Νέα
  • ΓΔ: 1391.43 +0.49%
  • Τζίρος: 33,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανώλη, ευλογιά, Daniel: Χάθηκαν σχεδόν 160.000 αιγοπρόβατα τους τελευταίους 14 μήνες – Αυξημένες αποζημιώσεις

Στις Περιφέρειες εναπόκειται πλέον πότε θα αρχίσουν να καταβάλλονται αποζημιώσεις για τα ζώα που χάθηκαν από την πανώλη και στη συνέχεια από την ευλογιά των αιγοπροβάτων, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δηλώνει έτοιμο να ξεκινήσει τις πληρωμές μόλις παραλάβει τους καταλόγους με τους πληγέντες κτηνοτρόφους και τα ζώα που έχασε ο καθένας.

   Όπως τόνισαν στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «τα χρήματα υπάρχουν και η σχετική ΚΥΑ που αποζημιώνει με 250 ευρώ τα καθαρόαιμα και 220 ευρώ τα ημίαιμα έχει ήδη δημοσιευθεί». Και πρόσθεσαν ότι «τα αντίστοιχα ποσά μέχρι πρότινος ήταν για τα καθαρόαιμα 86 ευρώ, ενώ μετά τον Daniel το ποσό της αποζημίωσης ανά ζώο είχε αυξηθεί στα 150 ευρώ».

   Στο μεταξύ, σε εξέλιξη επικοινωνία της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ με την Ε.Ε. για να εξασφαλισθεί περαιτέρω στήριξη των κτηνοτρόφων για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου. Στην ουσία πρόκειται για επέκταση του Μέτρου 5.2 που εφαρμόζεται στη Θεσσαλία μετά τον Ντάνιελ και προβλέπει δωρεάν αντικατάσταση των ζώων που χάθηκαν, αλλά και για την οικονομική ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών, οριζόντια, για όλους τους κτηνοτρόφους αιγοπροβάτων.

   Χάθηκαν σχεδόν 160.000 αιγοπρόβατα 

   Δύσκολοι ήταν οι τελευταίοι δεκατέσσερις μήνες για την ελληνική κτηνοτροφία καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς, έχουν απωλέσθη περί τα 158.000 αιγοπρόβατα. Εξ αυτών τα περίπου 90.000 στη θεομηνία του «Ντάνιελ», τα 38.056 από την πανώλη και άνω των 30.000 προβάτων από την ευλογιά των αιγοπροβάτων.

   Στη χώρα μας, οι εστίες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ανέρχονται σε 168 σε συνολικά 13 Νομούς και συγκεκριμένα σε Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Μαγνησία, Καρδίτσα, Φωκίδα, Εύβοια, Λέσβο και Κορινθίας.

   «Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για ζωονόσο που δεν μεταφέρεται στον άνθρωπο και η κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών γίνεται κανονικά. Είναι όμως πολύ μεταδοτική και γι' αυτό εφαρμόζεται ο ευρωπαϊκός κανονισμός και γίνονται θανατώσεις κοπαδιών προκειμένου να μη επεκταθεί», είπαν τα ίδια στελέχη του ΥΠΑΑΤ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσαν μεταξύ άλλων ότι «είναι αρμοδιότητα των Δήμων να ορίζουν και να λειτουργούν χώρους υγειονομικής ταφής εντός της χωρικής τους αρμοδιότητας προκειμένου να ενταφιάζονται με υγειονομικούς όρους τα μολυσμένα ζώα».

   Το ΥΠΑΑΤ παρακολουθεί την επιδημιολογική εικόνα και ανάλογα λαμβάνει κι επιπρόσθετα μέτρα

   Σύμφωνα με κτηνιάτρους που βρίσκονται στο πεδίο «όλες οι διαδικασίες θανάτωσης και ταφής, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ευλογιάς και της Πανώλης είναι σημαντικό να γίνονται το συντομότερο δυνατόν ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης και διασποράς των νοσημάτων των ζώων».

   Όλη αυτήν την περίοδο όλοι οι κτηνοτρόφοι του ΥΠΑΑΤ και των εποπτευομένων από αυτό Οργανισμών, αλλά και των Περιφερειών, και των ΔΑΟΚ βρίσκονται στο πεδίο και δίνουν μάχη για τον περιορισμό της νόσου. Παράλληλα ο ΕΦΕΤ ενημερώνει τις γαλακτοβιομηχανίες για την τήρηση των όρων βιοασφάλειας.

   Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο διάφορες προτάσεις για τον τρόπο διαχείρισης της ζωονόσου. Ορισμένες εξ αυτών, όμως, στερούνται αιτιολόγησης και η υιοθέτησή τους μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις για την κτηνοτροφία και τα μεταποιημένα προϊόντα που παράγονται από αυτήν».

   Ανέφεραν δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπόδειξη από μέρους ορισμένων συνδικαλιστών του κλάδου, την υιοθέτηση μοντέλων που έχουν εφαρμοστεί στην… Ινδία και στην Τουρκία, οι οποίες, παρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα που εφαρμόσθηκε, ταλαιπωρούνται επί δεκαετίες από την πανώλη και την ευλογιά.

   Τι συμβαίνει με το εμβόλιο

   Σε ό,τι αφορά την πρόταση που κατεγράφη για υιοθέτηση εμβολίου με χαμηλή ανοσιολογική δράση, τα ίδια στελέχη του ΥΠΑΑΤ διευκρινίζουν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο αφ' ενός βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και αφ' ετέρου υπάρχουν δημοσιεύσεις ερευνητών σε επιστημονικά περιοδικά που αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου εμβολίου στα αιγοπρόβατα είναι χαμηλά.

   Κάτι που σημαίνει ότι η χρήση αυτής της κατηγορίας εμβολίου δεν θα βοηθήσει στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου. Επισήμαιναν επίσης ότι υπάρχουν τρίτες χώρες, όπως η Αυστραλία που περιλαμβάνουν στην εθνική τους νομοθεσία αναφορές, με τις οποίες απαγορεύεται η εισαγωγή προϊόντων από χώρες που έχουν κάνει εμβόλιο για ευλογιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εξαγωγικό μας εμπόριο, ιδιαίτερα για τη φέτα.

   Όπως ανέφεραν πηγές του ΥΠΑΑΤ «η ανατροφοδότηση τέτοιων προτάσεων σαφώς και αποπροσανατολίζει και δημιουργεί σύγχυση στους κτηνοτρόφους. Επίσης πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη φήμη του προϊόντος, είτε λέγεται κρέας, είτε είναι γαλακτοκομικά προϊόντα με κυρίαρχο τη φέτα».

   Μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο ο γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος υπογράμμισε πως «η διαχείριση της νόσου είναι μια εθνική συλλογική προσπάθεια η οποία απαιτεί ομοψυχία και πιστή τήρηση των μέτρων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ένας κρίκος από την αλυσίδα αν διαρραγεί είναι πιθανόν όλη η προσπάθεια να μη φέρει αποτελέσματα. Η υπευθυνότητα όλων, αυτές τις ώρες, είναι απαραίτητη», τόνισε. Και συμπλήρωσε «καθοριστικό παράγοντα πάντως για τον περιορισμό της ζωονόσου και τη διάσωση της κτηνοτροφίας μας θεωρούν οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και οι κτηνίατροι την πιστή εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων, όσο σκληροί κι αν είναι για τους ίδιους τους κτηνοτρόφους των οποίων τα κοπάδια έχουν πληγεί»

   Σχετικά με συμπεριφορές αυτοδιοικητικών που αρνούνται να υποδείξουν χώρους υγειονομικής ταφής τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ ανέφεραν πως «δεν συμβάλουν στην επιτυχία του αγώνα που, όπως είπαν, οι ίδιοι δίνουν αψηφώντας το καλοκαίρι τη ζέστη και τώρα το κρύο και τη βροχή».

   «Στην ουσία πράττουν το αντίθετο, δημιουργούν προβλήματα στην αντιμετώπιση της ζωονόσου αυξάνοντας τις πιθανότητες διασποράς και επιμηκύνουν το χρόνο διαχείρισης του νοσήματος» εξηγούσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογραμμίζοντας ότι «η νόσος έχει πολλές ιδιαιτερότητες ως προς τη μετάδοσή της καθώς πέραν της μετάδοσης από ζώο σε ζώο, υπάρχει και η δυνατότητα μηχανικής μετάδοσης από ανθρώπινη δραστηριότητα. Γι' αυτό και απευθύνουν έκκληση για τήρηση όλων των μέτρων βιοασφάλειας κατά την είσοδο και έξοδο από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις δίνοντας έμφαση στα μέτρα απολύμανσης τα οποία θεωρούν απαραίτητα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ