για να εμπνεύσει και να μην κυριαρχήσει η μεταπολιτική και να αντιμετωπιστεί η ματαίωση και η πεποίθηση των νέων ότι δεν θα καταφέρει να ζήσει όπως έζησαν οι προηγούμενες γενιές. Το Κράτος πρέπει να αντιμετωπίζει τις ανάγκες αλλά και να δίνει μια κατεύθυνση», τόνισε.

Και σημείωσε ότι η συνταγματική αναθεώρηση προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία «να συζητηθεί και η πολιτική φυγή και μια σειρά από άλλες παθογένειες που συχνά κρύβονται κάτω από το χαλί και περνάνε πίσω από το ραντάρ. Να συζητήσουμε τη συνθήκη υπεραρμοδιοτήτων ενός υπερ-πρωθυπουργικού ελληνικού κράτους. Μετά την αλλαγή στις αρμοδιότητες του Προέδρου Δημοκρατίας του 1984 το πολιτικό σύστημα πάσχει ουσιαστικών αντίβαρων  στις υπερεξουσίες και υπεραρμοδιότητες του Πρωθυπουργού. Θα δούμε πώς θα διαχειριστούμε τις υπερεξουσίες και υπερμοδιότητες  του Πρωθυπουργού»; Αναρωτήθηκε.

Στη συζήτηση για την κοινωνική διάσταση της Μεταπολίτευσης, τις κοινωνικές αλλαγές, την κοινωνική δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, έγινε εκτενής αναφορά στις μεγάλες κατακτήσεις που έγιναν τα τελευταία 50 χρόνια.Η σημερινή εποχή, βάζει νέα ζητούμενα, όπως την ισότητα, την πρόσβαση όλων στις ευκαιρίες εργασίας και ανέλιξης αλλά και το δικαίωμα των νέων για ένα μέλλον που θα τους δίνει ευκαιρίες και ένα πολιτικό σύστημα και κόμματα τα οποία θα μπορούν να εμπιστευτούν.

Τις τελευταίες δεκαετίες είχαμε σημαντικές αλλαγές στα δικαιώματα, είπε ο Παύλος Χρηστίδης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ και Τομεάρχης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και θύμισε την επανάσταση στο οικογενειακό δίκιο που συνέβη το 1982. Θύμισε, ότι το 1982 μια γυναίκα  δεν είχε δικαίωμα να ζητήσει διαζύγιο και δεν μπορούσε να καταγγείλει πράξεις εις βάρος της στην αστυνομία αν δεν συνοδευόταν από άντρα. Ανέφερε το ρόλο του ΠΑΣΟΚ στα δικαιώματα κοινωνικής απελευθέρωσης, και σημείωσε ότι πολιτική σημαίνει να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο και να δίνεις μάχη για μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές. Τόνισε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο και η πολιτική γενικότερα τα τελευταία χρόνια έχει χάσει μεγάλο κομμάτι της αξίας του για πολλούς λόγους. Αναφέρθηκε στις πολλές αλλαγές κομμάτων που έχουν κάνει πολλοί πολιτικοί μειώνοντας την αξιοπιστία τους ή στην αλλαγή του πολιτικού τους λόγους με  βάση τη συγκυρία ή τις δημοσκοπήσεις. Και τόνισε ότι η δημοκρατία είναι συναινετική και συμπεριληπτική όταν ανταποκρίνεται και εκφράζει και τον τελευταίο πολίτη αυτής της χώρας.

Η δικαιοσύνη δεν ελέγχει την αστυνομική βία, σημείωσε η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και οι διαδηλωτές δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. «Η ανεξέλεγκτη αστυνομική βία και η έλλειψη στην ελευθερία στην ενημέρωση και στην πρόσβαση στην πληροφόρηση είναι σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας», τόνισε. Ο Γιώργος Ψυχογιός, αναφέρθηκε στην ανεπάρκια της κυβέρνσης να καλύψει τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, καθώς έμφαση έδωσε στην διαφορετικότητα των κοινωνικών αιτημάτων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ